Αυτά θα ανακοινώσει ο Αναστασιάδης - Σε εξέλιξη το Υπουργικό

Αυτά θα ανακοινώσει ο Αναστασιάδης - Σε εξέλιξη το Υπουργικό

Διάγγελμα από Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά το τέλος του

Στην υλοποίηση της εξαγγελίας για νέο πακέτο στήριξης της Οικονομίας προχωρεί σήμερα η Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη να ενημερώνει μέσα από διάγγελμα τον Κυπριακό λαό για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. 

Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είναι σε εξέλιξη από τις 7 το βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρεί στην συνέχεια ο ίδιος σε ανακοινώσεις.

Μια εβδομάδα μετά που η Κυβέρνηση προχώρησε σε απόσυρση του νομοσχεδίου των Κρατικών Εγγυήσεων, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών οι πολλές τροπολογίες θα άλλαζαν την φιλοσοφία του, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να προχωρήσει σε εφαρμογή του Plan B με τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη να σηκώνει το βάρος των ανακοινώσεων. 

Σε τρεις άξονες

Πρώτος Άξονας: Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω δανεισμού από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αναμένεται ότι η χρηματοδότηση θα είναι παρόμοια όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις με κονδύλια που εξασφαλίστηκαν μέσω ΕΤΕπ αλλά αυτή τη φορά θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα. Η δανειοδότηση θα μπορεί να παραχωρηθεί σε όλες τις επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους νοουμένου ότι αυτές θα πληρούν τα κριτήρια που τίθενται από την ΕΤΕπ.

Δεύτερος Άξονας: Παράλληλα η Κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα της απευθείας επιδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζόμενων με κονδύλι που θα τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά και τα μέτρα που πάρθηκαν εξαιτίας της Πανδημίας. Μάλιστα η Κυβέρνηση εξετάζει διάφορες φόρμουλες και δεν αποκλείεται η επιδότηση αυτή να είναι αυξημένη σε σχέση με τα 100 εκατομμύρια που προνοούσε το προηγούμενο πακέτο στήριξης.

Τρίτος άξονας: Τέλος ανάμεσα στα μέτρα που μελετά η Κυβέρνηση και τα οποία συζητήθηκαν είναι ισχυρή επιδότηση επιτοκίου, σε δάνεια επιχειρήσεων.

Τα πιο πάνω συζητήθηκαν και την περασμένη Δευτέρα κατά την σύσκεψη με εκπροσώπους των ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΛΚ, CIPA και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνισμού, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Καταληκτικά σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές το νέο οικονομικό πακέτο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της, αλλά είναι συμβατό και με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, χωρίς να αποκλείεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανακοινώσει πέρα από οικονομικά μέτρα και νέες χαλαρώσεις. 

Home