Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν αποδέχονται τα συμπεράσματα του ΕΣ στα κατεχόμενα

Offsite Team -
26.06.2021 - 17:51

Δεν αποδέχονται τα συμπεράσματα του ΕΣ στα κατεχόμενα

Τι αναφέρει ανακοίνωση της «προεδρίας»

Οι αναφορές για την Κύπρο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές, αναφέρει ανακοίνωση της «προεδρίας» προσθέτοντας ότι η τ/κ πρόταση της 13ης Ιουλίου 2019 για τους υδρογονάνθρακες είναι ακόμη στο τραπέζι και πως η ε/κ πλευρά έχει απορρίψει στο παρελθόν τα ΜΟΕ που περιελαμβάναν το Βαρώσι. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με την εκλογή του κ. Τατάρ, η τ/κ πλευρά έχει δηλώσει την ανάγκη για ένα νέο, ρεαλιστικό έδαφος και πως οι διαπραγματεύσεις με στόχο την ομοσπονδιακή λύση έχουν πλέον κορεσθεί.  Ο Ερσίν Τατάρ, προστίθεται, υπερασπίζεται ότι εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι η δημιουργία ενός νέου εδάφους με την αποδοχή του ίσου διεθνούς στάτους και του σεβασμού στην κυριαρχική ισότητα του ψευδοκράτους.

«Είναι προφανές ότι μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία δεν μπορεί να είναι δυνατή στην Κύπρο χωρίς εξισορρόπηση του καθεστώτος και της νομιμότητας των πλευρών» προστίθεται.

Επαναλαμβάνεται ότι στόχος της τ/κ πλευράς είναι «η ανάπτυξη μιας θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών στο προαναφερόμενο πλαίσιο. Η ανακοίνωση της ΕΕ (ΣΣ: τα συμπεράσματα) δείχνει ότι το λιγότερο, την στάση αυτή της τ/κ πλευράς την έχει καταλάβει λάθος».  Γι’ αυτό, συνεχίζει, το να κάνει αναφορά η ΕΕ στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που έχουν χάσει την ισχύ τους, δεν έχει κανένα νόημα παρά να στηρίζει διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ενός παλιού εδάφους και παραμέτρων που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις συνθήκες της Κύπρου και έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς. «Αναμένουμε από την ΕΕ να επανεξετάσει την πολιτική της για την Κύπρο στη βάση των πολιτικών και νομικών πραγματικοτήτων στο νησί».

Βαρώσι

Για το Βαρώσι, η ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι αναμένει πως θα αξιολογηθεί ως ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν ήταν η ε/κ πλευρά που απέρριψε τα ΜΟΕ που περιλάμβαναν το Βαρώσι. «Η πρωτοβουλία για το κλειστό Βαρώσι προωθείται λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιοκτησιακές αξιώσεις και το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται.

Ανατολική Μεσόγειος

Με το να λέει η ΕΕ ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μειωθεί, συνεχίζει η «προεδρία», στηρίζει τις μονόπλευρες και παράνομες ενέργειες της ε/κ πλευράς, που συνεχίζει να σφετερίζεται τα νόμιμα – όπως υποστηρίζει – δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Στο θέμα των υδρογονανθράκων, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε, ότι είναι ακόμα στο τραπέζι η πρόταση που η τ/κ πλευρά έκανε στις 13 Ιουλίου 2019 για την εδραίωση μιας συνεργασίας που θα φέρει την σταθερότητα στην περιοχή» αναφέρεται.

Καλεί τέλος την ΕΕ να σεβαστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα και των δύο πλευρών στην Κύπρο και να εφαρμόσει αυτό που διακήρυξε το 2004 για «άρση της απομόνωσης των Τ/κ». Ο Τ/κ ηγέτης επιστρέφει στα κατεχόμενα από τις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home