Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτές είναι οι 13 μεταρρυθμισεις της Ζέτας που άλλαξαν την Κύπρο

Της Μαρίας Αντωνίου
- 12.06.2022

Αυτές είναι οι 13 μεταρρυθμισεις της Ζέτας που άλλαξαν την Κύπρο

Ως Υπουργός κατάφερε να προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων του Υπουργείου

Δεκατρείς σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες άλλαξαν την Κύπρο προς το καλύτερο πέτυχε η Ζέτα Αιμιλιανίδου στην μακροχρόνια θητεία της στο υπουργείο Εργασίας. Μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κηδεία της υπουργού Εργασίας την περασμένη Παρασκευή.  

H Ζέτα Αιμιλιανίδου ήταν η μακροβιότερη υπουργός του Νίκου Αναστασιάδη καθώς διορίστηκε στις 3 Απριλίου 2013 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Θέση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τις 6/6/22, μέρα που απεβίωσε

Ως Υπουργός Εργασίας, κατάφερε να προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στα θέματα ισότητας των φύλων.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην Brief τον Ιανουάριο του 2022, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:  «Ως Υπουργός και γενικότερα ως Κυβέρνηση εστιάσαμε από την αρχή σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος και πιστεύω ότι αυτά ήταν τα πιο σημαντικά γιατί είναι διαρθρωτικές ενέργειες που βελτιώνουν την κοινωνία μας διαχρονικά».

>>> Διαβάστε επίσης: Who is Who: Ζέτα Αιμιλιανίδου

Για τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι σημαντικότερες από τις μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν υπήρξαν η καθιέρωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού και η αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσίας, περιλαμβανομένης και της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης αλλά και της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών προς όφελος των πολιτών, ώστε να επιτευχθεί αμεσότερη και καλύτερη ανταπόκριση και εξυπηρέτηση σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις για παροχές και επιδόματα.

zeta

Συγκεκριμένα μέσα στα εννέα χρόνια που υπηρέτησε ως Υπουργός κατάφερε να σχεδιάσει 13 βασικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έθεσαν την Κύπρο στη σύγχρονη εποχή τόσο όσον αφορά εργασιακές σχέσεις όσο και στο θέμα κοινωνικής πολιτικής αλλά και στο κράτος πρόνοιας. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στο όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας ευρύτερα.   

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου κατάφερε να υλοποιήσει 10 συνολικά μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι:

1.    Η καθιέρωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο έχει ως στόχο την διασφάλιση ενός ελάχιστου κοινωνικά αποδεκτού επιπέδου διαβίωσης για τα άτομα και τις οικογένειές τους που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

2.    Η Ελάχιστη Εγγυημένη Σύνταξη για όλους κάτω του ορίου της φτώχιας, η οποία κινείται στα ίδια πλαίσια και στόχους όπως και ο θεσμός του ΕΕΕ.

3.    Θεσμοθέτηση του δικαιώματος της γυναίκας σε άδεια μητρότητας που για παιδί που αποκτάται από παρένθετη μητέρα, για χρονικό διάστημα δεκατεσσάρων (14) συναπτών εβδομάδων που δυνατό να αρχίζουν δυο βδομάδες πριν από την εβδομάδα του αναμενόμενου τοκετού.

4.    Σύνταξη χηρείας για τους άντρες, των οποίων η σύζυγος απεβίωσε και συζούσαν ή συντηρούνταν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο κατά τον χρόνο του θανάτου του/της.

>>>Διαβάστε επίσης: Πέρασε στην αιωνιότητα η Ζέτα - Φόρος τιμής από χιλιάδες κόσμο

5.    Άδεια πατρότητας μετ’ απολαβών, κατά την οποία δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι σύζυγοι που βρίσκονται με άδεια πατρότητας, πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις και δεν λαμβάνουν πλήρεις απολαβές από τον εργοδότη. Τέθηκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, 2017.

6.    Δικαίωμα σύνταξης σε θαλασσαιμικούς από την ηλικία των πενήντα χρόνων, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τη συντάξιμη ηλικία, νοουμένου ότι πληρούν τις ασφαλιστικές μονάδες που ισχύουν κατά τη συντάξιμη ηλικία

7.    Δημιουργία Κέντρων Αξιολόγησης Αναπηρίας. Το Νέο Σχέδιο Ένταξης Ατόμων με Σοβαρές Αναπηρίες σε Προγράμματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης καθώς και το Έργο για τη Δημιουργία Νέων Κατοικιών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης εγκρίθηκαν με την Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 83.414 και ημερομηνία 27.09.2017

8.    Θεσμοθέτηση Χριστουγεννιάτικου Έπιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνες μάνες, λήπτες δημοσίου βοηθήματος και εγκλωβισμένους, ευάλωτες δηλαδή ομάδες του πληθυσμού. 

9.    Επαναφορά του επιδόματος μάνας

10.    Η δημιουργία του Σπιτιού υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με σοβαρές αναπηρίες, του Σπιτιού του Παιδιού, του Σπιτιού της Γυναίκας και άλλα.

Το Σπίτι του Παιδιού δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας 2016-2019 (απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 80.430, ημερ. 21/03/2016).

Η δημιουργία του σπιτιού της γυναίκας αποφασίστηκε στις 24/1/2019 σε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Έχοντας υλοποιήσει τις 10 από τις 13 μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν στα πλαίσια της θητείας της, οι υπόλοιπες τρεις παραμένουν ακόμα εκκρεμείς.

Γι’ αυτό το λόγο, κατά τον επικήδειο λόγο που ανήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην κηδεία της την Παρασκευή (10/06) πως το έργο που διετέλεσε η Υπουργός δεν θα μείνει ανεκπλήρωτο και διαβεβαίωσε πως θα υλοποιηθούν και οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Πιο συγκεκριμένα προς υλοποίηση απομένουν εη καθιέρωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η γονική άδεια.

Home