Άντρος Κυπριανού: Ανησυχούμε για το Κυπριακό για τρεις λόγους

Άντρος Κυπριανού: Ανησυχούμε για το Κυπριακό για τρεις λόγους

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ τοποθετείται και ασκεί κριτική σε Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για την Πρόταση Μενέντεζ

Σοβαρές ανησυχίες για το κυπριακό ότι τα πράγματα οδηγούνται στην διχοτόμηση, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατηγορώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αφήνει την κατάσταση χωρίς να αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών και αριθμεί τρεις λόγους, για τους οποίους το κόμμα του εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία.

Παράλληλα οξεία κριτική ασκεί ο Άντρος Κυπριανού σε Κυβέρνηση αλλά και στον Νικόλα Παπαδόπουλο για την Πρόταση Μενέντεζ σημειώνοντας ότι η Κύπρος προσδένεται στο άρμα των ΗΠΑ με αρνητικές συνέπειες και σημειώνει ότι η Μόσχα θα αντιδράσει.

Ο κ. Κυπριανού διερωτάται ακόμη που βρίσκονται οι «κατασταλτικοί μηχανισμοί» για τους οποίους έκανε λόγο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ως προς τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ παράλληλα εξηγεί ποια δεδομένα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα ποσοστά του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές. Δηλώνει επίσης πως το ΑΚΕΛ πορεύεται για την πρωτιά στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021. 

H συνέντευξη παραχωρήθηκε στα πλαίσια της επίσκεψης του ΓΓ ΑΚΕΛ στα γραφεία της DigitalTree, στον Δ/ντη ειδήσεων Παναγιώτη Τσαγγάρη και δημοσιεύεται σήμερα στην Brief.

Αναδημοσιεύεται αυτούσια πιο κάτω:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΓΓΑΡΗ

Twitter: @tsangarisp

Δημ.: Κύριε Γενικέ, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αντιπαράθεση ως προς την πρόταση Μενέντεζ. Ποιοι είναι οι ενδοιασμοί του ΑΚΕΛ;

Απ.: Με λύπη μου βλέπω ότι οι συζητήσεις οι οποίες διεξάγονται, δεν διεξάγονται πάνω στο ουσιαστικό περιεχόμενο του θέματος του συγκεκριμένου. Αυτή είναι μια γενικότερη ασθένεια της πολιτικής ζωής στον τόπο μας. Εμείς τοποθετηθήκαμε πάνω σε ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Λυπούμαι να πω ότι οι άλλοι τοποθετούνται με συνθήματα και με θεωρίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Δημ.: Δηλαδή;

Απ.: Τι είναι το νομοσχέδιο αυτό; Καθορίζει την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου…

Δημ.:… στην περιοχή μας…

Απ.: Λέει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, έχει συγκεκριμένους στόχους η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και ένας από τους βασικούς της στόχους είναι πώς να απομακρύνει την ρωσική «κακή» επιρροή, έτσι την θεωρεί, από την ευρύτερη περιοχή μαζί με την επιρροή της Κίνας και του Ιράν βέβαια, αλλά η έμφαση δίνεται περισσότερο στην Ρωσία και στην Κίνα αλλά κυρίως στην Ρωσία. Και λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα συνεργαστούμε με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, και λέει συγκεκριμένα πράγματα ότι πρέπει να γίνουν:

  • Θα πρέπει να καταγραφούν τα ρωσικά συμφέροντα τα οποία υπάρχουν στην Κύπρο.
  • Να καταβληθεί προσπάθεια να απομακρυνθούν από το νησί μας
  • Λέει ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια σταδιακά να υπάρξει αντικατάσταση του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει η Εθνική Φρουρά από

Δημ.: Είτε με αμερικάνικο εξοπλισμό, είτε με εξοπλισμό άλλων δυτικών χωρών του ΝΑΤΟ…

Απ.: Κατά προτεραιότητα αμερικάνικο αλλά εάν προέρχεται και από άλλες χώρες δεν πειράζει, λένε. Και,

  • Λέει ότι θα πρέπει να εκπαιδευτεί το προσωπικό
  • Λένε ότι θα δώσουν 2 εκ. ετησίως για να εκπαιδεύσουν προσωπικό στην Κύπρο

Ουσιαστικά μας έχουν εκπονήσει την εθνική στρατηγική για τα θέματα ασφάλειας. Μια κυρίαρχη χώρα διαμορφώνει την στρατηγική της για τα θέματα της ασφάλειας ή καλύτερα διαμορφώνεται η εθνική της στρατηγική για τα θέματα ασφάλειας από μια άλλη χώρα.

Στην τελευταία παράγραφο μάλιστα αναφέρει ότι θα πρέπει να υποβάλει ένταξη η Κυπριακή Δημοκρατία στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα συνεταιρισμός για την ειρήνη και επίσης λέει ότι δεν πρέπει να παραχωρούνται διευκολύνσεις στα ρωσικά πλοία. Αυτή την στιγμή, παραχωρούνται διευκολύνσεις στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Ρωσία και λένε ότι θα πρέπει να τερματιστούν οι διευκολύνσεις οι οποίες παρέχονται στη Ρωσία.

Και την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση μας λέει ότι αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει στην αναβάθμιση των σχέσεων μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν στρέφεται ενάντια σε καμιά άλλη χώρα…

Δημ.: Και σας υποβάλλει και το ερώτημα αν είσαστε ενάντια στην άρση του Εμπάργκο…

Απ.: Να βάλουμε τα πράγματα στη σειρά:

Πρώτα και κύρια εμείς δεν είμαστε ενάντια στην άρση του εμπάργκο. Το εμπάργκο, το οποίο είναι ένα πολύ μικρό μέρος, είναι δύο παράγραφοι, από ένα σύνολο 20 σελίδων περίπου. Το εμπάργκο δεν έπρεπε καν να μας είχε επιβληθεί. Εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να πουλούν εξοπλισμό στην Τουρκία, αλλά στο θύμα που είμαστε εμείς, έβαλαν εμπάργκο. Δεν έπρεπε να υπάρχει και θα έπρεπε να καταργηθεί.

Το ερώτημα είναι με ποιό αντίτιμο θα δεχτούμε να καταργηθεί αυτό το εμπάργκο. Θα προσδεθούμε στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών; Θα επιτρέψουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες την αντιπαράθεση που έχουν με την Ρωσία, να την μεταφέρουν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι περί τούτου πρόκειται.

Ουσιαστικά εμείς θα μετατραπούμε σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για το ποιος θα επικρατήσει.

Αυτή θα πρέπει να είναι η εξωτερική πολιτική την οποία θα ακολουθούμε εμείς;

Λέει η Κυβέρνηση ‘μα το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου, τι θέλετε από εμάς’. Μα ο κύριος Χριστοδουλίδης έλεγε, ότι πήγε μερικές φορές και συζητούσε μαζί τους για το θέμα της άρσης του εμπάργκο και ότι συνδιαμόρφωσαν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο. Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Και θριαμβολόγησε ο κύριος Χριστοδουλίδης, όταν αυτό το νομοσχέδιο προωθήθηκε στην Γερουσία, στις 22 του Μάη προωθήθηκε και στην Αμερικάνικη Βουλή και το κείμενο είναι σαφές, λέει ότι οι διευκολύνσεις, που παρέχονται στη Ρωσία σήμερα πρέπει να τερματιστούν.

Εάν, αυτό θεωρεί η Κυβέρνηση, ότι δεν μας φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με την Ρωσία, ειλικρινά διερωτώμαι, πώς αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα…

1

Δημ.: Μα το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο καλωσόρισαν και άλλα κόμματα…

Απ.: Δεν με ξαφνιάζει μόνο η αντίδραση της Κυβέρνησης, με ξαφνιάζει και η αντίδραση άλλων πολιτικών κομμάτων και αναφέρομαι και στο ΔΗΚΟ, αλλά και στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα τα οποία χαιρέτησαν αυτό το νομοσχέδιο.

Άκουγα τον κύριο Παπαδόπουλο να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας «Μα δεν είμαστε δεσμευμένοι εμείς να τηρήσουμε αυτά τα οποία προνοεί το νομοσχέδιο». Μα αν δεν τα τηρήσουμε, δεν θα φύγει το εμπάργκο. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Γιατί θριαμβολογούμε για την άρση του εμπάργκο στην πώληση των όπλων από την στιγμή που λένε ότι δεν θα τηρήσουμε τις υπόλοιπες πρόνοιες;

Είτε λοιπόν στρουθοκαμηλίζουμε σε γνώση μας, είτε δεν αντιλαμβανόμαστε για το τι γίνεται και το δεύτερο είναι χειρότερο, αν με ρωτάτε. Αν δεν αντιλαμβανόμαστε τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Δημ.: Εσείς θεωρείτε ότι…

Απ.: Στρουθοκαμηλίζουμε και θα πληρώσουμε τις συνέπειες των πράξεων μας στο εγγύς μέλλον.

Δημ.: Πιστεύετε ότι όταν ψηφιστεί θα μας φέρει σε μία κατάσταση, δεν θα το πω σύγκρουσης, αλλά αντιπαράθεσης μαζί με την Ρωσία ως Κυπριακή Δημοκρατία; Δηλαδή θα το βρούμε μπροστά μας αυτό;

Απ.: Δεν έχω καμία αμφιβολία, αυτό θα είναι η φυσιολογική εξέλιξη των πραμάτων, ότι δηλαδή η Ρωσία θα αντιδράσει και θα αντιδράσει με έντονο τρόπο. Ήδη φεύγουν πάρα πολύ μεγάλα ποσά από την Κύπρο με το επιχείρημα ότι γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κάνω μια παρένθεση να πω το εξής, είπα και στον κύριο Πάλμερ τον οποίο συνάντησα πρόσφατα, ότι εμείς θέλουμε να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους και εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να αναβαθμιστούν οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, φτάνει αυτές να μην γίνονται σε βάρος της ΚΔ και σε βάρος των σχέσεων μας με την οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση της οποιαδήποτε διαφθοράς και διαπλοκής υπάρχει στην χώρα μας και όποιοι έχουν στοιχεία εμείς είμαστε στην διάθεσή τους να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς ξεκαθαρίζω ότι δεν έχουμε σχέσεις με κανέναν Ρώσο εκατομμυριούχο στην Κύπρο, ούτε παίρνουμε εισφορές από αυτούς. Άλλοι έχουν σχέσεις, με τέτοια πρόσωπα στο νησί μας. Για να επιστρέψω όμως στην ερώτηση, θα έχουμε πρόβλημα με την ίδια την Ρωσία…

Δημ.: Εννοείτε ότι ενδεχομένως να έχουμε πρόβλημα σε θέματα στήριξής που χρειαζόμαστε τη  στο Συμβούλιο Ασφαλείας;

Απ.: Πρώτα και κύρια σταδιακά θα απομακρυνθούν όλα τα ρωσικά κεφάλαια τα οποία υπάρχουν στην Κύπρο. Και τα χρήματα εκείνα τα οποία στήριξαν την Κυπριακή οικονομία την δύσκολη περίοδο, ήταν τα ρωσικά κεφάλαια, δεν ήταν τα αμερικανικά κεφάλαια. Και το χειρότερο απ’ όλα ξέρετε ποιο είναι, οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι πρέπει να γίνουν όλα αυτά, αλλά δεν λένε ότι θα έρθουν να μας βοηθήσουν είτε οικονομικά, είτε με οποιοδήποτε άλλον τρόπο.

Δεν προτείνουν κάποιον άλλο τρόπο υποβοήθησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά την Ρωσία νομίζω ότι δεν είναι βλάκες για να μην καταλαβαίνουν ότι πλέον η Κύπρος επιλέγει το ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και τάσσεται ενάντια στα συμφέροντα της Ρωσίας. Είναι καθαρές οι επιλογές της Κυβέρνησης.

Εμείς δεν λέμε ότι πρέπει να προσδεθούμε στο άρμα της Ρωσίας, αντιθέτως εάν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο από τον οποιοδήποτε θα διαφωνήσουμε.

Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να ακολουθούμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, η οποία να στοχεύει την αναβάθμιση των σχέσεων με όλες τις χώρες και να μην συμμετέχουμε σε οργανισμούς ή σε συνεργασίες οι οποίες θα μας υποχρεώνουν να στρεφόμαστε ενάντια στις οποιεσδήποτε άλλες χώρες και ιδιαίτερα βέβαια, εκτός από την Ρωσία και στις χώρες της περιοχής μας. Δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι εάν προσδεθούμε στο άρμα του ΝΑΤΟ η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί ως ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο για να επιτίθεται το ΝΑΤΟ, για να γίνονται επιθέσεις σε γειτονικές χώρες.

Δημ.: Δύο κουβέντες για το Κυπριακό κύριε Κυπριανού. Βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και δύο χρόνια… από τον καιρό του Κρανς Μοντανά. Πως εκτιμάτε εσείς ότι θα κινηθεί το..

Απ.: Πρώτο και κύριο να πούμε ότι ανησυχούμε από το παρατεταμένο αδιέξοδο, για τρεις λόγους:

1) Ο πρώτος είναι ότι στα μυαλά των ανθρώπων ξεκινά να καλλιεργείται η αντίληψη ότι δεν επιλύεται το Κυπριακό, οπόταν θα πρέπει να αναζητήσουμε νέο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και αυτό είναι επικίνδυνο

2) Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει κίνδυνος σε κάποιο στάδιο οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι πολύ πιο πιεστικές για το θέμα της αποχώρησης του ΟΥΝΦΙΚΥΠ από το νησί. Αυτό θα προκαλέσει νέα δεδομένα τα οποία θα είναι καταστροφικά για εμάς. 3% του κυπριακού εδάφους επιπλέον θα το καταλάβει ο τουρκικός στρατός, δεν πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία για αυτό και θα είμαστε σε ευθεία αντιπαράθεση με τα τουρκικά στρατεύματα πλέον. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την σταθερότητα και την ειρήνη στο νησί.

3) Και το χειρότερο από όλα είναι ότι οι εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι τέτοιες οι οποίες προοιωνίζουν ότι θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις. Δηλαδή, είναι προφανές ότι σε κάποιο διάστημα θα τεθεί κάτω επιτακτικά η απαίτηση για λύση δύο κρατών, διχοτόμηση δηλαδή.

Η ανησυχία μας λοιπόν είναι ότι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν και θεωρώ ότι ο κύριος Αναστασιάδη, παρακολουθεί απαθής όλες αυτές τις εξελίξεις και δικαιολογημένα διερωτάται κάποιος, ‘δεν καταλαβαίνει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των αρνητικών εξελίξεων ή συνειδητά επιλέγει να αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται προς αυτή την κατεύθυνση γιατί συνάδουν με κάποιους σχεδιασμούς που έχει στο μυαλό του’...

Δημ.: Εννοείτε να απομακρυνθούμε τόσο από την ΔΔΟ ώστε πλέον να μην είναι εφικτή η ΔΔΟ

Απ.: Ακριβώς και να μείνει ως μοναδική επιλογή η οριστική διχοτόμηση – λύση δύο κρατών. Το λέω αυτό διότι δεν έχουμε δει μεθοδική προγραμματισμένη και οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά του κύριου Αναστασιάδη να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Γίνονται κάποιες φραστικές διακηρύξεις, οι οποίες είναι προφανές ότι δεν πείθουν κανένα και το χειρότερο απ’ όλα όταν ο κύριος Ακιντζί κάτω από την πίεση της Τουρκίας να προωθήσει λύση δύο κρατών είπε ότι ‘εγώ αυτό το πράγμα δεν το δέχομαι’ και απευθύνθηκε στον κύριο Αναστασιάδη ‘για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες τον Απρίλη του 2018’, τι του απάντησε ο κύριος Αναστασιάδης; Δύο πράγματα. Το πρώτο ήταν ‘έχεις την άδεια της Τουρκίας να καταθέσεις αυτή την πρόταση’; Από την μια τον θέλουμε να μην ζητά την άδεια της Τουρκίας και από την άλλη τον ερωτούσαμε αν είχε την άδεια της Τουρκίας για να επιβάλει αυτή την πρόταση. Και το δεύτερο άνοιξε μια τεράστια συζήτηση ποιο πλαίσιο Γκουτέρες εννοεί της τριακοστής του Ιούνη ή της 4ης του Ιούλη. Ε, ένα πλαίσιο Γκουτέρες υπάρχει, δεν υπάρχουν δύο.

Δημ.: Ένα αλλά μετά, την 4 η Ιουλίου, ήρθαν διευκρινίσεις…

Απ.: Ποιες διευκρινήσεις; Ακούσαμε το εξής αμίμητο: ‘υπάρχει έγγραφο αλλά είναι προφορικό’. Μα για όνομα του Θεού, αυτά τα πράγματα τα λένε τα μωρά του δημοτικού, δεν τα λένε πολιτικά πρόσωπα. Γι’ αυτό λέω, είναι προφανές, ότι υπάρχει μια απροθυμία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανησυχούμε.

Δημ.: Συνειδητά η Κυβέρνηση ή ο Νίκος Αναστασιάδης, αφήνει τα πράγματα έτσι για να καταλήξουμε…

Απ.: Έχω έντονες υποψίες ότι ναι, έτσι γίνεται αλλά και να μην γίνεται έτσι εγώ λέω ότι η κατάληξη θα είναι η ίδια, η διχοτόμηση. Τί γίνεται εν το μεταξύ; Η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη. Μας έλεγε ο Υπουργός Εξωτερικών ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί έχουμε κατασταλτικούς μηχανισμούς επαρκείς, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Που είναι; Που είναι αυτοί οι κατασταλτικοί μηχανισμοί; Δυστυχώς μέχρι στιγμής βλέπουμε μια χλιαρή αντίδραση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι και να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία δεν πρόκειται να μας λύσουν το κύριο θέμα, που είναι η λύση του Κυπριακού. Οι κυρώσεις απλώς θα μας απομακρύνουν ακόμα περισσότερο από την λύση.

Δημ.: Διότι θα τεθεί ως άλλο ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί για να ξεκινήσουν ξανά οι διαδικασίες επίλυσης, εννοείτε…

Απ.: Εμείς εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι οι κινήσεις της Κυβέρνησης πρέπει να στοχεύουν προς 2 κατευθύνσεις δεν είναι εύκολος στόχος, το ξέρουμε, αλλά έπρεπε να στοχεύσουμε πως τερματίζεται η Τουρκική προκλητικότητα και πως επαναρχίζουν διαπραγματεύσεις.

Είχαμε υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο, λυπούμαι γιατί δεν της δόθηκε η απαραίτητη σημασία από την πλευρά της Κυβέρνησης, εμείς παρακολουθούμε με ανησυχία και αγωνία τις εξελίξεις γιατί θεωρούμε ότι αυτά που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ αρνητικά σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Δημ.: Για τις Ευρωεκλογές, μετέφερα και ένα προβληματισμό δημόσια, που συζητείτο από πριν, και ήταν ο εξής: Γιατί το ΑΚΕΛ δεν ήρθε πρώτο; Θεωρώ ότι ο Συναγερμός ή η Κυβέρνηση δεν ήταν στα καλύτερά τους και δόθηκε στο ΑΚΕΛ ευκαιρία…

Απ.: Υπήρχε κανένας πριν τις Ευρωεκλογές που έλεγε ότι το ΑΚΕΛ θα είναι πρώτο;

Δημ.:‘Όχι…

Απ.: Ο Συναγερμός έλεγε θα έπαιρνε 3η έδρα και ότι θα έχανε μια έδρα το ΑΚΕΛ. Αυτό ήταν το περιβάλλον την ώρα που ξεκινούσαμε την προεκλογική εκστρατεία. Όλοι έλεγαν ο Συναγερμός θα πάρει τρεις έδρες και το ΑΚΕΛ θα χάσει την μια. Ακόμα και στην περίπτωση του ο Συναγερμός θα έπαιρνε δύο έδρες έλεγαν ότι το ΑΚΕΛ θα χάσει μια έδρα προς το ΕΛΑΜ. Ε, το ΑΚΕΛ και πήρε δύο έδρες και αύξησε τα ποσοστά του και είναι σε απόσταση αναπνοής από τον Συναγερμό. Γιατί θα έπρεπε κάποιος να περιμένει να είναι πρώτο κόμμα το ΑΚΕΛ; Είναι γεγονός ότι είχαμε την δυνατότητα να έχουμε καλύτερο αριθμητικό αποτέλεσμα. Τους πολιτικούς μας στόχους τους πετύχαμε πλήρως και τους τρεις: και τις δύο έδρες και την αύξηση του ποσοστού  και την εκλογή του τουρκοκύπριου που ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς και ένα μεγάλο ρίσκο. Αριθμητικά θα μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Επηρέασε κατά την άποψη μου το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι που θα ψήφιζαν ΑΚΕΛ υποστήριξαν ΕΔΕΚ για να μην πάει η έδρα στο ΕΛΑΜ, υπολογίζεται ένα ποσοστό γύρω στο 3% έφυγαν από το ΑΚΕΛ και ψήφισαν…

Δημ.: Πάντως γεγονός είναι ότι και προσωπικά άκουσα αρκετούς πολιτικούς σας οπαδούς να δηλώνουν ότι ψήφισαν ΕΔΕΚ για ακριβώς αυτό το λόγο…

Απ.: το ξέρουμε και οι δημοσκόποι μας είπαν ότι είναι ένα ποσοστό γύρω στο 3% και το δεύτερο είναι γεγονός ότι κάποιοι ψηφοφόροι μας απείχαν γιατί δεν συμφωνούσαν με την συμμετοχή τουρκοκυπρίου στο ψηφοδέλτιο. Βέβαια εντάξει αυτά πάντοτε θα υπάρχουν πάντοτε θα συμβαίνουν. Εμείς εκείνο το οποίο κρατάμε είναι ότι είμαστε πλέον σε απόσταση αναπνοής από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και θεωρώ ότι μπορούμε στις Βουλευτικές εκλογές, ναι, να διεκδικήσουμε επάξια την πρώτη θέση με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα πολιτικά δεδομένα εκείνης της περιόδου θα ευνοούν κάτι τέτοιο.

Δημ.: Τελευταία ερώτηση. Συνέδριο ΑΚΕΛ 2020. Λέγεται ότι δεν θα επαναδιεκδικήσετε την θέση του ΓΓ και ότι έρχονται αλλαγές στο ΑΚΕΛ, όντως έτσι είναι;

Α: Δεν ξέρω για ποιες αλλαγές μιλάτε…

Δημ.: Μα, μόνο και μόνο εάν η δική σας απόφαση είναι να μην επαναδιεκδικήσετε σημαίνει αυτομάτως και αλλαγές…

Απ.: Να πω το εξής: Δεν έχουμε ξεκινήσει να συζητούμε για το συνέδριο αλλά είναι ένα από τα πρώτα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε. Ως εκ τούτου δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο.

Home