Από την συνάντηση της 9ης Αυγούστου, στο δείπνο του Βερολίνου

Από την συνάντηση της 9ης Αυγούστου, στο δείπνο του Βερολίνου

 Αντιδράσεις για τη δημοσιοποίηση των προτάσεων Αναστασιάδη στο Κρανς - Μοντάνα
Πως καταλήξαμε μέσα από συζητήσεις μηνών στην συνάντηση της Γερμανίας 

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί για την αυριανή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.  

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο γνωστό ξενοδοχείο Adlon Kempinski, δίπλα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο πλαίσιο δείπνου. 

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα βρίσκονται από σήμερα το απόγευμα στην Γερμανική Πρωτεύουσα, έχοντας ο καθένας την δική του ατζέντα για την αυριανή συνάντηση. Το Δείπνο του Βερολίνου χαρακτηρίζεται κρίσιμο για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού με την προσπάθεια να καταλήξουν σε όρους αναφοράς να βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Αύγουστο. 

Αν και αρχικά διαφάνηκε να υπάρχει συναντίληψη των δύο πλευρών για να καταλήξουν σε όρους αναφοράς για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από την συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου, μέχρι και σήμερα δεν κατέστει δυνατό να υπάρξει συμφωνία.

Μάλιστα αρχές Σεπτεμβρίου η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ Τζέιμς Χολ Λουτ πραγματοποίησε ένα εξαήμερο ξεχωριστών επαφών με τους δύο ηγέτες, κάνοντας ουσιαστικά τον μεσολαβητή ανάμεσα στους δύο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει και πάλι θετικό αποτέλεσμα. Η κυρία Λουτ δεν κατόρθωσε ούτε στην κοινή συνάντηση να πετύχει τον στόχο που είχε τεθεί για κατάληξη, με αποτέλεσμα μετά από μήνες συζητήσεων η συνέχεια του Κυπριακού να κρίνεται στο Βερολίνο.  

Υπενθυμίζεται ότι ο  Αντόνιο Γκουτέρες είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τους δύο ηγέτες στα τέλη Σεπτεμβρίου με τον Νίκο Αναστασιάδη να προβαίνει σε ενδελεχή ενημέρωση του, για τα δεδομένα στις συνομιλίες αλλά και για τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε κατάληξη σε όρους αναφοράς. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης έδειξε έτοιμος από την πρώτη στιγμή για μια τριμερή συνάντηση στην οποία θα ξεκαθαρίσουν όλα τα γκρίζα σημεία στους όρους αναφοράς έτσι ώστε να υπάρξει συνομολόγηση τους, η οποία θα οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών με τρία συστατικά.

Συγκεκριμένα την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κραν Μοντανά και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, όπως έχει παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου 2017.

Συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου και ο Μουσταφάς Ακιντζί με τον ΓΓ να έψαχνε από τότε ημερομηνία αλλά και μέρος για την πραγματοποίηση της Τριμερούς συνάντησης. Μάλιστα το διάστημα που ακολούθησε μέχρι και σήμερα η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες σε ΑΟΖ και Βαρώσια δείχνοντας με κάθε τρόπο ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τις όποιες εξελίξεις ενόψει και των Εκλογών στα Κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ότι και αν λέχθηκε το περασμένο διάστημα έχει πλέον περάσει στο παρελθόν με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί να συναντώνται με τον ΓΓ χωρίς μάλιστα να μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα, αλλά και για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού.  

Home