Δεκτή από την Βουλή η αναπομπή του νόμου των εκποιήσεων

Δεκτή από την Βουλή η αναπομπή του νόμου των εκποιήσεων

Υπάλληλοι Αορίστου χρόνου - Τι θα ισχύει για τις αποσπάσεις
Νωρίτερα υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για τις εκποιήσεις

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής έκανε μερικώς αποδεχτή την αναπομπή του νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες σε επιχειρηματικές συμβάσεις που συνάπτονται από πολύ μικρές επιχειρήσεις με ταυτόχρονη έκκληση από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Ανδρέα Κυπριανού και τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο τον νόμο όπως διαμορφώθηκε από τη Βουλή.  

Η αναπομπή έγινε μερικώς αποδεχτή αφού η Βουλή τροποποίησε το κείμενο στο προοίμιο του νόμου.

 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου προς την Ολομέλεια της Βουλής η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής αποφάσισαν να εισηγηθούν στην Ολομέλεια αποδοχή της αναπομπής του νόμου και επαναθέσπιση του αναπεμφθέντος νόμου, υποβάλλοντας νέο αναθεωρημένο κείμενο στο οποίο προστέθηκε προοίμιο για να ικανοποιηθεί ένας εκ των λόγων αναπομπής.

 

Στο προοίμιο παρατίθενται επιχειρήματα για τον περιορισμό στο δικαίωμα του συμβάλλεσθε που επιβάλλει ο νόμος, προσδιορίζεται ο σκοπός του περιορισμού, η πιεστική κοινωνική ανάγκη την οποία ο νόμος θα εξυπηρετήσει και το σκεπτικό για το οποίο ο περιορισμός είναι ανάλογος με την ανάγκη που επιχειρεί να εξυπηρετήσει.  

Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ότι στο κείμενο που προστέθηκε τεκμηριώνεται και δικαιολογείται η ανάγκη προστασίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε επιχειρηματικές συμβάσεις.  

Στην έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου αναφέρεται ακόμα ότι η ρύθμιση αφορά μόνο νέες συμβάσεις και δεν εφαρμόζεται στις υφιστάμενες και προστατεύει μόνο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.  

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ότι στη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου κλήθηκε η Κεντρική Τράπεζα και εκπρόσωπος της δήλωσε πως δεν τίθεται πρόβλημα αν τροποποιηθεί το προοίμιο το νόμου.  

Ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ακόμα πως το σύνταγμα έγινε πολύ ελαστικό και σημείωσε ότι ο νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα για να λειτουργήσει σε πιο σωστή βάση το επιχειρείν. Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακούσει τις θέσεις της Βουλής και να συνεκτιμήσει τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας και εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά την υιοθέτηση του νέου κειμένου δεν θα γίνει αναφορά.

Ο κ. Κώστα  αναφέρθηκε σε πιέσεις προς μέλη της Επιτροπής Εμπορίου να μην προχωρήσει η νομοθετική προσπάθεια. Ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε οδηγίες και οι νομικοί σύμβουλοι της Βουλής διερεύνησαν τον ισχυρισμό ότι ο αναπεμθείς νόμος αντιτάσσεται του ενωσιακού δικαίου για να διαπιστωθεί ότι ουδόλως αυτός ο ισχυρισμός ισχύει, συνέχισε ο κ. Κώστα.  

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι όλα κινούνται υπέρ της εξυπηρέτησης των τραπεζών και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει σε αναφορά του νόμου.

Home