Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βαρύ πρόγραμμα Αναστασιάδη την ερχόμενη βδομάδα

Offsite Team -
08.10.2022 - 09:22

Βαρύ πρόγραμμα Αναστασιάδη την ερχόμενη βδομάδα

Στην Πράγα ο ΠτΔ για την ενέργεια,κλιματική αλλαγή & μετανάστευση
Στην ατζέντα, μεταξύ άλλων, ο EuroAsia Interconnector, η Παρουσίαση για Κλιματική Αλλαγή και η «Ναυτιλιακή Κύπρος 2022»

Βαρύ πρόγραμμα θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του  Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ιωσήφ αναφέρει ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου με την τελετή έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του έργου  EusoAsia Interconnector ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ.Η τελετή θα γίνει στην παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας κας Κάντρι Σίμσον.

Σημαντική δραστηριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ, είναι και η Παρουσίαση στην οποία θα προβεί για την Κλιματική Αλλαγή.

>>> Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στις τουρκικές προκλήσεις <<<

Τη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κηρύξει τις εργασίες του συνεδρίου  «Ναυτιλιακή Κύπρος 2022».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ, ο τομέας της ναυτιλίας αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, με μια συνεισφορά που αγγίζει το 7% του ΑΕΠ, τα τελευταία χρόνια. Το κυπριακό νηολόγιο αποτελεί το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το 11ο μεγαλύτερο διεθνώς, με την περαιτέρω μεγέθυνσή του να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Στις 8 το βράδυ, o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2022».

Την Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραλάβει την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Θα ακολουθήσει στις 9:30 το πρωί συνάντηση με το νέο Συμβούλιο των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Στις 7:30 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παρευρεθεί στην τελετή απονομής βραβείων Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, στις 9:30 το πρωί θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Στις 6:30 το απόγευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τελέσει στο Γέρι τα εγκαίνια Πάρκου για παιδιά με ειδικές ικανότητες.

Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, στις 11:30 το πρωί προγραμματίστηκε Παρουσίαση για την Κλιματική Αλλαγή. Η Κύπρος το 2019 ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε διάφορους τομείς, όπως το περιβάλλον, η γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία, η πολιτιστική κληρονομιά και το νερό.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωσήφ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι πέραν των προσπαθειών για την προώθηση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος σε εθνικό επίπεδο προωθεί μέτρα για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού και των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ.

Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του και είναι προς τιμή του Πάρη Παπαέλληνα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50χρόνων προσφοράς του στον Κεραυνό Στροβόλου. 

Την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο με θέμα «EMGF – Energy Transition Conference» που διοργανώνει η Κύπρος, με την ευκαιρία της Προεδρίας στον περιφερειακό διακυβερνητικό οργανισμό East Mediterranean Gas Forum (EMGF). Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί ο αποφασιστικός ρόλος του EMGF στις προσπάθειες για μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια και στη βιώσιμη ανάπτυξη. To συνέδριο πραγματοποιείται στην παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου κας Κάντρι  Σίμσον. Στο ΕΜGF συμμετέχουν η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη.

Παρατηρητές του Φόρουμ είναι η Ε.Ε, οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Την ίδια μέρα στις 11:30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με την Ευρωπαία Επίτροπο για θέματα Ενέργειας.

Στις 7 το βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών του έργου EuroAsia Interconnector. H τελετή θα γίνει στην παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας. Το έργο EuroAsia Interconnector αποτελεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και θα τερματίσει την  ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου από τα ευρωπαϊκά και περιφερειακά δίκτυα ηλεκτρισμού. Η Ε.Ε έχει εγκρίνει παροχή χορηγίας 657 εκ. Ευρώ για την κατασκευή του 1ου τμήματος του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Κύπρου – Κρήτης χρησιμοποιώντας πόρους από το Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη». Το ποσό της χορηγίας που εγκρίθηκε για τον EuroAsia Interconnector είναι το μεγαλύτερο που έχει εξασφαλιστεί ιστορικά για έργο της Κυπριακής Δημοκρατίας. To έργο περιλαμβάνεται στο εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο» και θα λάβει επιπλέον επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της τάξης των 100 εκ. Ευρώ.

Home