Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Debate: Οι θέσεις των τριών υποψηφίων για την οικονομία

Offsite Team -
06.10.2022 - 16:07

Debate: Οι θέσεις των τριών υποψηφίων για την οικονομία

Αβέρωφ, Μαυρογιάννης και Χριστοδουλίδης ανέλυσαν τις θέσεις τους για την Οικονομία

Τις θέσεις του για την οικονομία αλλά και την αντιμετώπιση της ακρίβειας  ανέλυσαν μεταξύ άλλων στο Debate του ΡΙΚ οι 3 βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Αρχικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρότεινε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων κατά 5%. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη φορολόγησης των υπερκερδών και στήριξης των πολιτών που έχουν ανάγκη.

>>> Debate: Οι θέσεις των τριών για την οικονομία

Την ίδια ώρα σημειώσε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ατόμων που θα πρέπει να βοηθηθούν και συγκεκριμένα η πρώτη κατηγορία είναι όσοι έχουν εισοδήματα λιγότερα των 19500 ευρώ και δεν φορολογούνται αλλά και η δεύτερη κατηγορία αυτή των φορολογούμενων που ξεκινούν τα εισοδήματα τους από 19500.

Όπως σημείωσε σε περίπτωση εκλογής του θα προχωρήσει  σε φορολόγηση των υπερκερδών από την ενέργεια και βάσει των εισοδημάτων κατί που θα βοηθούσε αυτές τις δύο κατηγορίες από την μια αυξάνοντας το αφορολόγητο και από την άλλη το Κράτος να πληρώσει για τις εισφορές συγκεκριμένο ποσό.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι επιβάλλεται να διασφαλιστεί η πλήρης και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υποδεικνύοντας πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Παράλληλα κατέθεσε πρόταση για το Φυσικό Αέριο αναφέροντας ότι θα πρέπει το υπουργείο Ενέργειας μαζί με τις Εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο ταχείας μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Άμεσα μέτρα για πολίτες προτείνει ο Μαυρογιάννης

Ο Αντρέας Μαυρογιάννης τόνισε ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα για ανακούφιση των πολιτών. Είπε επίσης ότι επιβάλλεται να μειωθεί η τιμή τού ηλεκτρισμού και των καυσίμων που επηρεάζουν τους λογαριασμούς των νοικοκυριών κάθε μήνα.

Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων τονίζοντας παράλληλα ότι είναι υπέρ της πλήρους επαναφοράς της ΑΤΑ και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Μάλιστα ο κύριος Μαυρογιάννης ανέφερε ότι αν εκλεγεί θα αλλάξει και το ύψος και τον τρόπο απόδοσης του κατώτατου μισθού αναφέροντας ότι τα 940 ευρώ ως κατώτατος μισθός δεν είναι αρκετός.

Να έχει η Κύπρος Οικονομία

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι ο ίδιος θα μεριμνήσει να έχει η Κύπρος οικονομία για να μην ζήσει η Κύπρος αυτά που έζησε το 2013 αναφέροντας ότι για να μπορέσεις να βοηθήσεις τον κόσμο πρέπει να έχεις οικονομία.

Ο κύριος Νεοφύτου μάλιστα ανέφερε ότι είναι το κόμμα που στηρίζει ο κύριος Μαυρογιάννης που κουτσούρεψε την ΑΤΑ. Παράλληλα ανέφερε ότι το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι εκτός ΑΤΑ.

Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό σημείωσε ότι δεν είναι ο μισθός που θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά είναι σίγουρα καλύτερος για 40 χιλιάδες εργαζομένους που σήμερα ο κατώτατος τους μισθός είναι 750 ευρώ και πολύ καλύτερος για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που το 2013 ζούσαν τον εφιάλτη της ανεργίας.

Όπως τόνισε μάλιστα τα προβλήματα τα λυνείς αναπτύσσοντας την οικονομία σε τομείς προστιθέμενης αξίας, σημειώνοντας ότι θέλει μια οικονομία όπου κατά μέσο όρο οι μισθοί να είναι πολύ υψηλότεροι από την Δημόσια υπηρεσία. 

Ο κύριος Νεοφύτου έβαλε στο τραπέζι ως ορθολογιστικό μέτρο όπως είπε σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού να ανεβαίνει το αφορολόγητο εισόδημα. Παράλληλα σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και ακρίβειας το Κράτος να συνεισφέρει μέρος των κοινωνικών ασφαλίσεων από πολίτες που έχουν εισόδημα κάτω των 19500 ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι το ΓΕΣΥ που καθιέρωσε η παρούσα κυβέρνηση, αποτελεί ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

Home