Βλέπει Σπέχαρ ο Αναστασιάδης - Η ατζέντα της συνάντησης

Βλέπει Σπέχαρ ο Αναστασιάδης - Η ατζέντα της συνάντησης

Ανηφορίζει στο Προεδρικό η Ειδική αντιπρόσωπος στις 10 το πρωί

Την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 10 το πρωί, ο Νίκος Αναστασιάδης.

Η συνάντηση των δύο θα γίνει ενόψει της έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο αλλά και την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την Κυβέρνηση να αποστέλλει ήδη τις θέσεις της γραπτώς.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές κατά την σημερινή συνάντηση ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να επαναλάβει την ετοιμότητα του για επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού. Παράλληλα αναμένεται να αναφερθεί στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις ενέργειες Τατάρ και Οζερσάι στα Βαρώσια.

Η Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο είχε χθες συνάντηση και με τον Μουσταφά Ακιντζί και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις μετά την συνάντηση λέγοντας ότι  ζήτησαν την διόρθωση κάποιων παραλείψεων που εντόπισαν στην έκθεση. Θα πούμε τις απόψεις μας για το θέμα πιο λεπτομερώς μετά την τελική μορφή της έκθεσης όπως αυτή προκύψει από το ΣΑ του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως καταγράφεται σε ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί ολοένα και περισσότερο μη βιώσιμη θεωρεί την απουσία επίλυσης του Κυπριακού. 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει μάλιστα ότι υπό το φως της συνεχιζόμενης συμβολής της στην ειρήνη και στη σταθερότητα και τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν μια πολιτική διευθέτηση, προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας να παρατείνει την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για έξι μήνες, έως τις 31 Ιανουαρίου 2021. Κοιτώντας μπροστά, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξελισσόμενη κατάσταση και προσαρμόζει τις δραστηριότητές της για την αποτελεσματική εκτέλεση της εντολής της.  

Τέλος, στην έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες, που καλύπτει το διάστημα από τις 31 Οκτωβρίου 2019 μέχρι τις 18 Ιουνίου 2020, σημειώνει ότι έχουν περάσει τρία χρόνια από τις εντατικές συνομιλίες στο Crans-Montana, καθιστώντας πιο δύσκολη την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Ενώ σε σχέση με τα Βαρώσια, ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών παραμένει αμετάβλητη. 

 

Home