Αποβιώσαντες και πιστωτικές κάρτες στα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ;

Αποβιώσαντες και πιστωτικές κάρτες στα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ;

Στην Επιτροπή Ελέγχου το ζήτημα που φέρει περισσότερο παρασκήνιο απ’ ότι επίσημες πληροφορίες

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου για την περίφημη λίστα Γιωρκάτζη θα παρευρεθεί σήμερα Πέμπτη (6/2) ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, μετά από πρόσκληση της εν λόγω Επιτροπής, ώστε τα μέλη της να ενημερωθούν αναφορικά με τη διαχείριση των στοιχείων που αφορούν τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Aξίζει να αναφερθεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που εγείρεται δεν έγκειται στην ύπαρξη μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) από πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ), αλλά το κατά πόσο αυτά τα πρόσωπα έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης από τραπεζικά ιδρύματα λόγω της ιδιότητας τους μέσω αδικαιολόγητης διαγραφής δανείων ή/και μέρος δανείων τους ή άλλη ευνοϊκή μεταχείριση που δεν εφαρμοζόταν δηλαδή για άλλους πολίτες.

Να σημειώσουμε πως η Κεντρική Τράπεζα με βάση τη νομοθεσία έχει υποχρέωση να καταθέσει στοιχεία για τη λίστα μόνο εάν και εφόσον ζητηθούν από Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ο Συλλούρης από τα λίγα πρόσωπα που γνωρίζουν το περιεχόμενο της λίστας

Το όλο ζήτημα προκάλεσε και ακόμη προκαλεί αντιδράσεις και συζητήσεις (παράδειγμα η τηλεμαχία Αβερωφ – Κυπριανού), ωστόσο λίγοι είναι αυτοί που είδαν με τα μάτια τους την λίστα Γιωρκάτζη.

Ένας από αυτούς που είχε πρόσβαση στην «απόρρητο» φάκελο ήταν και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, αφού τον Απρίλη του 2019, η τότε Διοικήτρια της ΚΤΚ, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της τον είχε αποστείλει στον ΠτΒ, με τον ίδιο να τον επιστρέφει στον νέο Διοικητή της ΚΤΚ, ένα δεκαήμερο μετά από την ημέρα που τον είχε παραλάβει.

Εμπλοκή του ΤΑΕ

Μάλιστα για το όλο ζήτημα δεν υπάρχει μόνο πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και των Αρχών καθώς υπήρξε εμπλοκή μέχρι και του ΤΑΕ τον Μάιο του 2015, όταν η τότε Διοικήτρια της ΚΤΚ, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, κλήθηκε για κατάθεση, ενώ παράλληλα σφραγίστηκε το γραφείο της, με τις Αρχές να συλλέγουν στοιχεία από τους σκληρούς δίσκους της Διοικήτριας αλλά και τη λήψη καταθέσεων στα πλαίσια της διερεύνησης καταγγελιών του βουλευτή (και σημερινού Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου) Ζαχαρία Κουλία που αφορούσαν διαρροές μη εξυπηρετούμενων δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Αποβιώσαντες και πιστωτικές κάρτες πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο Δημήτρης Συλλούρης επέστρεψε τη λίστα Γιωρκάτζη στον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνο Ηροδότου, στις 18 Απριλίου 2019, κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικής τους συνάντησης, κάτι που έφερε προ εκπλήξεως – όπως ο ίδιος είχε δηλώσει – τον Διοικητή της ΚΤΚ.

Ο Δημήτρης Συλλούρης είχε προβεί μάλιστα και σε δηλώσεις δίνοντας παραδείγματα για στοιχεία που βρίσκονται στη λίστα, κάνοντας λόγο για μικρά «κόκκινα» ποσά τα οποία ενδεχομένως να ήταν πιστωτικές κάρτες, ονόματα προσώπων που έχουν αποβιώσει αλλά και συγκεκριμένη περίπτωση η οποία δεν γνώριζε – όπως ο ίδιος ανέφερε – εάν πρόκειται για πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο.

Τι ανέφερε τον Απρίλιο του 2019 κατά τη συνάντηση του με τον νέο Διοικητή της ΚΤΚ, ο Δημήτρης Συλλούρης, σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε το ΚΥΠΕ

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον κ. Ηροδότου, ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ, στη Βουλή στις 18 Απριλίου 2019, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αν προκύπτει «εξυπηρέτηση» ΠΕΠ από τράπεζες τότε θα πρέπει να εξεταστεί η πολιτική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη του ΠΕΠ, αλλά και οι ευθύνες των Τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας «για να τελειώνουμε. Όχι απλώς να τροφοδοτούμε ψιθύρους, κουτσομπολιό ή [να παρέχουμε] εργαλείο για όσους θέλουν να χτυπούν το πολιτικό σύστημα».

Είπε εξάλλου ότι αν υπάρχει διαπλοκή μεταξύ τραπεζών και βουλευτών, αυτή δεν αφορά όσους είχαν ΜΕΔ, αλλά όσους έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης και τους διέγραψαν δάνεια οι τράπεζες. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν έχει ΜΕΔ, ενώ είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πόσα ευνοϊκά δάνεια υπάρχουν και όχι ΜΕΔ.

Μιλώντας ακόμη για δημοσιεύματα σε σχέση με δάνεια πολιτικών είπε ότι «μείναμε με αυτή των ταμπέλα για ΜΕΔ. Υπάρχουν ερωτήματα». Διερωτήθηκε ακολούθως αν υπάρχει τέτοια πρακτική από τις εμπορικές τράπεζες «δηλαδή να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης βουλευτές και άλλοι» ενώ διατύπωσε το ερώτημα αν «η Κεντρική Τράπεζα άφηνε να ευνοούνται βουλευτές και βάλε και δεν έκανε τίποτε».  

Απευθυνόμενος στον Διοικητή είπε ότι αν υπάρχει τέτοια πρακτική από τις τράπεζες, «τότε είναι ευθύνη δική σας να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο και να τελειώνει». 

Πρόσωπα πολιτικής, νομοθετικής, δικαστικής εξουσίας

Έκανε ακόμη αναφορά σε πρόσωπα από την πολιτική, νομοθετική και δικαστική εξουσία λέγοντας «να πάρουμε τις κορυφές και εκεί να εγκύψουμε μάλιστα, όνομα με όνομα, με πρώτο το όνομα του Προέδρου της Βουλής».  

«Να χτυπηθούν τα κακά του πολιτικού συστήματος, να χτυπηθούν οι πολιτικοί εκείνοι οι οποίοι πράγματι έχουν εκμεταλλευτεί τη θέση τους, αλλά αποδεδειγμένα, όχι αόριστα, όχι με γενικότητες και χωρίς να στρέφεται η προσοχή αλλού» σημείωσε.

ΜΕΔ

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι στις 4 Απριλίου, λίγο πριν την έναρξη της ολομέλειας, παρέλαβε φάκελο με τα στοιχεία για τα ΜΕΔ που του απέστειλε η τέως Διοικήτρια της ΚΤΚ, με την ένδειξη «Απόρρητο»

Συνέχισε, λέγοντας ότι σε συνομιλία του με την κ. Γιωρκάτζη, η τέως Διοικήτρια του ανέφερε ότι τα στοιχεία ζητήθηκαν από βουλευτή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης Επιτροπής, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία. Ακολούθως, ο κ. Συλλούρης είπε ότι τις επόμενες ημέρες είδε δημοσιεύματα στις εφημερίδες και όπως είπε, διερωτήθηκε για το απόρρητο του περιεχομένου.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι σε επιστολή της κ. Γιωρκάτζη αναφέρεται ότι τα ΜΕΔ ζητήθηκαν από βουλευτή στις 3 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Οικονομικών. «Ήρθε η απάντηση 4 μήνες και μια ημέρα μετά, την ημέρα που η κ. Γιωρκάτζη αποχωρούσε» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.  

Ανέφερε ότι έκανε έρευνα και, όπως είπε, από τα πρακτικά της Βουλής φαίνεται ότι πράγματι υπήρχε αίτημα από τον βουλευτή και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος ζητά «όχι μόνον αυτά, αλλά και πολλά άλλα τα οποία δεν ήρθαν». 

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, οι λίστες με τα ΜΕΔ ήρθαν στη Βουλή «όπως τους τις έστειλαν οι τράπεζες» χωρίς να τύχουν επεξεργασίας από την ΚΤΚ. Είπε ότι ο ίδιος δεν θα δώσει στη δημοσιότητα καμία λίστα γιατί «θα ήταν ανεύθυνο» και θα δεν γινόταν σεβαστή η απαίτηση του θεσμού για την εμπιστευτικότητα των στοιχείων.  

Έδωσε ακολούθως παραδείγματα από τη λίστα, λέγοντας ότι υπάρχουν πρόσωπα τα οποία έχουν αποβιώσει, ενώ είπε ότι υπάρχει άτομο στο οποίο αφιερώνονται τέσσερεις σελίδες με περίπου 100 δάνεια για το οποίο κ. Συλλούρης είπε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κατά πόσο πρόκειται για ΠΕΠ. Ακόμη, είπε ότι υπάρχουν στη λίστα άτομα με ΜΕΔ ύψους 2.500-2.600 ευρώ, ενώ ρωτώντας τα ίδια τα άτομα είπε ότι του απάντησαν «πιθανόν να είναι η κάρτα μου».  

«Επειδή δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, θεωρώ ότι η διαφάνεια και ιδιαίτερα για θέματα πολυσυζητημένα δεν βλάπτει κανένα» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ συμπλήρωσε ότι ο Διοικητής θα έπρεπε να είναι ενημερωμένος για το θέμα, που πήρε τόση δημοσιότητα.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε εξάλλου ότι τότε στάλθηκε επιστολή στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου σε σχέση με τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων βουλευτών, προσθέτοντας ότι «δεν μας είπε ευθαρσώς αν υπάρχει πρόβλημα για τα ονόματα των βουλευτών». 

Επίσης, είπε ότι όταν ζήτησε στοιχεία, έλαβε επιστολή από τον Συνεργατισμό στην οποία του αναφέρθηκε ότι υπάρχει γνωμάτευση και δεν μπορούν να του τα δώσουν. «Καλά, στη δημοσιότητα πως τα έδωσαν και δεν μπορούν να τα δώσουν στη Βουλή;» διερωτήθηκε. 

Παραδίδοντας τότε τις επιστολές, ο κ. Συλλούρης ανέφερε στον Διοικητή ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους αφού μελετήσει το υλικό που του έδωσε και λάβει υπόψη του όλα όσα του ανέφερε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθεί στην Επιτροπή Οικονομικών, Ελέγχου ή Θεσμών. «Αυτό δεν θα το αφήσω σε επίπεδο κουτσομπολιού και διαρροών. Θα γίνει σοβαρή δουλειά σε βάθος και θα αγγίξουμε εκεί που πρέπει» κατέληξε ο κ. Συλλούρης.

Δηλώσεις Ηροδότου 

Από την πλευρά του ο κ. Ηροδότου δήλωσε ότι θεώρησε πως επρόκειτο για μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και ήρθε προ εκπλήξεως. Είπε ότι μόλις ανέλαβε και δεν είχε καμία ενημέρωση. «Δεν γνωρίζω οτιδήποτε για τούτο, δεν μπορώ να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο για τούτο» συμπλήρωσε.  

Είπε εξάλλου στον κ. Συλλούρη ότι αναγνωρίζει την ενασχόλησή του με τα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, και επανέλαβε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας νέος τρόπος συνεργασίας και διαλόγου της Κεντρικής Τράπεζας με τους θεσμούς και τις αρμόδιες αρχές «πάντα σεβόμενοι την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας» η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  

«Η συνεργασία, ο διάλογος είναι απαραίτητα πράγματα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για αυτό εύχομαι και επιθυμώ να έχουμε τακτική επικοινωνία» για θέματα της οικονομίας, είπε.  

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον της Βουλής και των βουλευτών για τα θέματα της ΚΤΚ και γενικότερα της οικονομίας.  

«Σέβομαι αυτά που λέτε, σέβομαι τους θεσμούς αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ήρθα προ εκπλήξεως» ανέφερε, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα γνωρίζει τις ευθύνες της, ως μέρος του Ευρωσυστήματος.

Home