Αύριο η ψηφοφορία για την υποψηφιότητα von der Leyen

Αύριο η ψηφοφορία για την υποψηφιότητα von der Leyen

Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ
Τα θέματα στην ατζέντα της ολομέλειας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνεδριάζει αυτή τη βδομάδα στο Στρασβούργο θα ψηφίσει για την υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen για την Προεδρία της Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ψηφοφορία διεξάγεται την Τρίτη στις 18:00 τοπική ώρα. Νωρίτερα την ίδια μέρα στις 9:00 η κ. von der Leyen θα πάρει το λόγο κατά τη σύνοδο της ολομέλειας για να παρουσιάσει το όραμα και τα σχέδιά της ως υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές μέχρι τις 12.30.

Η Ursula von der Leyen, η οποία είναι Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας από το 2013, επιλέχθηκε ως υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 2 Ιουλίου. Πλέον χρειάζεται τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου (δηλ. 50% συν μία ψήφο) για να γίνει η πρώτη γυναίκα πολιτικός που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία με κάλπη.

Την Τετάρτη εξάλλου οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Φινλανδίας με τον πρωθυπουργό Antti Rinne και εκπρόσωπο της Επιτροπής. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο στις 10.00 τοπική ώρα να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τις κοινές αξίες και το κράτος δικαίου, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική ένταξη και θέματα κλιματικής αλλαγής.

Άλλα θέματα στην ατζέντα της ολομέλειας

 

Το ΕΚ θα συζητήσει εξάλλου την Τετάρτη την δράση των ΜΚΟ στη Μεσόγειο υπό το φως της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης και τη στάση των κρατών μελών. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) μέχρι στιγμής την τρέχουσα χρονιά αγνοούνται ή έχουν ανασυρθεί νεκροί στη Μεσόγειο 682 άνθρωποι. Το τελευταίο ναυάγιο, το δεύτερο σε αριθμό απωλειών ανθρώπινων ζωών μέσα στο 2019, σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου, όταν πνίγηκαν 83 άνθρωποι ανοιχτά της Τυνησίας.

Λίγες ημέρες πριν, η Carola Rackete, καπετάνιος του πλοίου «Sea Watch 3», συνελήφθη στην Ιταλία αφού είχε ελλιμενίσει το σκάφος της στη Λαμπεντούζα χωρίς την άδεια των εθνικών αρχών για την αποβίβαση περισσότερων από 40 ανθρώπων που είχαν διασωθεί στη θάλασσα. Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι τα λιμάνια της χώρας είναι κλειστά για σκάφη έρευνας και διάσωσης.  

 Την Τετάρτη το ΕΚ θα ψηφίσει για την αριθμητική δύναμη των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών (12.00 τοπική ώρα). Τα ονόματα των μελών τους θα ανακοινωθούν στις 19.00.

Οι διακοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες του Ευρωκοινοβουλίου διαχειρίζονται σχέσεις και ανταλλάσσουν πληροφορίες με εκλεγμένους αντιπροσώπους σε άλλες χώρες, περιφέρειες και οργανισμούς με στόχο την προώθηση των αξιών της ΕΕ όπως είναι η ελευθερία, η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και το κράτος δικαίου.

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν και άλλα θέματα, τα σημαντικότερα εκ των οποίων αφορούν το Brexit, το έργο της απελθούσας Προεδρίας της Ρουμανίας, η  κατάσταση στη Βενεζουέλα και η ένταση στον Περσικό Κόλπο.  

Home