Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ατάογλου-Αρικλί: Συζήτησαν και το Βαρώσι στην Άγκυρα

Offsite Team -
05.08.2020 - 19:03

Ατάογλου-Αρικλί: Συζήτησαν και το Βαρώσι στην Άγκυρα

Thumbnail
"Δεν τίθεται θέμα κοινού υποψηφίου"

Δεν υπάρχει θέμα ενός κοινού υποψηφίου (για την τ/κ δεξιά) δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί ενώ ο πρόεδρος του τ/κ ΔΚ, Φικρί Ατάογλου ανακοίνωσε ότι θα στηρίξουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Σερντάρ Ντενκτάς για τις «προεδρικές εκλογές» του Οκτωβρίου. Και οι δύο επέστρεψαν το μεσημέρι από την Άγκυρα όπου συζήτησαν, όπως είπαν, και «την πρωτοβουλία για το Βαρώσι».  

Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το ταξίδι αυτό, και οι δύο δήλωσαν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κατά την επιστροφή τους, ότι απλά «ανταποκριθήκαμε την πρόσκληση που δεχθήκαμε».

Υπενθυμίζεται ότι οι Ατάογλου και Αρικλί ταξίδεψαν στην Άγκυα χθες με το ίδιο αεροπλάνο με τον πρόεδρο του ΚΕΕ και «πρωθυπουργό», Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είχε συνάντηση χθες με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι και σήμερα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

 

Και οι δύο αρχηγοί κομμάτων ανέφεραν ότι το θέμα του κοινού υποψηφίου στις επερχόμενες «προεδρικές» έκλεισε, με τον Ερχάν Αρικλί να δηλώνει ότι στις 9 Αυγούστου, στο εκλογικό συνέδριο του κόμματός του, θα πάρει τελεσίδικα το χρίσμα του υποψηφίου.

Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δήλωσαν επίσης ότι δεν τίθεται θέμα σχηματισμού τρικομματικής «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα (ΣΣ: διάλυσης δηλαδή του υφιστάμενου σχήματος ΚΕΕ – κόμμα του Λαού) αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα συζητήθηκε επίσης.  

Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης ανάφερε ότι δεν πήραν εντολές από την Άγκυρα, ούτε και τους λέχθηκε ‘κάντε αυτό ή εκείνο’ λέγοντας ότι όταν ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας είχε δει τον Ταγίπ Ερντογάν και του είχε ζητήσει να απομακρύνει τότε από την εξουσία τον Ραούφ Ντενκτάς (ήταν «πρόεδρος» του ψευδοκράτους). Αναφέρθηκε επίσης και σε ηχητικό ντοκουμέντο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στιχομυθία με τον Τούρκο Πρόεδρο για να απαντήσει στο ΡΤΚ που δήλωσε πως «η βούληση των Τ/κ είναι εδώ» υπονοώντας ότι η πρόσκληση από την Άγκυρα. Διερωτήθηκε γιατί τώρα έγινε θέμα για το ΡΤΚ η επίσκεψή τους στην Άγκυρα.

Συζήτησαν και το Βαρώσι

Τόσο ο κ. Αρικλί όσο και ο κ. Ατάογλου είπαν ότι συζήτησαν το θέμα των Βαρωσίων στην Άγκυρα με τον πρώτο να εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα «είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνουν σοβαρά βήματα  όσον αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων, αλλά και την λύση δύο κρατών. Γι’ αυτό το λόγο κλήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν αυτά τα δύο θέματα».  

Στο θέμα των Βαρωσίων υπάρχει ομοφωνία, δήλωσε από την πλευρά του ο Φικρί Ατάογλου λέγοντας ότι πήγε στην Άγκυρα ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του έλαβε. Γνωρίζει, είπε, ότι είχε κληθεί και το κόμμα του Λαού, αλλά ο Κουντρέτ Οζερσαι (που δεν είναι πρόεδρος πλέον αλλά «βουλευτής») δεν πήγε, όμως δεν ξέρει τον λόγο.  

Ο Ερχάν Αρικλί σε ανάρτησή του νωρίτερα, πριν επιστρέψουν στα κατεχόμενα, είχε γράφει ότι η πρόσκληση από την Άγκυρα ήταν από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι.  

Οι δύο τους δεν αναφέρθηκαν στις επαφές που είχαν εκεί.  

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα συνεχίζονται με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος να δηλώνει ότι αυτές οι συναντήσεις και οι κινήσεις είναι προμήνυμα ότι ενόψει «προεδρικών εκλογών» θα γίνουν ακόμα πιο άσχημα πράγματα. Ο δε πρώην «υπεξ» και πρώην «βουλευτής» του ΡΤΚ, Κουτλάι Ερκ σχολίασε στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί ότι όσοι υποψήφιοι «πρόεδροι» έτυχαν στήριξης από την Άγκυρα, έχασαν τις «εκλογές» στα κατεχόμενα.

ΚΥΠΕ

Home