Βαρώσι, Τύμπου, Λιμάνι και Φυσικό Αέριο τα ΜΟΕ του Αναστασιάδη

Βαρώσι, Τύμπου, Λιμάνι και Φυσικό Αέριο τα ΜΟΕ του Αναστασιάδη

Τι ακριβώς προτείνει για το Αεροδρόμιο της Τύμπου, την Αμμόχωστο και το λιμάνι της αλλά και το φυσικό αέριο ο ΠτΔ

Συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με στόχο να υποβοηθήσουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ενόψει και της άτυπης Πενταμερούς που προγραμματίζεται για το δεύτερο μισό Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη. 

>> Δείτε επίσης: Ποιοι λένε Ναι στην Πενταμερή και οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΗΚΟ

Όπως πληροφορείται η Offsite κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα διαδικαστικά της Άτυπης Πενταμερούς με την διάσκεψη να ξεκινά με κοινό δείπνο των συμμετεχόντων ενώ την δεύτερη μέρα θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις ανάμεσα στα μέρη. Η κοινή συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την τρίτη μέρα της διάσκεψης χωρίς να αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί οι διαδικασίες να συνεχιστούν και περισσότερες μέρες. 

Βαρώσι,Τύμπου, Λιμάνι και Φυσικό Αέριο τα ΜΟΕ του Αναστασιάδη 

Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας στην επιστολή Αναστασιάδη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες υπάρχουν συνολικά 4 νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά όπως η Αμμόχωστος τεθεί υπό την διοίκηση των ΟΗΕ τα Βαρώσια για την επιστροφή των κατοίκων της.

Δεύτερο επισημαίνει ότι και το αεροδρόμιο της Τύμπου θα πρέπει να είναι υπό την διοίκηση του ΟΗΕ και να λειτουργεί με το FIR Λευκωσίας.

Τρίτο στην επιστολή γίνεται αναφορά και στο Λιμάνι Αμμοχώστου και στο ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις το πρωτόκολλο της Άγκυρας για τα Κυπριακά πλοία και να δοθεί πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια.

Τέταρτο όσον αφορά το θέμα των Υδρογονάνθρακων προτείνει την δημιουργία ταμείου νοούμενου ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ.

Το ερωτηματικό πλέον είναι η στάση και η ανταπόκριση της Άγκυρας στα συγκεκριμένα ΜΟΕ και κατά πόσο θα γίνει ουσιαστική συζήτηση στη Νέα Υόρκη. Η προσπάθεια της Ε/κ πλευράς είναι να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αφού αν αυτό δεν καταστεί δυνατό ούτε στη Νέα Υόρκη τότε οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα είναι εφιαλτικές.Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλώντας στο ΡΙΚ το βράδυ της Πέμπτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ''αν δεν ευοδωθεί η νέα προσπάθεια ΓΓ θα έχουμε καλοκαιριάτικα τσουνάμι, θα χάσουμε και τα Βαρώσια''. 

Home