ΑΟΖ: Τα επόμενα βήματα μετά το πράσινο φως για κυρώσεις

ΑΟΖ: Τα επόμενα βήματα μετά το πράσινο φως για κυρώσεις

Πήρε στήριξη η Κύπρος τα βλέμματα στραμμένα στο Συμβούλιο Αρχηγών 

Πλήρης ικανοποίηση επικρατεί στην Λευκωσία μετά τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για στοχευμένα μέτρα κατά των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, με το θέμα να συζητείτε εκ νέου στο επίπεδο των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε χθες ομόφωνα να εγκαθιδρύσει καθεστώς κυρώσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Μάλιστα οι αποφάσεις αυτές βρίσκονται σε συνάρτηση και αποτελούν συνέχεια των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, που αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο υπό το φως της μη-συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις αποφάσεις της Ένωσης.

Όπως σημειώνουν Κυβερνητικές πηγές μέσα από την στάση της αυτή η ΕΕ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειες της είναι καταδικαστέες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται στις εν λόγω παράνομες ενέργειες ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες.

Τα επόμενα βήματα

Υπενθυμίζεται ότι μετά από σχετική συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω σε επίπεδο ηγετών στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, το οποίο και θα επικυρώσει τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου. 

Τέλος, Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει η όποια αμφιβολία ότι το Ευρωπαικό Συμβούλιο θα επικυρώσει τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, καθώς και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε την Παρασκευή την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει των νέων τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων στα ανοιχτά της Κύπρου.

Home