Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αποστολάκης: Σε θετική κατεύθυνση το διακομματικό νομοσχέδιο

Offsite Team -
10.04.2019 - 22:23

Αποστολάκης: Σε θετική κατεύθυνση το διακομματικό νομοσχέδιο

Thumbnail
Τι ανέφερε ο ΥΕΘΑ το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο για Ελλάδα και Κύπρο

Ως μια πρωτοβουλία που κινείται σε θετική κατεύθυνση χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, το διακομματικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, με τίτλο «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», το οποίο εισήχθη στο αμερικανικό Κογκρέσο από τους γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Μπομπ Μενέντεζ.

«Είναι πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση της διοργάνωσης της αμυντικής έκθεσης “Defea”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το 2020.

Σημειώνεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που εισήχθη στο αμερικανικό Κογκρέσο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάθεση λίστας με τις παραβιάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον ελληνικό εναέριο χώρο και την κυπριακή ΑΟΖ, την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο και την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος», σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. «Δείχνει ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα διεθνή θέματα, όλη αυτή η προσπάθεια που έχει γίνει για να διατηρήσουμε την ηρεμία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έχει αναδείξει την Ελλάδα σε έναν πολύ αξιόπιστο δρώντα στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας. Και εκτιμώ ότι θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Όπως υπογράμμισε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί «αποτέλεσμα της αρχής που έχει γίνει με τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, που σημαίνει ότι αυτός ο στρατηγικός διάλογος είναι ενεργός και όσα έχουν συζητηθεί μπαίνουν σε διαδρομή εφαρμογής».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξοπλισμού της Τουρκίας με πυραύλους S-400 από τη Ρωσία, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που ανησυχεί την ελληνική πλευρά από την ώρα που ανακοινώθηκε.

«Είναι μια δυνατότητα που προκύπτει για τη γείτονα χώρα, την οποία δεν μπορούμε να την πάρουμε και να τη θεωρήσουμε σαν αμυντική δυνατότητα, όπως χαρακτηρίζεται από την Τουρκία. Βλέπετε ότι υπάρχει μια πολύ σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία εξαιτίας αυτού του θέματος», σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, οι θέσεις μας είναι συγκεκριμένες, τις απόψεις μας τις έχουμε καταθέσει και περιμένουμε να έχουμε καλύτερη εξέλιξη», πρόσθεσε επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Ερωτηθείς για τη στρατηγική των τριμερών συνεργασιών Ελλάδας και Κύπρου με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Αποστολάκης απάντησε ότι τα συγκεκριμένα σχήματα συνεργασιών διαμορφώνουν «μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών που συνεργάζονται, τα οποία μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, αντιμετωπίζουν τις ίδιες απειλές και –όπως βλέπετε– το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικό».

«Η επέκταση και η βελτίωση της συνεργασίας, η διασύνδεση των αμυντικών βιομηχανιών αυτών των κρατών με της Ελλάδας, μόνο θετικά μπορεί να δώσει», ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα αυτών των τριμερών συνεργασιών.

Home