Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλευτές καλούν ανεξάρτητους οίκους για τον έλεγχο Πόθεν Έσχες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
03.09.2021 - 06:00

Βουλευτές καλούν ανεξάρτητους οίκους για τον έλεγχο Πόθεν Έσχες

Η Επ. Θεσμών φέρνει τομές / Οι αλλαγές που συζητούνται

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Τομές στον τρόπο ελέγχου των δηλώσεων Πόθεν Έσχες για τους βουλευτές και πολιτειακούς αξιωματούχους. Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής υπό την προεδρία του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου προχωρεί σε  αλλαγές στο Νόμο οι οποίες ήδη συζητούνται μεταξύ των μελών της Επιτροπής. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Η βασική αλλαγή που  συντελείται είναι να διαφοροποιηθεί ο τρόπος ελέγχου των δηλώσεων Πόθεν Έσχες. Με εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής, η Βουλή θα βγει σε προσφορές για την επιλογή ανεξάρτητων οίκων που θα ελέγχουν αυτές τις δηλώσεις με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Aυτή τη στιγμή στη Βουλή υπάρχει η  Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες που  συμμετέχουν η Αννίτα Δημητρίου ως Πρόεδρος ex officio, καθώς και οι Βουλευτές Νίκος Τορναρίτης (ΔΗΣΥ) και Γιώργος Λουκαΐδης (ΑΚΕΛ) ως τακτικά μέλη και οι Βουλευτές Πανίκος Λεωνίδου (ΔΗΚΟ) και Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ) ως αναπληρωματικά μέλη.

Απ ‘εκεί και πέρα αυτή τη στιγμή διαπιστώνεται η έλλειψη στοιχείων διαφάνειας από τον τρόπο που κατατίθενται αυτή τη στιγμή οι δηλώσεις.  Επίσης, αυτή τη στιγμή ο νόμος αφήνει «παραθυράκια» ώστε να μην δηλώνονται   οι καταθέσεις εξωτερικού.

Ο ισχύον  νόμος επιτρέπει να μην δηλώνονται τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών πάρα μόνο το ποσοστό συμμετοχής των βουλευτών και πολιτειακών αξιωματούχων. Ο στόχος είναι να καταστεί εφικτός ο έλεγχος ακινήτων, ή των κερδών από τον κύκλο εργασιών της Εταιρείας.

>>>>Διαβάστε επίσης: Ανακοινώθηκαν οι συνθέσεις τριών Ad Hoc Επιτροπών Βουλής<<<<

Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο που συζητείται είναι η εξασφάλιση δωρεών. Δηλαδή, επιδιώκεται μέσω του νόμου ο έλεγχος του τρόπου που κατέληξε σε ένα βουλευτή η πολιτειακό αξιωματούχο μια δωρεά (π.χ. ακίνητο). Στην προκειμένη περίπτωση ο νομοθέτης θα εξετάζει και  τον τρόπο που ο μεσάζων προς τον αξιωματούχο έλαβε το ακίνητο.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι ήδη στην Επιτροπή τέθηκε το θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει και όλοι οι βουλευτες είναι ομόθυμοι γΙα να γίνουν οι αλλαγές. Θα κληθούν ειδικοί που θα έλθουν ενώπιον της Επιτροπής για να μας δώσουν κατευθυντήριες γραμμές.

 

Home