Βουλή: Ζητά από ΗΠΑ αναίρεση απόφασης για τα Γκολάν

Βουλή: Ζητά από ΗΠΑ αναίρεση απόφασης για τα Γκολάν

Η Βουλή καταγγέλλει την παράνομη αναγνώριση από μέρους των ΗΠΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής με ψήφισμα που ενέκρινε με 32 ψήφους υπέρ και 16 αποχές (ΔΗΣΥ) καταγγέλλει την παράνομη αναγνώριση από μέρους των ΗΠΑ κυριαρχίας του Ισραήλ στα κατεχόμενα Υψώματα Γκολάν και καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναιρέσει την απόφασή της σχετικά με τα Υψώματα και  το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα εδάφη.  

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ψηφίσματος, η Βουλή, επαναβεβαιώνει τον πλήρη σεβασμό της στην κυριαρχία της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας στα κατεχόμενα Υψώματα Γκολάν και καλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όντας η ίδια θύμα ξένης κατοχής, να ενεργήσει ενάντια σε αυτή την παραβίαση.

 

Τονίζει επίσης την αναγκαιότητα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των Αποφάσεων και Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για επίτευξη ειρηνικής λύσης προς όφελος όλων των λαών της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

 

Μεταξύ άλλων στο προσχέδιο του ψηφίσματος αναφέρεται ότι η Βουλή λαμβάνει υπόψη πως η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα σε περίοδο ήττας του Ισλαμικού Κράτους και σταδιακής ανάκτησης της κυριαρχίας της Συρίας στα εδάφη της.  

Υπενθυμίζει πως η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της παράνομης αναγνώρισης από μέρους των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ και της μεταφοράς της πρεσβείας τους εκεί και τη θέση της Ε.Ε., όπως διατυπώθηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, ότι «η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την κατάσταση των υψωμάτων Γκολάν δεν έχει αλλάξει και «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα 242 και 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία επί των κατεχόμενων υψιπέδων του Γκολάν».

Το σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ.

Home