Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Brexit: Δεν ωφελήθηκε η Κύπρος της ανακατανομής Ευρωβουλευτών

Offsite Team -
04.02.2020 - 06:00

Brexit: Δεν ωφελήθηκε η Κύπρος της ανακατανομής Ευρωβουλευτών

Thumbnail
Δείτε ποιές χώρες κέρδισαν Ευρωβουλευτές 

Πολλές είναι οι αλλαγές που μπαίνουν στην ζωή των Ευρωπαίων Πολιτών μετά το Brexit  Από την  όλη εξίσωση δεν θα μπορούσε να λείπει και η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου μετά από την αποχώρηση των Βρετανών Ευρωβουλευτών από την 1η Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει 705 έδρες, σε σύγκριση με τις 751 (ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός από τις συνθήκες της ΕΕ) που είχε πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι 27 έχουν ανακατανεμηθεί σε άλλες χώρες, ενώ οι υπόλοιπες 46 θα παραμείνουν κενές σε αναμονή ενδεχόμενων μελλοντικών διευρύνσεων. 

Μεγάλες κερδισμένες  του Brexit είναι η Γαλλία και η Ισπανία που παίρνουν από 5 επιπλέον έδρες. Ιταλία και Ολλανδία κερδίζουν από 3 έδρες, ενώ η Ιρλανδία 2. Από μία επιπλέον έδρα παίρνουν οι Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Κροατία και Εσθονία. Αμετάβλητη  ωστόσο παραμένει η κατανομή εδρών στις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Η ανακατανομή των εδρών διασφαλίζει  ότι δε θα μειωθεί ο αριθμός ευρωβουλευτών καμίας χώρα της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των εδρών κάποιων κρατών μελών θα αυξηθεί από μία έως πέντε ώστε να αντιμετωπιστεί η υποεκπροσώπηση που παρατηρείται λόγω δημογραφικών και πληθυσμιακών αλλαγών.

Η νέα κατανομή έλαβε υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού των κρατών μελών καθώς και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο εκπροσώπησης των ευρωπαίων πολιτών των μικρότερων κρατών με την Κύπρο να παραμένει στους έξι Ευρωβουλευτές όπως και τα άλλα μικρότερα Κράτη της ΕΕ .

Αυτή η αρχή της "φθίνουσας αναλογικότητας" σημαίνει ότι ναι μεν οι μικρότερες χώρες έχουν λιγότερους βουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες, αλλά οι ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερους πολίτες σε σχέση με τους συναδέλφους τους από μικρότερες χώρες.

Home