Αποφασίζει η ΕΔΕΚ για προϋπολογισμό - Οι συσχετισμοί δυνάμεων

Αποφασίζει η ΕΔΕΚ για προϋπολογισμό - Οι συσχετισμοί δυνάμεων

Αναμένει αποφάσεις υπουργικού με το Πολιτικό γραφείο να καθορίζει τα επόμενα βήματα

Καθοριστική είναι η σημερινή μέρα για τον Κρατικό προϋπολογισμό καθώς η ΕΔΕΚ αναμένεται το απόγευμα να πάρει τελικές αποφάσεις για το τι θα πράξει στην ψηφοφορία της Πέμπτης 21/1 στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην ΕΔΕΚ αναμένουν τις επίσημες θέσεις της Κυβέρνησης μετά και την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού για να μπορέσουν να συζητήσουν στο Πολιτικό γραφείο το απόγευμα για την λήψη τελικών αποφάσεων. 

Μάλιστα φαίνεται ότι η Κυβέρνηση να ικανοποιεί στο μέγιστο βαθμό τις «απαιτήσεις» του Μαρίνου Σιζόπουλου ο οποίος ουσιαστικά αναμένει κάποιες τελευταίες διευκρινίσεις μετά το σημερινό υπουργικό.

Το μεγάλο αγκάθι φαίνεται να είναι το θέμα των εκποιήσεων, με την ΕΔΕΚ αλλά και το Κίνημα Αλληλεγγύη να αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης προτού λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων

Πάντως, με βάση τα έως τώρα δεδομένα και με γνώμονα πως πλέον το Κίνημα Αλληλεγγύη προσανατολίζεται να απέχει κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κρατικός προϋπολογισμός συγκεντρώνει, μέχρι στιγμής, 23 ψήφους υπέρ από τον ΔΗΣΥ (18 Βουλευτές), την Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (3 Βουλευτές) και το ΕΛΑΜ (2 Βουλευτές) και 26 ψήφους κατά από ΑΚΕΛ (16 Βουλευτές), ΔΗΚΟ (7 Βουλευτές), Κίνημα Οικολόγων (2 Βουλευτές) και Άννα Θεολόγου.

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν ΕΔΕΚ (3 Βουλευτές) και Συμμαχία Πολιτών (1 Βουλευτής), των οποίων η ψήφος είναι καθοριστική για την τελική έκβαση της τύχης του προϋπολογισμού, αλλά και το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 17 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια για τον προϋπολογισμό, υπέρ είχαν ψηφίσει 24 συνολικά Βουλευτές. Οι 18 Βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι δύο της Αλληλεγγύης, δύο παρόντες Βουλευτές Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων και οι δύο Βουλευτές του ΕΛΑΜ.

Εναντίον ψήφισαν συνολικά 29 Βουλευτές. Οι 16 Βουλευτές του ΑΚΕΛ, έξι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τρεις Βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι δύο Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.

Home