Το απόγευμα η σύσκεψη Ακιντζί για «προεδρικές»

Το απόγευμα η σύσκεψη Ακιντζί για «προεδρικές»

Δημοσιεύματα φέρουν ΚΕΕ, ΡΤΚ και ΚΛ να επιμένουν στον Οκτώβρη

Στις 4 το απόγευμα πραγματοποιείται η σύσκεψη με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα που συγκάλεσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θέτοντας θέμα διεξαγωγής των «προεδρικών εκλογών» νωρίτερα από τις 11 Οκτωβρίου που έχει ορισθεί, επικαλούμενος ένα επικείμενο δεύτερο κύμα πανδημίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο τ/κ Τύπο, τρία κόμματα, το Εθνικής Ενότητας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό και το Κόμμα του Λαού, δεν φαίνονται να στηρίζουν την πρόταση Ακιντζί για «προεδρικές» εντός Αυγούστου και επικαλούμενα προγραμματισμό, υγεία και οικονομία, παραμένουν υπέρ της 11ης Οκτωβρίου.

Μιλώντας στην Κίπρις, ο γενικός γραμματέας του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσάν Σανέρ είπε ότι η 11η Οκτωβρίου είναι η προκαθορισμένη ημερομηνία και ότι όλες οι ετοιμασίες και οι προγραμματισμοί έγιναν με βάση αυτή την ημερομηνία. Σημείωσε ότι χρειάζονται αυτό το χρονικό διάστημα για να διασφαλίσουν την οικονομική ευημερία του «λαού» μαζί με την επιτυχία τους στον τομέα της υγείας και πρόσθεσε: «Για τον λόγο αυτό και η επιμονή μας στην 11η Οκτωβρίου είναι προς την κατεύθυνση να ολοκληρωθούν οι οικονομικές εργασίες και βάσει αυτού να πάμε σε προεδρικές εκλογές. Γι’ αυτό τον λόγο επιμένουμε στην 11η Οκτωβρίου».

Σε δηλώσεις επίσης στην Κίπρις, ο γενικός γραμματέας του «αντιπολιτευόμενου» Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ερντογάν Σοράκιν ανέφερε ότι θεωρούν πως θα ήταν πιο κατάλληλη ημερομηνία η 11η Οκτωβρίου για διεξαγωγή των «εκλογών», αφού στην 1η Ιουλίου θα αρχίσουν οι διελεύσεις χωρίς καραντίνα και θα είναι πολύ επικίνδυνη η διαδικασία που θα ακολουθήσει για ενάμιση μήνα. «Θεωρούμε ότι είναι πιο λογική και ρεαλιστική ημερομηνία η 11η Οκτωβρίου που αποφασίστηκε προηγουμένως με μεγάλη ημερομηνία στην βουλή», είπε.  

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Χαλίλ Χιζάλ υποστήριξε ότι η επιθυμία για διεξαγωγή των «εκλογών» ενωρίτερα εκφράστηκε για να προληφθεί ένα νέο κύμα της πανδημίας, δηλαδή προτείνεται κάτι τέτοιο για λόγους υγείας. Σημειώνοντας ότι το κόμμα δεν έχει αξιολογήσει το θέμα μέχρι αυτή την στιγμή, ανέφερε ότι η προσωπική του άποψη είναι ότι οι «εκλογές» μπορούν να γίνουν νωρίτερα. «Αυτή τη στιγμή είναι ανάμεσα στους υποψήφιους ο πρωθυπουργός, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διεξαγωγή των εκλογών μια ώρα αρχύτερα είναι σημαντική για να μπορέσει να δει το μέλλον της η χώρα», υποστήριξε.  

 

Ο πρόεδρος του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων, Ερχάν Αρικλί δήλωσε στην εφημερίδα ότι το κόμμα του είχε ούτως ή άλλως προτείνει την διεξαγωγή των «εκλογών» νωρίτερα λόγω της πιθανότητας ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας μέσα στον Σεπτέμβριο και του ενδεχομένου εκ νέου αναβολής τους και πέραν της 11ης Οκτωβρίου. Υποστήριξε ότι η διεξαγωγή των «εκλογών» μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες είναι εναντίον του κόμματός του, επειδή μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του πηγαίνουν στην Τουρκία, όμως παρά ταύτα σήμερα θα πουν «ναι» στην πρόταση του Ακιντζί για επίσπευση της διεξαγωγής των εκλογών.  

Η γενική γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Αφέτ Όζτζαφερ δήλωσε στην εφημερίδα ότι κατά την άποψη του κόμματος το πιο ορθό θα ήταν να συζητηθεί το θέμα με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας και να καθοριστεί ημερομηνία αναλόγως των απόψεών τους.  

 

Η Ντιαλόγκ γράφει ότι ούτε το Κόμμα του Λαού βλέπει θετικά το ενδεχόμενο επίσπευσης των «εκλογών» και διεξαγωγής τους πριν την 11η Οκτωβρίου. Αυτό ανέφερε ο «βουλευτής» του κόμματος και λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός Κουτρέτ Όζερσαϊ στον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ κατά την διάρκεια συνάντησής τους. Ο ίδιος ο κ. Τατάρ ανέφερε στην εφημερίδα ότι συζήτησαν το θέμα εντός του κόμματος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η 11η Οκτωβρίου θα είναι η πιο κατάλληλη ημερομηνία για τις «εκλογές».

ΚΥΠΕ

Home