Debate: Η ώρα των υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρ. Επιτροπής  

Debate: Η ώρα των υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρ. Επιτροπής  

Σε ζωντανή μετάδοση η συζήτηση απόψε στην Offsite - Ποιους στηρίζουν τα κυπριακά κόμματα

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας έχουν απόψε οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τις θέσεις των  έξι βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο debate που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα ολομέλειας του ΕΚ στις Βρυξέλλες και θα μεταδίδεται ζωντανά σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Ο δημόσιος διάλογος των έξι βασικών υποψηφίων θα επικεντρωθεί σε θέματα τα οποία βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχουν να κάνουν με την απασχόληση, την μετανάστευση, την ασφάλεια, την  κλιματική αλλαγή, αλλά και το παγκόσμιο ρόλο της ΕΕ.

Το debate το οποίο θα αρχίσει στις 10 το βράδυ θα είναι ο μοναδικός δημόσιος διάλογος στον οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι κορυφαίοι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Οι υποψήφιοι διάδοχοι του Γιούνκερ, μετά τις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους, αναμένεται να εστιάσουν πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραθέτοντας ο καθένας τις προτάσεις επίλυσης τους μέσα από την δική του σκοπιά και ιδεολογία.

Οι βασικοί υποψήφιοι 

τιμ

Frans Timmermans, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Για το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών , ο επικεφαλής υποψήφιος είναι ο Frans Timmermans, 57 ετών, ο οποίος εξελέγη επίσημα από τα μέλη του κόμματος στο συνέδριο στη Λισαβόνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2018.

Ο κύριος Timmermans κατέχει σήμερα το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προηγουμένως είχε εκλεγεί στο ολλανδικό κοινοβούλιο το 1998. Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και από το 2012 ως το 2014 υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του Mark Rutte. 

ζα

Jan Zahradil, Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης (ACRE) 

Ο Jan Zahradil ορίσθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος της πολιτική ομάδα των Συντηρητικών (ECR)  του κόμματός του στις 14 Νοεμβρίου.

Ο Zahradil, 55 ετών, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) στο ΕΚ. Κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης («ACRE»). Πριν εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004, ήταν μέλος της βουλής των αντιπροσώπων στην Τσεχία. 

weber

Manfred WEBER, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέλεξε τον Manfred Weber ως κορυφαίο υποψήφιό του για τις Ευρωεκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Ελσίνκι.

Ο Manfred Weber, 46 ετών, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στο περιφερειακό κοινοβούλιο («Bayerischer Landtag») το 2002 και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004. Από το 2014 είναι πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ

ve

Margrethe VESTAGER, Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) 

Η Margrethe Vestager, είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού από το 2014. Πριν τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών (2011) και Υπουργός Παιδείας (1998) της Δανίας.

gue

Nico CUÉ, Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς 

Ο Nico Cué είναι ηγετική φυσιογνωμία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Βαλλωνία και διεθνώς. Κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα των εργατών χάλυβα στο συνδικάτο «FGBT» («Fédération Générale du Travail de Belgique») για 12 χρόνια.

skA

Ska Keller, Ομάδα Πρασίνων

Η Ska Keller αποφοίτησε με πτυχίο στις ισλαμικές, και εβραϊκές σπουδές καθώς και στην τουρκολογία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο «Sabanci» της Κωνσταντινούπολης. 

Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 και ήταν κορυφαίο υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων κατά την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών του 2014. 

Η Ska Keller είναι συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ποιους στηρίζουν τα Κυπριακά κόμματα

Τα κυπριακά κόμματα στηρίζουν τους υποψήφιους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην βάση της ομάδας που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του  Manfred Weber ενώ το ΑΚΕΛ αυτή του Nico CUÉ, ο οποίος είναι υποψήφιος με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στηρίζουν την υποψηφιότητα του υποψήφιου της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Frans Timmermans.

Τέλος, σε περιπτώσης εκλογής Ευρωβουλευτή από τον συνδυασμό Συμμαχίας- Οικολόγων ο Ευρωβουλευτής που θα εκλεγεί θα ψηφίσει υποψήφιο για την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάλογα με την πολιτική ομάδα στην οποία θα ανήκει.

Συγκεκριμένα, αν από το συνδυασμό εκλεγεί άτομο προερχόμενο από την Συμμαχία Πολιτών θα ενταχθεί στον πολιτική ομάδα, Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στηρίζοντας την υποψηφιότητα Μargrethe VESTAGER, ενώ αν εκλεγεί άτομο από τους Οικολόγους θα εντάχθει στην ομάδα Πρασίνων και θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ska Keller.  

Home