Βλέπει ΠτΔ/ΥΠΕΞ ο Λαβρόφ: Διμερείς,Τουρκία και...ΗΠΑ στην ατζέντα

Βλέπει ΠτΔ/ΥΠΕΞ ο Λαβρόφ: Διμερείς,Τουρκία και...ΗΠΑ στην ατζέντα

Η ατζέντα της συζήτησης - Μεγάλο ενδιαφέρον για τις επαφές του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Κύπρο

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται, όχι μόνο στην Κύπρο, οι επαφές που θα έχει σήμερα στην Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τόσο με τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Εξαιρετικά σημαντική η ατζέντα των συναντήσεων

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρίσκεται στην Κύπρο λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για την μερική άρση του εμπάργκο όπλων της Κύπρου από την αμερικανική κυβέρνηση κάτι που σαφώς από μόνο του προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον. 

Όπως έγραψε ξανά η offsite, στις συναντήσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον ΠτΔ και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αναμένεται να συζητηθεί και το πρόσφατο αλαλούμ με την navtex -όπου η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την κατάσταση υποστηρίζει ότι η Μόσχα της αναγνώρισε δικαιώματα στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Επιπλέον θέμα συζήτησης θα είναι και η συμφωνία διπλής φορολογίας, για την οποία μάλιστα θα «πέσουν» υπογραφές. Θα υπογραφεί συγκεκριμένα το πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας κ. Alexey Sazanov.  Υπογραφές θα υπάρξουν και για μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. 

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν στην ιστοσελίδα μας ότι  η Λευκωσία αναμένεται να εγείρει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και ιδιαίτερα το θέμα των απειλών της Τουρκίας για την Αμμόχωστο καθώς βεβαίως και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

''Φλέγον'' θέμα για την Ρωσία η υπόθεση Ναβάλνι

Εξαιρετικά σημαντικό θέμα για την Ρωσία είναι και οι αντιδράσεις από χώρες της ΕΕ  για την δηλητηρίαση του ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι. Ήδη πολλές χώρες ζητούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. 

Το Βερολίνο εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο και ζητά από την Μόσχα την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με γερμανικές κυβερνητικές φωνές μάλιστα να σημειώνουν πως αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει κυρώσεις ανάλογες με αυτές που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία το 2018, ως απάντηση για τη δηλητηρίαση του ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Μ. Βρετανία. 30 δυτικές χώρες απέλασαν τότε ρώσους διπλωμάτες. Είναι αμφίβολο όμως αν αυτή τη φορά θα αρκούσε αυτό το μέτρο. Στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Θυμίζουμε ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πρώτα Προεδρικό, μετά με ΥΠΕΞ

Στις 9:15 το πρωί θα συναντηθεί με τον ΠτΔ στο Προεδρικό Μέγαρο, Πέραν από τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου – Ρωσίας, ο ΠτΔ σε ειδική τελετή θα παρασημοφορήσει τον κ. Λαβρόφ με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ. Οι κκ. Χριστοδουλίδης και Lavrov θα προβούν σε δηλώσεις στις 12.30, αφού προηγουμένως υπογράψουν σε ειδική τελετή το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2021-2022. Στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, όπως προαναφέραμε θα υπογραφεί επίσης το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας κ. Alexey Sazanov. 

Τέλος, αφού περιηγηθούν στη φωτογραφική έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στο αίθριο του Υπουργείου Εξωτερικών, οι κκ. Χριστοδουλίδης και Lavrov θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.  

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας από Αστυνομία - Αποκοπές δρόμων

Η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο φέρνει κινητοποίηση και στην Αστυνομία καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση σήμερα Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας. 

Για τον λόγο αυτό θα υπάρξουν κατά διαστήματα αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας.  Τέλος, απευθύνει έκκληση το κοινό όπως ακολουθεί τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών και επιδείξει τη δέουσα υπομονή.

Home