Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας: Πότε θα αποκτήσει σημασία για την Κύπρο

Του Στέλιου Στυλιανού
- 10.06.2020

ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας: Πότε θα αποκτήσει σημασία για την Κύπρο

Thumbnail
Ποια σημασία μπορεί να αποκτήσει για την Κύπρο - Τι αναφέρουν διεθνολόγοι στην Offsite

Σε υπογραφή συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας προχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης 09/06  οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας.  

Μια υπογραφή που ουσιαστικά έρχεται σε μια περίοδο έντασης στην Μεσόγειο και μπορεί να αποβεί και καταλυτική για τον διαχωρισμό των θαλάσσιων συνόρων ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου σε μια περίοδο που η Τουρκία επιδιώκει όλο και περισσότερο την ένταση.

Mάλιστα για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών μίλησε και ο  Υπουργός Ενέργειας  Γιώργος Λακκοτρύπης, στο Open Tv επισημαίνοντας ότι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της συμφωνίας είναι η επιβεβαίωση ότι τα νησιά δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες. Η συμφωνία αυτή έρχεται σε άμεση αντιπαραβολή με την ρητορική της Τουρκίας, ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες ΑΟΖ.

Η συμφωνία Ελλάδας  - Ιταλίας είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η Ελλάδα για ΑΟΖ και έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών.

Σημειώνεται πως η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Παράλληλα οι δύο χώρες υπέγραψαν και Κοινή Δήλωση  για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.

Η σημασία της υπογραφής για την Κύπρο

Η Offsite σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει ποια θα είναι η σημασία της υπογραφής αυτής για την Κύπρο επικοινώνησε με δύο Διεθνολόγους ζητώντας τους να τοποθετηθούν στο εάν η συμφωνία αυτή μπορεί να καταστεί επωφελής για την Κύπρο.

Σε επικοινωνία μας με τον Διεθνολόγο, Πάμπο Χρυσοστόμου μας αναφέρθηκε ότι μετά και την οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Ιταλία, η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για οριοθέτηση ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Κύπρο έτσι ώστε να βάλει φρένο στις όποιες επιδιώξεις της Τουρκίας.

Όπως εξήγησε ο κύριος Χρυσοστόμου για να προχωρήσει η κάθε χώρα σε αδειοδοτήσεις και γεωτρήσεις θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. 

Ως Κύπρος όπως είπε έχουμε προχωρήσει σε οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με Ισραήλ και Αίγυπτο στις περιοχές όπου ήδη πραγματοποιούνται γεωτρήσεις ενώ με την Ελλάδα δεν έγινε αυτή η διαδικασία εξαιτίας το ότι η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ των νησιών, αλλά και για να μην υπάρξει «πρόσκληση» προς την Τουρκία δεν έχουμε προχώρησει, όπως δεν προχώρησε και η οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύτηκε ωστόσο η Τουρκία και προχώρησε παράνομα με την Λιβύη σε υπογραφή μνημονίου.

Ο κύριος Χρυσοστόμου επισήμανε ότι μετά και την συμφωνία Ελλάδας θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου και Ελλάδας - Αιγύπτου για να μην εκμεταλλεύεται το κενό η Τουρκία και τουλάχιστον σε επίπεδο διεθνούς δικαίου  να είναι καταγεγραμμένη η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου γύρω γύρω, αφού η Κύπρος οριοθέτησε την ΑΟΖ της μόνο στην νότια περιοχή.

Στην Offsite μίλησε και ο Διεθνολόγος, Ζήνωνας Τζιάρρας επισημαίνοντας ότι εάν η συμφωνία αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Ελλάδας έχει σημασία και για την Κύπρο.

Μάλιστα τόνισε ότι εάν αυτή η υπογραφή αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό που αφορά της Δυτικές ακτές της Ελλάδας και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ που έχει να κάνει με την Αίγυπτο και την Κύπρο δεν μας αφορά ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε υπογραφή ΑΟΖ και με την Αίγυπτο τα πράγματα θα περιπλεχθούν πάρα πολύ εξαιτίας και του τουρκολιβυκού μνημονίου. 

Κοτζιάς: Super Deal για Ιταλούς - Έκανε λάθος η ΝΔ

Την υπογραφή της συμφωνίας σχολίασε στα Κοινωνικά δίκτυα και ο πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε το παλιό σχέδιο για Ελληνοϊταλική ΑΟΖ, και το υπέγραψε όπως το απαιτούσαν οι Ιταλοί.

Όπως αναφέρει δεν τροποποιήθηκαν οι συντεταγμένες του 1977, που είχε την αδυναμία να δίνεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, όπως τα Διαπόντια νησιά (70%) και τις Στροφάδες (32%, μόνο). Η συμφωνία του 1977 είχε τη δικαιολογία ότι υπογράφτηκε προ Δικαίου Θαλάσσης του 1982. Κυβέρνηση ΝΔ άφησε τα εν λόγω νησιά με περιορισμένη επήρεια, επιλογή που θα την βρει η χώρα μπροστά της.

Η ΝΔ για πρώτη φορά στη διεθνή ιστορία του Δικαίου της Θαλάσσης, αναφέρει ο Νίκος Κοτζιάς αναγνώρισε σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική Αιγιαλίτιδα, δηλαδή σε ελληνική θαλάσσια περιοχή και παρέπεμψε σε ΕΕ την διαδικασία επέκτασης της δικής μας Αιγιαλίτιδας που είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε κράτους μέλους. Η ΝΔ έδωσε κυριαρχία χωρίς να πάρει τίποτα. Η ΑΟΖ όταν είναι ορθή εξυπηρετεί εξίσου και τις δύο πλευρές και δεν υπήρχε ουδείς λόγος, πλην της επικοινωνίας, να εκχωρηθεί ελληνικός θαλάσσιος χώρος για να συμφωνηθεί ΑΟΖ. Δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε προίκα τα δικαιώματά μας. Η συμφωνία αυτή υπονομεύει γενικότερη θέση Ελλάδας στην περιοχή καταλήγει ο πρώην ΥΠΕΞ.

Home