Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Απάντηση κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Offsite Team
- 02.11.2019

Απάντηση κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Thumbnail
Ο Πρόεδρος επιδιώκει επανέναρξη διαπραγματεύσεων και το ΑΚΕΛ ασχολείται με απόδοση ευθυνών, λέει ο Εκπρόσωπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, επιδιώκει με θετικές προσεγγίσεις την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ ασχολείται με την απόδοση ευθυνών για να ενοχοποιήσει τον Πρόεδρο.

«Το ΑΚΕΛ εγκαλεί και σήμερα τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας για σεβασμό στις συγκλίσεις, αγνοεί όμως τις πραγματικότητες που έχουμε μπροστά μας εδώ και καιρό» ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι σε μια καθοριστική στιγμή, ενόψει της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στις 25 Νοεμβρίου, το ΑΚΕΛ επεμβαίνει συνεχώς «έχοντας ως κίνητρο και κριτήριο τις σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής και την αντιπολιτευτική εμμονή του».

«Το ΑΚΕΛ αναφέρεται στον Πρόεδρο και την ε/κ πλευρά επιλέγοντας να αγνοήσει κραυγαλέες υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς. Δεν έχουμε ακούσει το ΑΚΕΛ να λέει κάτι για το γεγονός ότι παραμονές προεδρικών εκλογών η τ/κ πλευρά απέσυρε τον χάρτη και τη σύγκλιση επί του εδαφικού, η οποία είχε επιτρέψει να προχωρήσουμε στο Κραν Μοντάνα» είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ αγνοεί ότι τον περασμένο Ιούλιο, ενώ γινόταν η προσπάθεια με την κ. Λουτ, η τ/κ πλευρά τη διέκοψε προκειμένου να στείλει επιστολή στον ΓΓ, αγνοώντας τη σύγκλιση στο ενεργειακό και ζητώντας τη συγκρότηση κάποιας επιτροπής συνδιαχείρισης.

«Δεν βλέπει το ΑΚΕΛ ότι στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με την κ. Λουτ η τ/κ προσπάθησε στους όρους αναφοράς να γίνει λόγος για άλλες ιδέες. Κατά τα άλλα συνεχώς ενοχοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ θα πρέπει να απαντήσει γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπερασπίστηκε μια φορά το πλαίσιο με τις 6 παραμέτρους του ΓΓ όταν η τουρκική πλευρά συστηματικά προσπαθεί να παρουσιάσει ένα δήθεν πλαίσιο με 5 παραμέτρους που δεν περιλαμβάνει τις εγγυήσεις, ενώ προσπαθούν να απαλείψουν και τη ρητή αναφορά του ΓΓ στη Μόρφου για το εδαφικό και άλλα ζητήματα.

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί το ΑΚΕΛ δεν μιλά για την υπαναχώρηση της τ/κ πλευράς από τη σύγκλιση που υπήρχε για τη διακυβέρνηση και την καινοφανή, όπως ανέφερε, αξίωση για βέτο, ουσιαστικά, που εκφράζεται με την απαίτηση να υπάρχει θετική ψήφος παντού σε όλες τις αποφάσεις.

«Δεν αντιλήφθηκε το ΑΚΕΛ ποιος είναι εκείνος που, αντίθετα με τις προθέσεις του ΓΓ, όλο αυτό το διάστημα δεικτικά αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να ξεκινήσουν από εκεί που είχαν φτάσει στο Κραν Μοντάνα και επιδιώκει άλλες διαπραγματεύσεις; Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή είναι η τουρκική πλευρά» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ από την αρχή έχει διευκρινίσει ότι προσφέρει καλές υπηρεσίες και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα να καταλογίσει ευθύνες. «Άρα θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτό το τέχνασμα ότι είτε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, είτε, εάν δεν αποδοθούν ευθύνες στην Τουρκία, θα έχει ευθύνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» συμπλήρωσε.

Ως προς την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πανέτοιμος «διότι η επιδίωξη να επισπεύσουμε τις προκαταρκτικές διαδικασίες και να φτάσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είναι μόνιμη εδώ και καιρό».

«Η κ. Λουτ δραστηριοποιείται εδώ και ένα χρόνο. Από την αρχή είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί εποικοδομητικά» συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι η τουρκική πλευρά προσπάθησε να παρουσιάσει προσκόμματα στις προσπάθειες για τη συμφωνία των όρων αναφοράς. Τώρα ο Πρόεδρος, με τον ΓΓ να δείχνει ότι επιμένει στην πρωτοβουλία του, είναι έτοιμος για τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, ανέφερε και είπε ότι ήταν και πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη το να γίνει μια τέτοια συνάντηση από κοινού των δύο ηγετών με τον κ. Γκουτέρες με σκοπό να επισπεύσουμε τις διαδικασίες.

Στο ενδιάμεσο, συνέχισε, είναι πιθανό να υπάρξει και συνάντηση με την κ. Λουτ στην κατεύθυνση της προετοιμασίας για τις 25 Νοεμβρίου, με τον κ. Προδρόμου να διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να το πει κατηγορηματικά.

Ο κ. Προδρόμου ρωτήθηκε και για την επιστολή του «αντιπροσώπου» του ψευδοκράτους που κυκλοφόρησε στα Ηνωμένα Έθνη ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Φεριντούν Σινιρλίογλου για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο κυπριακό FIR, όπου αναφέρεται ότι ο εναέριος χώρος πάνω από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ανήκει στο ψευδοκράτος.

Αυτές οι προσπάθειες γίνονται και σε διεθνή συνέδρια, όπου έχουν αποκρουστεί από εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελούν ένα ακόμα δείγμα της συμπεριφοράς της τουρκικής πλευράς - Τουρκίας αλλά συχνά και των Τουρκοκυπρίων -  με στόχο να παρουσιάσουν ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας πως αυτό γίνεται τη στιγμή που προχωράμε σε διαπραγματεύσεις.

Ειδικά για τον εναέριο χώρο, συνέχισε, τα όσα γίνονται στα κατεχόμενα με τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου σίγουρα δημιουργούν και κάποια ζητήματα ασφάλειας διεθνώς. Αυτά είναι γνωστά στους διεθνείς φορείς και είναι κάτι το οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, είπε.

Ανέφερε ότι η πρόσφατη κατάθεση εγγράφου στα Ηνωμένα Έθνη «προσπαθεί να πλαστογραφήσει την ιστορία του τί έγινε το 1963-64 και να δικαιολογήσει την τουρκική εισβολή και κατοχή».

Είναι όλα αυτά τα οποία κάποιοι εδώ ανάμεσά μας δυστυχώς δεν βλέπουν και διαρκώς προσπαθούν να πλήξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δήθεν ευθύνεται ή θα ευθύνεται να δεν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Home