Βιομήχανοι καταγγέλλουν Καδή στον Πρόεδρο για χαλούμι

Βιομήχανοι καταγγέλλουν Καδή στον Πρόεδρο για χαλούμι

Κινδυνεύει εξαγωγές εκατομμυρίων Ευρώ

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού βιομήχανοι που ασχολούνται με την παρασκευή και εξαγωγή χαλουμιού, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητούν την άμεση παρέμβαση του, καταγγέλλοντας  τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΔΗ, ότι με τις εισηγήσεις του για το θέμα βραχυκυκλώνει τον κλάδο και τους  προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα.

Ο καυτός φάκελος του χαλουμιού, που βρίσκεται στα συρτάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τείνει να ανατινάξει μια εκ των προσφορότερων βιομηχανιών του τόπου, αποτελεί και πάλι σημείο τριβής και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα ανοίξει  νέος κύκλος αντιπαραθέσεων. 

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ισχυρά και επιφανή στελέχη της γαλακτοκομικής βιομηχανίας, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη καταλογίζουν στον  Υπουργό Γεωργίας ενέργειες που ναρκοθετούν την όλη προσπάθεια για κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας  Προέλευσης ( ΠΟΠ) και που κλίνουν υπέρ συμφερόντων κάποιων εκ των παραγωγών. 

Η καυτή επιστολή, εμπεριέχει σειρά κατηγοριών κατά του κ. Καδή , όπου και αναφέρονται στοιχεία και αριθμοί,  βάσει των οποίων οι προσανατολισμοί του Υπ. Γεωργίας θα οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες τον φάκελο χαλούμι και ενδεχομένως να είναι καθοριστικές για την περαιτέρω προσπάθεια για κατοχύρωση του ως ΠΟΠ από την Ε.Ε.

Ακόμη, στην επιστολή επισημαίνονται οι κίνδυνοι για την γαλακτοκομική βιομηχανία και ιδιαίτερα ως προς τις εξαγωγές χαλουμιού με αλυσιδωτές προεκτάσεις τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τον τόπο και προφανώς για την ισχυρή όπως εξελίσσεται βιομηχανία του τόπου.

Σημειώνεται και η σχετική αποκάλυψη της offsite προ κάποιων μηνών,  βάσει της οποίας γίνεται εισήγηση όπως το χαλούμι και η εμπορία του ενταχθεί στην νέα τάξη πραγμάτων που κυριαρχεί σε μείζονα θέματα, όπου συστήνεται κοινή επιτροπή μεταξύ Ελληνοκυπρίων- Τουρκοκυπρίων και Ευρωπαίων στην προκειμένη περίπτωση , ώστε να επιτυγχάνεται και η εξαγωγή χαλουμιών που παράγονται  στα κατεχόμενα, μέσω πάντα θεσμοθετημένης διαδικασίας και ελέγχου που θα διενεργείται από πιστοποιημένο Ευρωπαϊκό οργανισμό. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές χαλουμιού στο εξωτερικό φθάνουν τις 30 χιλιάδες τόνους και τα έσοδα ξεπερνούν τα 210 εκατομμύρια Ευρώ τον χρόνο. 

Home