Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άντρος - Νουρής: Ακόνισαν ξίφη για τη μεταναστευτική πολιτική

Offsite Team
- 23.06.2020

Άντρος - Νουρής: Ακόνισαν ξίφη για τη μεταναστευτική πολιτική

Thumbnail
Σε πρώτο πλάνο η έρευνα για κατ' ισχυρισμό καταγγελία κακοποίησης ανηλίκων

Η Κύπρος δέχεται δυσανάλογα μεγάλες για το μέγεθος της μεταναστευτικές πιέσεις και κάτω από αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δημιουργούνται από τους πολύ μεγάλους αριθμούς μεταναστευτικών ροών, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε σημερινές του δηλώσεις στην Κοκκινοτριμιθιά. «Εμείς δεν θέλουμε να δούμε την Κύπρο να γίνεται στρατόπεδο ή επέκταση Κέντρου Φιλοξενίας σε βαθμούς που κάποιοι άλλοι ενδεχόμενα το οραματίζονται. Εμείς θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι που αποφασίζουν να έρθουν στη χώρα μας , να εξετάζονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες οι αιτήσεις τους», πρόσθεσε.

 

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του, Άντρο Κυπριανού, επισκέφτηκε το πρωί το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά, στο οποίο μετέβηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Κυπριανού, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι «έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμε οι πάντες . «Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και θα πρέπει να σεβόμαστε πάντοτε την ανθρώπινη ζωή ιδιαίτερα μια χώρα όπως εμείς, η οποία πέρασε πάρα πολλά δεινά και προσφυγοποιηθήκαμε. Χρειάστηκε να μεταναστεύσουμε για να ζήσουμε τις οικογένειες μας, για να ζήσουμε οι ίδιοι, άρα χρειάζεται να έχουμε περισσότερη ευαισθησία από ότι έχουν άλλοι λαοί», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Νουρής είπε ότι έχει δημοσιοποιηθεί μόλις προχθές η επικαιροποιημένη λίστα της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «είμαστε η πρώτη στη λίστα χώρα μέλος σε αριθμό αιτητών ασύλου, ακολουθούμενη από την Μάλτα και μετά την Ελλάδα».

 

«Αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα όσον αφορά την διαχείριση και ποτέ δεν είπαμε ότι είναι εύκολα. Κάνουμε μια συντεταγμένη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα μέσω της ολοκληρωμένης μας πολιτικής. Μιας πολιτικής που θέλουμε να διαχειριστεί την είσοδο στην Δημοκρατία και αυτών που εισέρχονται νόμιμα και αναφέρομαι σε αυτούς που μέχρι σήμερα ήταν εικονικοί φοιτητές και αιτητές ασύλου ή εξασφάλιζαν την παραμονή τους μέσω εικονικών γάμων, αλλά βεβαίως και τους παράνομα εισερχόμενους στη Δημοκρατία από τη διαχωριστική γραμμή», σημείωσε.  

Όπως είπε, «ο ρόλος μας δεν είναι καθόλου εύκολος, παρά ταύτα, οι άνθρωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, και ειδικά στα κέντρα, κάνουν τεράστια προσπάθεια όπως θα είδατε πέραν από το γεγονός ότι έχουμε αυξήσει την χωρητικότητα του κέντρου, είμαστε ένα συνεχόμενο εργοτάξιο εδώ».  

«Με την ολοκλήρωση οι συνθήκες σαφέστατα θα βελτιωθούν, θα αντικατασταθούν μεγάλος αριθμός των σκηνών που προστέθηκαν με τα υποστατικά, τα οικιστικά που έχουμε για τους υπόλοιπους», σημείωσε.  

Ανέφερε, επίσης, ότι η προσπάθεια δε σταματά, είναι συνεχής, «μέσα στις δυνατότητες και τους πόρους που έχουμε στη διάθεση μας, όπως και τα προβλήματα είμαστε εδώ για να τα λύνουμε στο βαθμό που μπορεί να τα λύσουμε».  

«Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων προερχομένων από διαφορετικές εθνικότητες. Η κάθε εθνικότητα αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο πολύ απλά γιατί έχει συγκεκριμένα προβλήματα και πολλές ιδιαιτερότητες . Είμαστε υποχρεωμένοι αυτή την διαχείριση να την κάνουμε και στο κέντρο. Όπως ακούσατε και είδατε, έχουμε χώρους καραντίνας για τους ανθρώπους που νεοεισέρχονται και πρέπει να παραμείνουν εκεί για τις 14 μέρες λόγω πανδημίας», πρόσθεσε.  

Έχουμε, συνέχισε ο κ. Νουρής, συνεχόμενα προβλήματα με φυματίωση, τα οποία διαχειριζόμαστε με το Κέντρο της Κυπερούντας.  

«Είχαμε και διαχειριστήκαμε με επιτυχία το πρόβλημα της μεταδοτικής δερματολογικής πάθησης, της ψώρας. Όλα αυτά είναι συνεχή προβλήματα. Είναι ένα ζωντανό Κέντρο με τα δικά του προβλήματα. Η προσπάθεια μας είναι να διαχειριστούμε - και θα το επαναλάβω όσο κι αν γινόμαστε φορτικοί – ανθρώπινα τους πρόσφυγες αλλά την ίδια ώρα αποφασιστικά όλους τους υπόλοιπους που ενδεχόμενα είναι οικονομικοί μετανάστες και προέρχονται από ασφαλείς χώρες, γιατί πολύ απλά αυτή η χώρα δε μπορεί να φιλοξενήσει στο έδαφος της όλους αυτούς τους αριθμούς», συμπλήρωσε.  

Ο κ. Νουρής είπε ότι προχωρούν και αναμένουν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσει, «ελπίζοντας εντός Ιουλίου τα νομοθετήματα για να συντμήσουμε τους χρόνους  ασύλου».  

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συνεχίσουμε να έχουμε αυτούς τους τεράστιους αριθμούς σε εκκρεμότητα», σημείωσε .  

Αναφορικά για την χθεσινή καταγγελία ενώπιον Επιτροπής της Βουλής, ο κ. Νουρής είπε ότι άμεσα έχει διατάξει έρευνα και έχει ζητήσει και από την Αστυνομία παράλληλη και ταυτόχρονη λήψη καταθέσεων για να διαφανεί ακριβώς το πρόβλημα.  

«Για μας υπάρχει θέμα για το συγκεκριμένο. Πρώτα και πάνω από όλα υπάρχει θέμα ανθρωπιστικό. Δεν νοείται για μας, γιατί δεν είχαμε στο παρελθόν κάτι ανάλογο να γίνονται αυτές οι καταγγελίες. Πρέπει να διερευνηθούν τάχιστα. Από την στιγμή που ιδιαίτερα αφορά τα παιδιά θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί και θα είμαστε αμείλικτοι εάν υπάρχουν ευθύνες στον οποιονδήποτε», πρόσθεσε.  

Την ίδια ώρα όμως, συνέχισε ο κ. Νουρής, «οφείλω να πω ότι μας προβληματίζει το γεγονός ότι εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας ενώ ήταν γνώστης από την περασμένη Πέμπτη, όπως ο ίδιος ανέφερε, φρόντισε με το συγκεκριμένο τρόπο να το αναφέρει ενώπιον όλων μας και να μας αφήσει εμβρόντητους τη Δευτέρα, τέσσερις μέρες αργότερα στη Βουλή».  

«Ούτε η Επίτροπος ούτε οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ούτε οι άνθρωποι του Κέντρου, ούτε οι άνθρωποι του Κέντρου, ούτε οι άνθρωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε ο γιατρός του Κέντρου ήταν γνώστες της συγκεκριμένης καταγγελίας ή κατ΄ ισχυρισμό καταγγελίας. Θα γίνει λοιπόν διερεύνηση», ανέφερε.  

Την ίδια ώρα, είπε ο κ. Νουρής, πρέπει να γνωρίζουν όσοι κάνουν δημόσιες τέτοιες τοποθετήσεις ότι θα πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία στη Δημοκρατία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και προστασίας των παιδιών, η οποία προνοεί ότι είναι ποινικό αδίκημα να γνωρίζεις μια τέτοια καταγγελία και να μην προβαίνεις άμεσα στην καταγγελία της, διότι πάρα πολύ απλά αν ισχύει αυτό το οποίο λέχθηκε σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά αφέθηκαν εκτεθειμένα, τουλάχιστον για ένα τετραήμερο.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι από την στιγμή που είναι σε εξέλιξη διοικητική έρευνα, θα ληφθούν καταθέσεις.   

 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι «έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμε οι πάντες .  

« Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και θα πρέπει να σεβόμαστε πάντοτε την ανθρώπινη ζωή ιδιαίτερα μια χώρα όπως εμείς, η οποία πέρασε πάρα πολλά δεινά και προσφυγοποιηθήκαμε. Χρειάστηκε να μεταναστεύσουμε για να ζήσουμε τις οικογένειες μας, για να ζήσουμε οι ίδιοι, άρα χρειάζεται να έχουμε περισσότερη ευαισθησία από ότι έχουν άλλοι λαοί», πρόσθεσε.  

Οι χώροι υποδομής, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, χρειάζονται σαφέστατα βελτίωση «και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις υποδομές -κατά την άποψη μου- και στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη σίτιση αυτών των ανθρώπων».  

«Κάποιοι είναι ικανοποιημένοι αλλά ακούγονται ταυτόχρονα και πάρα πολλά παράπονα. Για μας ποια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα; Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι ως Κύπρος να ακολουθούμε αυτές τις συμβάσεις. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν ακολουθούνται όλες οι συμβάσεις. Ξέρω ότι ο Υπουργός θα πει ότι ακολουθούνται οι συμβάσεις, αλλά δεν είναι αυτό που διαπιστώσαμε κατ΄ επανάληψη, όπως και οι Ευρωπαϊκές Συμβάσεις θα πρέπει να τηρούνται κατά τη δική μας άποψη», πρόσθεσε.  

Σημείωσε επίσης ότι δεν γίνεται τα ανήλικα παιδία να είναι με τους μεγάλους και δεν γίνεται αποδεκτή η αναφορά ότι κάποιοι είναι κατ’ ισχυρισμό ανήλικοι.  

«Η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού ήταν σαφέστατη στις τοποθετήσεις της. Ότι και σε εκείνες τις περιπτώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να τους προσεγγίζουμε ως ανήλικους μέχρις ότου να αποδειχτεί το αντίθετο. Αυτή είναι η υποχρέωση από τις διεθνείς συμβάσεις τις οποίες έχουμε. Η έκκληση μου λοιπόν στον Υπουργό Εσωτερικών και την κυβέρνηση γενικότερα, γιατί τα ζητήματα δεν είναι προσωπικά, είναι να δει με μεγαλύτερη ευαισθησία όλα αυτά τα θέματα», συμπλήρωσε.  

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.  

«Όπως εμείς αποταθήκαμε σε άλλους για να βρούμε στήριξη έτσι και αυτοί χρειάζονται τη στήριξη μας. Να επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε σε χρόνο, ο οποίος να είναι λογικός να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στα διάφορα αιτήματα και να περιοριστούν τα όποιαδήποτε προβλήματα. Θέλω να συγχαρώ τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται εδώ, στην πρώτη γραμμή, γιατί καταλαβαίνω ότι εργάζονται μέσα σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Κατανοούμε ότι υπάρχει ένα ρεύμα το τελευταίο διάστημα αυξημένο στην Κύπρο», πρόσθεσε.  

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε μίλησε για ανοικτά σύνορα «–θέλω να το ξεκαθαρίσω- και είναι ένα άλλο μεγάλο ψέμα, το οποίο επιχειρείται να προωθηθεί από την πλευρά του ΔΗΣΥ».  

«Ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Εκείνο το οποίο πάντοτε λέγαμε και εξακολουθούμε να λέμε είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή, να σεβόμαστε τις Διεθνείς και τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις. Αναφορικά με την έρευνα που έχει διατάξει το Υπουργείο, εύχομαι και ελπίζω να είναι προς την κατεύθυνση της διερεύνησης του γιατί συμβαίνουν τέτοια πράγματα εδώ στην Πουρνάρα και όχι γιατί δεν λέχθηκε από κάποιους έγκαιρα», πρόσθεσε.  

Έπρεπε, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, να γνωρίζουν ως Υπουργείο Εσωτερικών τι γίνεται εδώ.  

«Και λυπούμαι να πω ότι υπάρχουν συνθήκες οι οποίες μας προσβάλουν ως Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.  

Κληθείς να δώσει κάποια παραδείγματα από τα παράπονα που άκουσε κατά τη σημερινή του επίσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πολλά παράπονα και για το φαγητό, για τις συνθήκες διαβίωσης, για το γεγονός ότι κρατούνται περισσότερες μέρες από ότι χρειάζεται.  

«Παραδείγματος χάρη υπάρχει μια οικογένεια με 6 παιδιά, είναι ο πατέρας τους εδώ θα ήθελαν να επανασυνδεθούν μαζί του, δυστυχώς υπάρχει μια κάποια καθυστέρηση μέχρις ότου κινηθούν οι διαδικασίες για να επανασυνδεθούν. Δεν θέλω να μπω στις λεπτομέρειες, νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι η ουσία και η ουσία είναι ότι θα πρέπει να γίνουν οι σωστές υποδομές, να υπάρχει σωστή διαχείριση με σεβασμό όπως είπα προηγουμένως στις διεθνείς συνθήκες, γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Και εμείς θα στηρίξουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια της Κυβέρνησης προς την ΕΕ για να αποκομίσει πόρους έτσι ώστε να φτιαχτούν οι υποδομές όπως πρέπει», σημείωσε.  

Όπως είπε, «έχουμε συνεννοηθεί με τον Υπουργό, θα μας δώσει αναλυτική κατάσταση που έχουν ξοδευτεί τα 100εκ. τα οποία έχει πάρει η Κυπριακή Δημοκρατίας τα τελευταία 6 χρόνια, θέλουμε να δούμε ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση».  

Σε ερώτηση αν αναγνωρίζει όμως την όλη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Κυβέρνησης με τα νομοσχέδια που είναι στη βουλή για τη διαχείριση της μεταναστευτικής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα δουν και θα τα κρίνουν από το περιεχόμενο τους.  

«Νομίζω ότι θα ήταν πολύ πρόωρο να πω οτιδήποτε για το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Εγώ αναγνωρίζω στον Υπουργό την προσπάθεια να κάνει πράγματα στο σύντομο χρονικό διάστημα που είναι εκεί. Τα προβλήματα, επαναλαμβάνω, εξακολουθούν να  είναι πάρα πολλά, η κατάσταση –θα το πω όπως το νιώθω- συνιστά προσβολή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορούν να ζουν άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες. Καταλαβαίνω ότι  τα πράγματα είναι δύσκολα, καταλαβαίνω ότι ο χρόνος που είχαμε ήταν περιορισμένος αλλά έπρεπε να ιεραρχήσουμε σωστά τις προτεραιότητες μας», συμπλήρωσε.  

Σχετικά με δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα που προέκυψε «κατ’ ισχυρισμό ανήλικους», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ελπίζω και εύχομαι να διερευνηθεί σε ποιον ανήκουν οι ευθύνες, γιατί τα παιδιά έμεναν με τους μεγάλους».  

«Μόνο χθες έγινε η μετακίνηση των ανήλικων παιδιών και τους μετέφεραν με τις γυναίκες. Τις προηγούμενες μέρες έμεναν με τους μεγάλους άντρες και αντιλαμβάνεστε ότι αν πρέπει να διερευνηθεί κάτι είναι ποιος έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση που έχει γίνει. Γιατί όταν είναι τα ανήλικα παιδιά με τους μεγάλους αντιλαμβάνεστε ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν», πρόσθεσε.  

Είπε, επιπρόσθετα, ότι το δεύτερο αφορά τη συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί πολύ σωστά έχει πει ο Υπουργός, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα έχουν δεχτεί τη μεγαλύτερη συνέπεια  από τις ροές προσφύγων από τη Συρία και την Τουρκία.  

«Επιδιώξαμε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να περάσουμε την άποψη ότι εκείνοι οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο και λένε ότι θέλουν να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και το δηλώνουν οι ίδιοι, είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, να επιτρέπεται», σημείωσε.  

Ανέφερε επίσης, ότι οι ισχυρές χώρες της ΕΕ είπαν όχι, θα παραμένουν στις χώρες υποδοχής μέχρι που να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου.  

«Όταν εμείς είπαμε ότι αυτό το πράγμα είναι λανθασμένο και εφόσον δηλώνουν ότι θέλουν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια η κάθε χώρα να φιλοξενεί αριθμό προσφύγων ανάλογο με το μέγεθος της και τις οικονομικές της δυνατότητες. Λυπούμαι να πω ότι δεν μας στήριξαν οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ σε αυτή την τοποθέτηση την οποία είχαμε στο ΕΚ. Ελπίζω και εύχομαι τώρα με τη θέση που διατυπώνει ο Υπουργός να έχουμε τη στήριξη τους, έτσι ώστε όλες οι χώρες της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος το οποίο προκύπτει από τους μετανάστες», συμπλήρωσε.  

Σε παρέμβαση του, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε: «Σε όσον αφορά το θέμα το «κατ’ ισχυρισμό ανήλικους» και επιμένω στην φρασεολογία κατ’ ισχυρισμό ανήλικους για τον εξής πάρα πολύ απλό λόγο: Σήμερα έχουμε στο Κέντρο 40 άτομα τα οποία κατ΄ ισχυρισμό είναι ανήλικοι. Όμως το 2019 είχαμε 206 οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι ήταν ανήλικοι και μέσα από τις εξετάσεις που ακολούθησαν οι 96, δηλαδή σχεδόν το 50%, ήταν ενήλικοι και μάλιστα πάνω από 25 ετών».  

«Άρα αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται εκ μέρους μας να γίνει όλη αυτή η διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων και ιατρικών εξετάσεων για να διαφανεί αν όντως κάποιος είναι ανήλικος. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί είναι εύκολο να λέμε ότι θα πρέπει να μετακινηθούν αλλά αν μετακινήσεις κάποιους οι οποίοι δεν είναι τελικά ανήλικοι και είναι ενήλικοι , σε χώρο που φιλοξενούνται άλλοι ανήλικοι απλά μεταφέρεις το πρόβλημα κάπου αλλού», πρόσθεσε.  

Όπως είπε, «στην προκειμένη περίπτωση από τα 40 κατ΄ ισχυρισμό ανήλικους που έχουμε, οι 16 είναι κοπέλες οι οποίες από την πρώτη μέρα της άφιξης τους διαμένουν σε ξεχωριστά σπιτάκια με κλειδί άρα σε συνθήκες ασφάλειας και οι υπόλοιποι 24 άρρενες έχουν όντως μετακινηθεί χθες και ο λόγος που παρέμειναν στους συγκεκριμένους χώρους γιατί ήταν δύο συγκεκριμένων εθνικοτήτων, 16 και 8, ήταν γιατί παρέμειναν με τους ομοεθνείς τους».  

Σημείωσε ότι σήμερα, μετά και τα χθεσινά, «τους έχουμε μεταφέρει στους χώρους καραντίνας και τους άρρενες και έχω ζητήσει και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, γιατί δεν είναι μόνο το δικό μας Υπουργείο που έχει να ολοκληρώσει κάποιες συγκεκριμένες εργασίες, θα πρέπει να επισπεύσουν τη διαδικασία να μετακινηθούν».  

«Εμείς δεν θέλουμε να δούμε την Κύπρο να γίνεται στρατόπεδο ή επέκταση Κέντρου Φιλοξενίας σε βαθμούς που κάποιοι άλλοι ενδεχόμενα το οραματίζονται.  Εμείς θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι που αποφασίζουν να έρθουν στη χώρα μας , να εξετάζονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες οι αιτήσεις τους. Να αποφασίζεται ποιοι πραγματικά δικαιούνται να παραμείνουν ως έχοντες ανάγκη φροντίδας και αλληλεγγύης και όσοι μπορούν με ασφάλεια να επαναπατριστούν να επαναπατρίζονται για να μπορούμε να διαχειριστούμε τους αριθμούς», πρόσθεσε.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νουρής είπε ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού εξεταστών ασύλου.  

«Από 12 που είναι σήμερα θα πάμε στον αριθμό 45 για να μπορέσουμε ακριβώς να εξετάζουμε με ταχύρρυθμο τρόπο τις αιτήσεις των αιτητών ασύλου», σημείωσε.

ΚΥΠΕ

Home