Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βάζουν φρένο στους «αντάρτες» Βουλευτές 

Του Στέλιου Στυλιανού
- 17.09.2019

Βάζουν φρένο στους «αντάρτες» Βουλευτές 

Thumbnail
Τα βρίσκουν για την 56η έδρα, ενώ παράλληλα κόβουν τις μετακινήσεις 

Δύο τροποποιήσεις του Συντάγματος και δύο τροποποιήσεις του νόμου για την εκλογή των μελών της Βουλής των κατατέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με στόχο να ρυθμιστεί το ζήτημα της 56ης έδρας που παραμένει ανοιχτό από το 2016. 

Παράλληλα μέσα από την διαδικασία αυτή τα Κοινοβουλευτικά κόμματα βάζουν φρένο και στις όποιες σκέψεις κάνουν ορισμένοι Βουλευτές ή θα κάνουν στον μέλλον για αποχώρηση από το κόμμα, καθώς αν περάσουν τα όσα προωθούνται ο κάθε βουλευτής όταν διαφωνεί και θέλει να αποχωρήσει θα είναι υπόχρεος να παραχωρά την έδρα στο κόμμα.

 

Συγκεκριμένα στις προτάσεις νόμου αναφέρεται ρητά ότι η βουλευτική έδρα που δεν καταλαμβάνεται ή αποποιείται παραμένει στο κόμμα ή τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Βουλευτής. Επίσης ότι αν Βουλευτής αποχωρήσει ή προσχωρήσει σε άλλο κόμμα να χάνει την έδρα του στη Βουλή.

Οι τροποποιήσεις του Συντάγματος θα επιχειρηθούν με προτάσεις νόμου. Πρόκειται για την 24η τροποποίηση του Συντάγματος και την πρόταση νόμου κατέθεσαν, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας.

Σκοπός της τροποποίησης του συντάγματος είναι η κάλυψη του συνταγματικού κενού που διαπιστώνεται σε πλήρωση αποποιηθείσας ή μη καταληφθεισας έδρας ώστε αυτή να διενεργείται με τον τρόπο που ορίζει ο νόμος. 

Παράλληλα οι τρεις κατέθεσαν και τροποποίηση του νόμου για την εκλογή των μελών της Βουλής, κατ΄επιταγήν της προαναφερθείσας τροποποίησης του Συντάγματος ώστε να ρυθμιστεί πως πλήρωση βουλευτικής έδρας σε περίπτωση μη κατάληψης ή αποποίησης αυτής, η έδρα να καταλήγει στον συνδυασμό του κόμματος, στον οποίο αυτή δικαιώθηκε.  

Η δεύτερη πρόταση νόμου που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή για τροποποίηση του Συντάγματος, από τον Βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, κατατέθηκε με σκοπό στον περίπτωση αποχώρησης Βουλευτή από την πολιτική κομματική ομάδα ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στη Βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη, η έδρα αυτή να παραμένει στον εν λόγω συνδυασμό.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις νόμου προωθήθηκαν στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής  η οποία θα τις εξετάσει σε έκτακτη συνεδρία την ερχόμενη Παρασκευή.

Μεγάλες αντιδράσεις 

Το όλο θέμα και οι πιο πάνω προτάσεις έφεραν αντίδραση από τους Οικολόγους με τον Γιώργο Περδίκη να αναφέρει ότι οι πρακτικές αυτές θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Μάλιστα όπως τόνισε η πλειοψηφία της Βουλής έχει αποδεχθεί τον εκβιασμό των μεγάλων κομμάτων ώστε η έδρα να ανήκει στο κόμμα, που σημαίνει ότι οι βουλευτές πλέον θα είναι απευθείας υπόλογοι και υποχείρια του προέδρου του κόμματος, ο οποίος θα μπορεί να διορίζει και να απολύει βουλευτές. 

Στα όσα ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης απάντησε μέσα από ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ τονίζοντας ότι για την 56η έδρα έπρεπε να γίνει επαναληπτική εκλογή. Θέση η οποία, ήταν και απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που επικύρωνε δυο δικαστικές αποφάσεις για το θέμα.

Τα πιο πάνω προμηνύουν έντονη συζήτηση, και δεν αποκλείεται η προτάσεις να φέρουν αντιδράσεις και από μερίδα βουλευτών οι οποίοι ουσιαστικά βλέπουν ότι πλέον σε περίπτωση διαφωνίας και αποχώρησης του από κόμμα θα χάνουν και την έδρα τους.  

Home