Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Άντρος:Ζητήσαμε €1 εκατ. επιπλέον για τα θέατρα και μας είπαν όχι

Offsite Team -
28.11.2019

Άντρος:Ζητήσαμε €1 εκατ. επιπλέον για τα θέατρα και μας είπαν όχι

Thumbnail
Όλα όσα ανέφερε σε ομιλία του ο Άντρος Κυπριανού στην Απονομή του Βραβείου Προσφοράς του ΑΚΕΛ

Αυτούσια η ομιλία του κ. Κυπριανού:

"Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι απόψε στην Απονομή του Βραβείου Προσφοράς «Κώστας Παρτασίδης - Βάσος Παπαδόπουλος». Αυτό θεσπίστηκε από την Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού  το 2013 ως ύψιστη  πράξη εκτίμησης και αναγνώρισης της προσφοράς πολιτών της πόλης σας. Στα έξι χρόνια του Βραβείου έχουν τιμηθεί σημαντικοί άνθρωποι και φορείς  οι οποίοι έθεσαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία της πόλης της Λεμεσού. Με την απονομή του βραβείου το ΑΚΕΛ Λεμεσού τιμά και τους Κώστα Παρτασίδη και Βάσο Παπαδόπουλο, το όνομα των οποίων κοσμεί το Βραβείο προσφοράς.

Φέτος η Επιτροπή του Βραβείου αποφάσισε όπως τιμήσει τον Στέλιο Πισή και την  Εταιρεία θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, ΕΘΑΛ. Τον πνευματικό δημιουργό και το θεατρικό Οργανισμό οι οποίοι για περίπου τρεις δεκαετίες συμμετέχουν ανελλιπώς στα πολιτιστικά δρώμενα της Λεμεσού αλλά και της Κύπρου, θέτοντας ανεξίτηλη τη δική τους σφραγίδα. Ο Στέλιος Πισής έγραψε τα πρώτα του μουσικά κομμάτια το 1990 ενώ η ΕΘΑΛ ξεκίνησε τη λειτουργία της  δύο χρόνια νωρίτερα, το 1988.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς με ακρίβεια τη ζωή και δράση του συνθέτη Στέλιου Πισή. Πολύ περισσότερο να περιγράψει το αστείρευτο ταλέντο και τη θέληση του καλλιτέχνη που  ξεπερνά  κατά πολύ  τα ανθρώπινα όρια. Κατάφερε έτσι να χαρίσει σε όλους μαγικές μελωδίες ζωής. Στην περίπτωση του Στέλιου, η μουσική γίνεται πηγή ζωής για τον ίδιο και την οικογένεια του. Ο ίδιος γίνεται  πηγή αισιοδοξίας, μαχητικότητας και ελπίδας για ολόκληρη την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο που ο Στέλιος Πισής χρησιμοποιεί για  τίτλους στη μουσική και στις συναυλίες του φράσεις και λέξεις όπως « Παράθυρο στο Φως», «Το Βαλς της Ελπίδας» «Υπέρβαση». Ούτε είναι τυχαίος ο επίκαιρος λόγος του όταν αναφέρει σε συνέντευξη του ότι «για τη διαφθορά που βιώνουμε σε διάφορα επίπεδα ευθύνεται το ότι «πάψαμε να βλέπουμε το καλό και το συμφέρον του συνανθρώπου μας, και κλειστήκαμε στο εγώ μας, επιδιώκοντας μόνο το ίδιον όφελος». Όλα τα πιο πάνω είναι απότοκο  του γεγονότος ότι ο Στέλιος δε σταμάτησε ποτέ να εργάζεται και να ονειρεύεται, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που του παρέχεται για να υπηρετεί τον άνθρωπο. Δίνοντας έτσι πραγματικό περιεχόμενο στη δουλειά και τη ζωή του.

Σε μια παράλληλη πορεία,  η Εταιρεία θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού γράφει τη δική της σημαντική ιστορία στο χώρο του θεάτρου και του Πολιτισμού. Ως ο πρώτος επαγγελματικός θεατρικός οργανισμός της πόλης ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της Λεμεσού. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγάλα παγκύπρια θεατρικά σχήματα με εκατοντάδες παραγωγές και θεατρικές δράσεις. Σχεδόν όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι του Θεάτρου συνεργάστηκαν με την ΕΘΑΛ. Ο Οργανισμός παρουσίασε έργα σπουδαίων κύπριων και ξένων θεατρικών συγγραφέων. Η ίδρυση και λειτουργία των θεατρικών εργαστηρίων της ΕΘΑΛ είναι ακόμη μια πολύ σημαντική πτυχή της δραστηριότητας της. Εδώ και 31 χρόνια συνεχίζει τη θεατρική της δραστηριότητα προσφέροντας στο κυπριακό κοινό ποιοτικές παραστάσεις.

Για το ΑΚΕΛ η πολιτιστική δημιουργία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε κοινωνία που θέλει να αναπτυχθεί πνευματικά. Για κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της και προσδοκά πραγματική πρόοδο και αληθινή ευτυχία. Στην ιστορία της ανθρωπότητας ο πολιτισμός μεγαλούργησε όταν είχε στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Μόνο τότε υπήρξε ωφέλιμος για τους λαούς και το σύνολο της κάθε ξεχωριστής κοινωνίας.

Η πολιτιστική δημιουργία είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη του Κόμματος μας. Αποτέλεσε τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκαν όλες οι διαχρονικές αξίες του λαϊκού κινήματος της Κύπρου. Ο αληθινός πολιτισμός, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται το ήθος, η ανθρωπιά και η ομορφιά, είναι η πηγή που μπορεί να ξεδιψάσει τον άνθρωπο από την ανομβρία της μιζέριας, της απληστίας, της ασχήμιας και της εκμετάλλευσης. Είναι η δύναμη που μπορεί να σπάσει τις προκαταλήψεις, να ακονίσει τη μνήμη , να ξεχωρίσει τα μικρά και ασήμαντα από τα μεγάλα. Μπορεί να διαλύσει τη σκόνη που σκεπάζει την αλήθεια και το φως και να εμφυσήσει την υγιή αισιοδοξία, την αλληλεγγύη και την πίστη για καλύτερη, δικαιότερη και ανθρώπινη ζωή.

Οι τιμώμενοι Στέλιος Πισής  και ΕΘΑΛ, καλύπτουν δύο σημαντικές μορφές της Τέχνης. Τη μουσική και το θέατρο. Δύο μορφές  της Τέχνης που, που με την προϋπόθεση ότι είναι ποιοτικές, ψυχαγωγούν με την ορθή έννοια τους ανθρώπους προσφέροντας άπειρες στιγμές απόλαυσης , συγκίνησης και ομορφιάς. Είναι καθήκον όλων μας να προσπαθήσουμε έτσι ώστε οι δημιουργοί πολιτιστικών αξιών να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δράση και την προσφορά τους. Είναι γι αυτό που παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο χώρο του θεάτρου. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης που δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας σε όσους εμπλέκονται στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου. Από τη μια  η κυβέρνηση Αναστασιάδη διατηρούνται καθηλωμένα  το κονδύλια για τον Πολιτισμό. Από την άλλη αποφάσεις που πήρε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και αφορούν το θέατρο προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Ουσιαστικά στερούν τη δυνατότητα χορηγίας από το κράτος προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στον χώρο.

Ως ΑΚΕΛ επανειλημμένα καλέσαμε την κυβέρνηση να αυξήσει σημαντικά  το κονδύλια για τη θεατρική ανάπτυξη. Τώρα ζητούμε να εξευρεθεί εκείνη η διαδικασία που θα εξασφαλίζει ότι θα παραχωρείται απρόσκοπτα η χορηγία.

Πρόσφατα αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας να αυξηθεί η χορηγία στα θέατρα κατά ένα εκατομμύριο ευρώ. Δυστυχώς η απάντηση του ήταν αρνητική. Οικονομική και ηθική στήριξη από το κράτος ζητούμε και για τους κύπριους συνθέτες. Ζητούμε να δοθεί προτεραιότητα στην κυπριακή δημιουργία. Ζητούμε επίσης  η  Συμφωνική Ορχήστρα, ο ΘΟΚ, το ΡΙΚ και τα άλλα ΜΜΕ να προβάλλουν  περισσότερο τα έργα κυπρίων συνθετών. Απαιτούμε την επαναφορά του τιμητικού επιδόματος  των συνταξιούχων συνθετών και ανθρώπων του Θεάτρου. Δε νοείται να λέμε ότι αποδίδουμε τεράστια σημασία στον πολιτισμό και την ίδια ώρα να δίνουμε ψίχουλα στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του. Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη να αλλάξει τις προτεραιότητες της επαναφέροντας την πολιτιστική δραστηριότητα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής.

Όλα αυτά τα λέμε γιατί αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε έναντι της υπόθεσης του πολιτισμού αλλά και των ανθρώπων του. Θέλω με την ευκαιρία που μου δίνει η αποψινή εκδήλωση να το επαναλάβω. Οι πόρτες μας είναι ανοικτές για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους του πολιτισμού και την ανάπτυξη της πολιτιστικής δραστηριότητας. Δε θέλουμε να επαναπαυτούμε στο ένδοξο μας παρελθόν. Θέλουμε να ανοίξουμε δρόμους για το μέλλον του πολιτισμού στον τόπο μας. Με τη δημιουργία βασικών έργων υποδομής. Με την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας στις πόλεις και στα χωριά με τη στήριξη της πολιτείας. Με την αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με διάφορα πολιτιστικά προγράμματα. Με την προώθηση πολιτιστικών προγραμμάτων μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την ανάπτυξη κοινών πολιτιστικών προγραμμάτων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Με τη δημιουργία πολιτιστικών προγραμμάτων με στόχο η Κύπρος να καταστεί πολιτιστικός πυρήνας της Ανατολικής Μεσογείου.

Θέλουμε ο Πολιτισμός και οι άνθρωποι του να είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για την επανένωση και την ειρήνη στον τόπο μας. Να είναι μαζί μας και να είμαστε μαζί τους στις διεκδικήσεις για μια άλλη Κύπρο, για μια άλλη κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε ότι η τέχνη και τα γράμματα, ο πολιτισμός γενικότερα δεν εκφράζουν μόνο την υλική ζωή, αλλά και τη συνείδηση της εποχής∙ της κάθε ιστορικής περιόδου. Δίνουν την ώθηση για να γίνει το επόμενο βήμα στην πορεία της ανθρωπότητας. Για να κάνει το επόμενο άλμα η ανθρώπινη σκέψη. Γι΄αυτό και πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα μαζί με το λαό. Γι΄αυτό και θέλουμε να τους δίνουμε βήμα. Γιατί δεν θέλουμε μόνο να μας ακούσουν, θέλουμε να τους ακούσουμε και να είμαστε εκείνη η δύναμη που στηρίζει τις επιδιώξεις και τη δημιουργία τους.

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και αυτά της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προς τους τιμωμένους, Στέλιο Πισή και  ΕΘΑΛ. Εύχομαι να συνεχίσουν να μας ταξιδεύουν με καράβι τη μαγεία της μουσικής και του θεάτρου.

Θέλω τέλος να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Βραβείου Προσφοράς « Κώστας Παρτασίδης-Βάσος Παπαδόπουλος» για την επιλογή τους και τη συνολική δουλειά που κάνουν, καθώς και το ΑΚΕΛ Λεμεσού για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης."

Home