Αυτοί είναι οι έξι Ευρωβουλευτές

Αυτοί είναι οι έξι Ευρωβουλευτές

Όλα όσα έγιναν στις εκλογές της Κυριακής - Οι νικητές, οι χαμένοι και οι έξι νέοι ευρωβουλευτές

Με μεγάλους νικητές, χαμένους και θρίλερ για τους Ευρωβουλευτές ολοκληρώνονται οι Ευρωεκλογές.

Ο ΔΗΣΥ κράτησε την πρωτιά αλλά καταγράφοντας απώλειες με ένα ποσοστό κοντά στο 29,1%. Είναι η πρώτη φορά από το 2004 που το κόμμα της Πινδάρου μένει σε ποσοστό κάτω από 30%. Όσον αφορά τους υποψηφίους, προβάδισμα έχουν οι Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς. 

Δεύτερο το ΑΚΕΛ με ποσοστό που ξεπερνά το 27% και εκλέγει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τον πρώτο Τουρκοκύπριο Ευρωβουλευτή, τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Μάχη για τη δεύτερη θέση δίνεται μεταξύ του Γιώργου Γεωργίου και του Νεοκλή Συλικιώτη.

Αύξηση ποσοστών γύρω στο 13%, σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, καταγράφει το ΔΗΚΟ με τον Κώστα Μαυρίδη να θεωρείται βέβαιο ότι επανακλέγεται με διαφορά από το δεύτερο Νίκο Μουσιούττα και την τρίτη Ελένη Θεοχάρους.

Μεγάλος νικητής των εκλογών η ΕΔΕΚ, η οποία είδε τα ποσοστά της να εκτοξεύονται στο 11% και κερδίζοντας το στοίχημα της έκτης έδρας. Μάχη για τη θέση του Ευρωβουλευτή δίνουν ο Δημήτρης Παπαδάκης και ο Χρίστος Ιακώβου. 

Στην Πέμπτη θέση το ΕΛΑΜ, το οποίο μπορεί να μην κατάφερε να εκλέξει Ευρωβουλευτή αλλά είδε τα ποσοστά του να διπλασιάζονται σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και το πολιτικό του ρόλο να ενισχύεται.

Έκπληξη αποτελεί και η έκτη θέση με ποσοστό γύρω στο 4% για το νεοσυσταθέν κόμμα της ΔΗΠΑ. 

Τέλος, γκρεμίστηκε η συνεργασία Συμμαχία – Οικολόγοι, η οποία έλαβε ποσοστό 3% και είναι από τους μεγάλους χαμένους των εκλογών.

Οι 6 Ευρωβουλευτές είναι:

ΔΗΣΥ: 1) Λουκάς Φουρλάς 2) Λευτέρης Χριστοφόρου

ΑΚΕΛ -Αριστερά – Νέες Δυνάμεις: 1) Γιώργος Κ. Γεωργίου 2) Niyazi Kızılyürek

ΔΗΚΟ: 1) Κώστας Μαυρίδης

ΕΔΕΚ: 1) Δημήτρης Παπαδάκης

H Offsite βρίσκεται σε όλα τα κομβικά σημεία των ευρωεκλογών και σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

As it Happened