Βουλευτές ΑΚΕΛ: Πρόταση Νόμου για ευθύνη καθαριότητας οικοπέδων

Πρόταση Νόμου για τροποποίηση του Περί Δήμων ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη για την καθαριότητα των οικοπέδων, θα καταθέσουν Βουλευτές του ΑΚΕΛ, όπως είπε σήμερα η Βουλευτής του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Το θέμα του κινδύνου της πρόκλησης πυρκαγιών λόγω της ανάπτυξης των άγριων χόρτων σε κατοικημένες περιοχές συζητήθηκε σήμερα μετά από πρόταση της κ. Χαραλαμπίδου, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
 
Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, είπε πως σε αυτό τον τόπο πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε προληπτικά, καθώς για το καθάρισμα των χόρτων, οι Δήμοι δικαιολογούνται ότι δεν βρίσκουν εργολάβους, ενώ υπόσχονται ότι θα λυθεί το θέμα μέχρι τον Ιούνιο. Σήμερα όπως είπε, στην Επιτροπή η Πυροσβεστική επεσήμανε τους κινδύνους, καθώς ένα τσιγάρο αναμμένο μπορεί να βάλει φωτιά σε ολόκληρη τη γειτονιά.
 
Όπως είπε, το ερώτημα είναι αν ξεσπάσει μια πυρκαγιά ποιος θα έχει την ευθύνη. Πρόσθεσε πως ακριβώς όπως όταν υπάρχει μια ετοιμόρροπη κατοικία, έχει ευθύνη βάσει νομοθεσίας, ο ιδιοκτήτης είτε να την κατεδαφίσει είτε να την ανακαινίσει, με τον ίδιο τρόπο θα επιχειρήσει με τους Βουλευτές Αδάμο Αδάμου και Νίκο Κέττηρο, να τροποποιήσουν τον Περί Δήμο Νόμο έτσι ώστε με ξεκάθαρο το δικαίωμα του Δήμου να επιβάλει πρόστιμο στους ιδιοκτήτες που δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση τους να καθαρίσουν τις περιουσίες τους. Σημείωσε πως θα πρέπει επίσης να εξεταστεί το θέμα των ερειπωμένων κατοικιών και το πώς αυτές καθαρίζονται.
 
«Οι πολίτες δεν θα πληρώνουν μόνο φόρους, είτε Δημοτικούς, είτε στο κράτος. Οι πολίτες έχουν δικαιώματα και η ασφάλεια τους είναι υπεράνω όλων. Οπότε, να εισπράττουν  φόρους αλλά να διασφαλίζουν ότι κανένας πολίτης δεν θα κινδυνεύσει γιατί είτε ο Δήμος δεν βρίσκει εργολάβους να καθαρίσει τα οικόπεδα είτε οι ιδιοκτήτες είναι ανεύθυνοι», είπε και πρόσθεσε πως γι΄ αυτό θα καταχωρήσουν την πρόταση Νόμου άμεσα. Στην πρόταση αυτή θα συμβάλει και ο Έπαρχος Λευκωσίας ο οποίος είναι σύμφωνος.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως το θέμα αυτό αφορά και τη σωστή πρόληψη, σημειώνοντας πως στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να προληφθεί η ανάπτυξη των άγριων χόρτων.
 
Όπως είπε, μια μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται και στην Αμερική είναι να χρησιμοποιούνται ζώα να βόσκουν και να καθαρίζουν τα αγριόχορτα, άλλη μέθοδος είναι να χρησιμοποιούνται κομποστοποίηση ή ακόμα και αλεσμένα χόρτα ή κλαδέματα. Επίσης, μπορεί να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες με παχύφυτα όπως παπουτσοσυκιές.
 
«Πρέπει κάποια στιγμή να εξετάσουμε το θέμα να δούμε ποια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ποιες περιοχές ούτως ώστε να έχουμε τη σωστή πρόληψη, να μειώσουμε τα έξοδα και να μην έχουμε αυτό τον κίνδυνο τουλάχιστον σε αυτό το μέγεθος, της πρόκλησης πυρκαγιών», είπε.
 
Θέμα ανταλλαγής γης

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί θέμα μεγάλο για την ανταλλαγή γης που έγινε σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος στην επαρχία Λεμεσού.
 
Όπως είπε, ζήτησε να εγγραφεί συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή και όπως έχει ενημερωθεί από τη Γραμματεία, αυτό θα συζητηθεί στις 13 Ιουνίου σε μια συνεδρία στην οποία κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, τον Υπουργό Εσωτερικών, την Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο. Όπως είπε, η κρατική γη είχε τεράστια αξία σε σχέση με την αξία της γης που έχει ανταλλαγεί.