Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αποχωρεί η Κουρσουμπά - Ο ΠτΔ παρέλαβε την Έκθεση της

Offsite Team -
06.06.2019 - 11:42

Αποχωρεί η Κουρσουμπά - Ο ΠτΔ παρέλαβε την Έκθεση της

Thumbnail
Tι είπε επιδίδοντας την έκθεση, η Επιτρόπος Προστασίας του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά

Αποφασιστικότητα για εκσυγχρονισμό νομοθεσιών και πολιτικών προκειμένου να συνάδουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα προστασίας του παιδιού και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παραλαμβάνοντας σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά, για το 2018.  

Από την πλευρά της η Λήδα Κουρσουμπά, η οποία αποχωρεί από τη θέση της Επιτρόπου, έχοντας υπηρετήσει δύο θητείες που είναι το μέγιστο που επιτρέπει ο νόμος, είπε πως η Κύπρος έχει πολύ δρόμο να διανύσει σε σχέση με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών χωρίς καμιά διάκριση.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά, εκ μέρους της Πολιτείας, την κα Κουρσουμπά για το έργο και την προσφορά της, σημειώνοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει η ίδια διαδραματίσει στο να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία αλλά και σημαντικές πολιτικές που αφορούν τα δικαιώματα του παιδιού.

 

Απευθυνόμενος στην κα Κουρσουμπά, είπε ότι και η παρούσα έκθεση και οι όποιες εισηγήσεις της υποβληθούν μέχρι την αποχώρηση της θα είναι πάντοτε εις ευήκοον ους, «έτσι ώστε με αποφασιστικότητα να εκσυγχρονίσουμε νομοθεσίες και πολιτικές που να συνάδουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα προστασίας του παιδιού και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του».  

Επιδίδοντας την τελευταία της έκθεση, η Επίτροπος είπε ότι «τα δικαιώματα του παιδιού, όπως και κάθε πτυχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια πορεία που δεν τελειώνει. Είμαστε, όμως, σε καλό δρόμο. Έχουμε όμως δρόμο πολύ να διανύσουμε για να κάνουμε πραγματικότητα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών χωρίς καμιά διάκριση», σημείωσε η Λήδα Κουρσουμπά.  

Ανέφερε ότι όταν ανέλαβε το 2007 έθεσε ως όραμα της να γίνει πραγματικότητα για κάθε παιδί στην Κύπρο η ουσιαστική απόλαυση των δικαιωμάτων του. «Σήμερα με πεποίθηση μπορώ να πω ότι έχουμε κάνει ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Πολιτεία και κοινωνία έχουμε βάλει στον δημόσιο διάλογο τα θέματα των δικαιωμάτων του παιδιού. Κάθε πολιτική απόφαση και κάθε διοικητική πρακτική, αλλά και νομοθέτημα που προωθείται, συζητείται στη βάση των δικαιωμάτων του παιδιού», πρόσθεσε.  

Η κα. Κουρσουμπά είπε πως «ο θεσμός παρά τον ελεγκτικό του ρόλο έχει δημιουργήσει με την εκτελεστική εξουσία και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μια σχέση αλληλοδιαβούλευσης και αυτό αντανακλάται στις αποφάσεις που λαμβάνονται και στις πολιτικές και στις νομοθεσίες». Στην έκθεση του 2018 ακριβώς φαίνεται αυτό, πρόσθεσε.  

Όπως επεσήμανε, οι πολύ σημαντικές νομοθεσίες για αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου που κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή ήταν και προϊόν μιας προσπάθειας να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του παιδιού και έχει γίνει βασική διαβούλευση με τον θεσμό.  

Αναφέρθηκε ακόμα στο νομοθέτημα που οδηγήθηκε στη Βουλή για αναμόρφωση του ποινικού δικαίου για ανηλίκους. «Αυτό ήταν ένα όραμα μου από το 2012 να αλλάξει επιτέλους το σύστημα, να εισαχθεί μια νομοθεσία που στοχεύει στην πρόληψη και τη διαχείριση των ανηλίκων στη βάση των διεθνών προτύπων που αφορά όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με τον νόμο», είπε.  

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος το στήριξε δυναμικά και ο Υπουργός Δικαιοσύνης εργάστηκε, έκανε εκτενή διαβούλευση με πολλούς φορείς και με το Γραφείο της Επιτρόπου και όταν αυτό ψηφιστεί θα συντελεστεί μια τεράστια αλλαγή.  

Σύμφωνα με την Επίτροπο, στην έκθεση αναφέρονται θέματα που αφορούν την Παιδεία, τις κοινωνικές παροχές, ζητήματα υγείας και θέματα για παιδιά με αναπηρίες.

Home