Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βαρώσια: Σκέφτονται για 5η Διακρατική - Όλα όσα είπαν στο Εθνικό

Του Στέλιου Στυλιανού -
15.07.2021 - 06:00

Βαρώσια: Σκέφτονται για 5η Διακρατική - Όλα όσα είπαν στο Εθνικό

Περιμένει τις κινήσεις Ερντογάν η Κυβέρνηση - Νομικά και πολιτικά μέτρα στο τραπέζι

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Κυβέρνηση ενόψει και της παράνομης καθόδου στα Κατεχόμενα στις 19 Ιουλίου του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις διακριτικά και περιμένει τις όποιες εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου έχοντας πλάνο δράσης.

Το πλάνο της Κυβέρνησης συζητήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην παρουσία τόσο του Δημάρχου Αμμοχώστου όσο και του Γενικού Εισαγγελέα και αποφασίστηκε κατά πόσο κριθεί αναγκαίο το Εθνικό Συμβούλιο να κληθεί να συνεδριάσει εκτάκτως εκ νέου αναλόγως και των εξελίξεων που θα υπάρξουν στην περίκλειστη πόλη αλλά και των ανακοινώσεων του Τούρκου Προέδρου. 

Οι επιλογές στο τράπεζι για την ΚΔ

Όπως πληροφορείται η Offsite κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μπήκαν στο τραπέζι όλοι οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολιτικό αλλά και και νομικό επίπεδο.

 Μάλιστα εάν ο Ερντογάν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ανακοίνωση για την Αμμόχωστο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ζητήσει έκτακτη συνεδρία της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, ενώ ζητήθηκε από την ΕΕ να γίνουν διαβήματα και αν δεν υπάρξει αλλαγή  στάσης της Τουρκίας να υπάρξει αντίδραση. Παράλληλα έχει ζητηθεί από εμπειρογνώμονες να εισηγηθούν συγκεκριμένα νομικά μέτρα αντίδρασης 

Κάνοντας αρχή από τα πολιτικά μετρά η Κυβέρνηση μελετά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης και τι πρέπει να ζητήσει η δική μας πλευρά από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχοντας τις ακόλουθες 3 επιλογές:

  • Δήλωση τύπου 
  • Προεδρική δήλωση 
  • Νέο Ψήφισμα 

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τουρκία ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ενώ υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο θα πρέπει να ζητηθεί από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας ένα νέο ψήφισμα αφού το θέμα της Αμμοχώστου καλύπτεται σήμερα από δύο ψηφίσματα. 

4 γνωματεύσεις νομικών διεθνούς κύρους

Από εκεί πέρα σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα εξετάζεται από την νομική του πτυχή και υπάρχουν τέσσερις γνωματεύσεις νομικών διεθνούς κύρους για τις επιλογές νομικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νομικά μέτρα που κερδίζουν έδαφος είναι η 5η Διακρατική Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τον προβληματισμό που  υπάρχει να είναι ότι η υπόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να αποδυναμωθεί εάν ένας μεγάλος αριθμός ε/κ προσφύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων σύμφωνα με τους όρους που θέτει το Ψευδοκράτος.

Παράλληλα ως δεύτερο νομικό μέτρο προκρίνεται αίτημα για συμβουλευτική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Χάγης (Human Rights Procedure).

Τέλος σημειώνεται ότι στο τραπέζι ανάλογως και των κινήσεων Ερντογάν βρίσκεται και το ενδεχόμενο κοινής δήλωσης του Εθνικού Συμβουλίου για την καθοδήγηση των προσφύγων.

Home