Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αύξηση ποινών για διακινητές παράτυπων μεταναστών ψήφισε η Βουλή

Offsite Team
- 02.04.2021

Αύξηση ποινών για διακινητές παράτυπων μεταναστών ψήφισε η Βουλή

Thumbnail
Αύξηση ποινών για διακινητές παράτυπων μεταναστών και για κολέγια που παρέχουν ψευδή πιστοποιητικά

Η Ολομέλεια της Βουλή ομόφωνα ψήφισε σε νόμους τα νομοσχέδια για τροποποίηση του νόμου για τους αλλοδαπούς και τη μετανάστευση και τον ποινικό κώδικα, ώστε να αυξηθούν οι ποινές για τους διακινητές παράτυπων μεταναστών, όπως και προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που παρέχουν ψευδή πιστοποιητικά σπουδών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών προς την Ολομέλεια της Βουλής, με τους νόμους που ψηφίστηκαν επέρχεται αύξηση του ανώτατου ορίου ποινής φυλάκισης και του ανώτατου ποσού χρηματικής ποινής στις οποίες υπόκειται πρόσωπο, σε περίπτωση καταδίκης του για τη διάπραξη του αδικήματος που αφορά στην έκδοση εκ μέρους oπoιoυδήπoτε ιδρύματος παρέχει εκπαίδευση ή εξάσκηση στη Δημοκρατία ψευδούς πιστοποιητικού σπουδών σε αλλοδαπό για σκοπούς έκδοσης άδειας μαθητή, από δώδεκα μήνες και χίλιες λίρες Κύπρου (£1.000), όπως ισχύει σήμερα, σε δύο έτη και δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000), αντίστοιχα.

Περαιτέρω έγινε αναδιατύπωση της προτεινόμενης ρύθμισης που καθορίζει το χρονικό διάστημα εντός του οποίου ο ιδιοκτήτης ή/και διευθυντής εκπαιδευτικού ιδρύματος οφείλει να ενημερώνει τον διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, σε περίπτωση που υπήκοος τρίτης χώρας ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο εν λόγω ίδρυμα ως φοιτητής απουσιάζει από το ίδρυμα συστηματικά ή εγκαταλείπει τις σπουδές του, ώστε το υπό αναφορά χρονικό διάστημα να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες.

Έγινε αναθεώρηση της διάταξης της βασικής νομοθεσίας που προβλέπει την ποινικοποίηση της υποβοήθησης υπηκόου τρίτης χώρας, προκειμένου να εισέλθει ή να διέλθει το έδαφος της Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους, ώστε η  πράξη αυτή να αποτελεί αδίκημα, όταν συντελείται με σκοπό την αποκόμιση κέρδους.

Επίσης με τη νέα νομοθεσία το αδίκημα της μεταφοράς προσώπου έναντι κομίστρου δια υδάτινης οδού με ανασφαλές σκάφος, είτε λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το εν λόγω σκάφος είτε λόγω υπερφόρτωσης, συνιστά κακούργημα αντί πλημμέλημα που ισχύει σήμερα, η διάπραξη του οποίου να επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι δώδεκα (12) έτη ή/και χρηματική ποινή που δεν θα υπερβαίνει τις εκατό χιλιάδες ευρώ (€100.000).

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου  σημείωσε ότι όπως σε πολλά θέματα είναι ένα η νομοθεσία και άλλο η εφαρμογή της, αυτό συμβαίνει και την νομοθεσία που ψηφίστηκε. Παρατήρησε ότι για πολλά ζητήματα που ρυθμίζονται με υφιστάμενη νομοθεσία, τα αποτελέσματα είναι φτωχά λόγω μη εφαρμογής του νόμου και ανέφερε ότι το πρόβλημα εκμετάλλευσης του ασύλου εντοπίζεται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα κολέγια με τους δήθεν φοιτητές, οι εικονικοί γάμοι και οι εκμετάλλευση τους από επιχειρήσεις όπως το πρόσφατο παράδειγμα που πήρε δημοσιότητα. «Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ξέρουμε πού πρέπει να στραφούμε και η κυβέρνηση να μην περιορίζεται σε επικοινωνιακή διαχείριση», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας είπε ότι ο στόχος των νόμων που ψηφίστηκαν είναι να πλήξουν τους διακινητές που υπόσχονται νέο παράδεισο στην Κύπρο.  Επίσης στοχεύεται να μην θυματοποιηθούν άνθρωποι από εμπόλεμες περιοχές και μη, είπε συμπληρώνοντας ότι οι νέοι νόμοι θα ενισχύσουν την ασπίδα της Δημοκρατίας κατά της λαθρομετανάστευσης.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας αφού ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία οι παράνομοι μετανάστες έφτασαν στο 4% του πληθυσμού της Κύπρου, πρόσθεσε ότι αυτά είναι κρίσιμα δεδομένα για την ασφάλεια του κράτους, καθώς οι πλείστοι είναι ηλικίας γύρω στα 25, στρατιωτικά εκπαιδευμένοι. Είπε ακόμα ότι μια επίσκεψη στο ταχυδρομείο της Λάρνακας δίνει το αίσθημα ότι βρίσκεσαι σε άλλη χώρα. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομία για να διενεργεί ελέγχους και να γίνει ειδικό τμήμα στην Αστυνομία επί τούτου.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι  συμφωνεί με τη φιλοσοφία των δύο νόμων, αλλά  όπως ανέφερε ποτέ τα ημίμετρα δεν θα είναι αρκετά. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ολιστική προσέγγιση, και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα ολιστικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home