Βουλευτικές: 37 κόμματα δοκίμασαν την τύχη τους από το 1960

Βουλευτικές: 37 κόμματα δοκίμασαν την τύχη τους από το 1960

Πού θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι
Όσα κόμματα ρίχτηκαν στην μάχη για Βουλευτική έδρα από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα 

Δεκαπέντε κόμματα και Κινήματα διεκδικούν Βουλευτική έδρα στις προσεχείς Βουλευτικές και συνολικά 658 υποψήφιοι Βουλευτές. Μάλιστα κάποια από τα κόμματα και τα Κινήματα αυτά ρίχνονται στην μάχη για πρώτη φορά.

Με αφορμή την Βουλευτική αναμέτρηση της 30ης Μαΐου η Offsite ανέτρεξε στο παρελθον και εντόπισε και παρουσιάζει τα 37 κόμματα και κινήματα τα οποία διεκδίκησαν Κοινοβουλευτική έδρα.

Συγκεκριμένα στις πρώτες Βουλευτικές του 1960 συμμετείχαν το Πατριωτικό Μέτωπο και το ΑΚΕΛ (συνεχίζει να συμμετέχει ανελλειπώς σε όλες τις Βουλευτικές μέχρι και σήμερα). Στις Βουλευτικές του 1970 συμμετείχαν το Δημοκρατικό Εθνικό κόμμα (ΔΕΚ), Η ΕΔΕΚ η οποία συμμετέχει μέχρι και σήμερα, το Ενιαίο Κόμμα και η Προοδευτική Παράταξις.

Το 1976 είχαμε την πρώτη  συμμετοχή σε Βουλευτικές του ΔΗΚΟ (αρχικά με την ονομασία ΔΗΠΑ) αλλά και του Δημοκρατικού Συναγερμού ενώ το 1981 πέραν των σημερινών παραδοσιακών κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είχαμε συμμετοχή από το Παγκύπριο Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), η Ένωση Κέντρου και η Νέα Δημοκρατική Παράταξη (ΝΕΔΗΠΑ).

Στις Βουλευτικές του 1991 κατήλθαν για πρώτη φορά το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΑΔΗΣΟΚ), και το Παγκύπριο Κόμμα Προσφύγων, ενώ στις Βουλευτικές του 1996 κατήλθε το Κίνημα Ελεύθερων Δημοκρατών που ιδρύθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πενταετία 1988 - 1993 , Γιώργο Βασιλείου, τους Νέους Ορίζοντες και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. 

Στην εκλογική αναμέτρηση του 2001 συμμετείχαν για πρώτη φορά οι Ενωμένοι Δημοκράτες (συνένωση Κίνημα Ελεύθερων Δημοκρατών και ΑΔΗΣΟΚ) καθώς και το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ).

Το 2006 είχαμε στην πολιτική σκακιέρα την εμφάνιση του ΕΥΡΩΚΟ και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, κόμματα που ιδρύθηκαν εξαιτίας της απόφασης του ΔΗΣΥ να στηρίξει το Σχέδιο Ανάν, του Πολιτικού Κινήματος Κυνηγών, και του ΛΑΣΟΚ.

Η πρώτη παρουσία του ΕΛΑΜ σε βουλευτικές ήταν το 2011 όπως επίσης του κινήματος  Ζυγός – Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών και της Κυπριακής Προοδευτικής Συνεργασίας (ΚΥΠΡΟΣ).

Το 2016 η Συμμαχία Πολιτών και η Αλληλεγγύη καταφέρνουν είσοδο στην Βουλή στην πρώτη τους εκλογική αναμέτρηση ενώ Κοινοβουλευτική παρουσία για πρώτη φορά διεκδικούν η Πνοή Λαού, το Κοινωνικό Κίνημα Σημαία, η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης, Το κίνημα Όλοι στον αγώνα και το Κόμμα για τα ζώα

Τέλος στην μάχη των Βουλευτικών για πρώτη φορά ρίχνοναι η Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, η Αλλαγή Γενιάς, το Κίνημα Αφύπνιση 2020, η Αμμόχωστος για την Κύπρο, οι Ενεργοί Πολίτες - Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών αλλά και ο Πατριωτικός Συνασπισμός.  

Home