Απάντησαν στο «πυροτέχνημα» Αβέρωφ… και το έσβησαν

Αβ. Νεοφύτου: Αυτές τις οριακές στιγμές απαιτείται εθνική ενότητα
Συνεχίστηκε και αυτή τη βδομάδα ο «πόλεμος» των πρόωρων εκλογών

Στο «κενό» φαίνεται να μένει η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχετικά με την αυτοδιάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Την «σκυτάλη» από τον κ. Αβέρωφ πήραν τα κόμματα του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών και των Οικολόγων, που με αφορμή την πρόταση Αβέρωφ έδωσαν συνέχεια στο επικοινωνιακό «παιχνίδι» των ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ πρότεινε δημοψήφισμα προεδρικών εκλογών το οποίο στην συνέχεια απέσυρε. Από την πλευρά τους Συμμαχία και Οικολόγοι κατέθεσαν στην ολομέλεια της Βουλής Σχέδιο Απόφασης με το οποίο προτείνουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για πρόωρες Βουλευτικές ή Προεδρικές Εκλογές και υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας για βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, η πρόταση Συμμαχίας – Οικολόγων μεταφέρθηκε για την επόμενη Ολομέλεια στις 10 Μαΐου, παρόλο που ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ξεκαθάρισε πως η Βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει για δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, με βάση τον νόμο «περί Δημοψηφισμάτων» του 1989, η μοναδική αρχή που έχει την εξουσία να αποφασίσει για προκήρυξη δημοψηφίσματος, είναι το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο στη συνέχεια το αποστέλλει για έγκριση στην Ολομέλεια.

di

 

Αποχώρησε «πυροβολώντας» ο Βότσης

Να υπενθυμίσουμε πως η πρόταση του κ. Αβέρωφ έγινε μετά την έντονη κριτική των κομμάτων σχετικά με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

Στο μεταξύ, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, είπε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που απουσίαζε από τη συνεδρία την συγκεκριμένη στιγμή, πέτυχε το στόχο που έθεσε την περασμένη εβδομάδα. «Εξευτελιζόμαστε για αυτό αποχωρώ από την αίθουσα», είπε χαρακτηριστικά.  

Να σημειώσουμε πως ο κ. Αβέρωφ, ενώ έθεσε την πρόταση ενώπιον της Ολομέλειας  στις 12/4, ωστόσο δεν προχώρησε και σε σχετική πρόταση νόμου για αυτοδιάλυση της Βουλής.

Τελικά η Ολομέλεια, μετά την προηγηθείσα έντονη συζήτηση με 3 ψήφους υπέρ, 42 εναντίον και 4 αποχές, απέρριψε την κατάθεση και ψήφιση του σχεδίου απόφασης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η  μη ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθιστά εκ των πραγμάτων μη εφαρμόσιμη την απόφαση.

Μετά και την χθεσινή Ολομέλεια, φαίνεται ότι το «πυροτέχνημα» Αβέρωφ για πρόωρες βουλευτικές εκλογές «σβήνει» , με το ενδεχόμενο να επανέλθει μετά τις Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου να υφίσταται.

 

8