Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν έρχεται η Λουτ επειδή Τ/κ λένε δεν υπάρχει έδαφος για διάλογο

Offsite Team -
07.09.2021 - 09:16

Δεν έρχεται η Λουτ επειδή Τ/κ λένε δεν υπάρχει έδαφος για διάλογο

Δεν διαπραγματεύεται με τον Μαυρογιάννη ο Τ/κ διαπραγματευτής λέει ο ΠτΔ

Ακυρώθηκε τελικά η κάθοδος της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο εξαιτίας της άρνησης του Τουκροκύπριου διαπραγματευτή, Ελγκούν Ολγκούν να διαβουλευθεί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο OMEGA, εξήγησε ότι η επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι δεν υπάρχει έδαφος για διάλογο είναι αυτή που εμπόδισε τη νέα αποστολή Λουτ για προετοιμασία του εδάφους για μία κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

ΠτΔ: Ουσία και όχι σχήμα λόγου η πρόσκληση για Σύνταγμα του '60

Όσον αφορά την πρόταση στον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για επιστροφή στο Σύνταγμα του ' 60 ανέφερε ότι ενέχει ουσία και δεν είναι σχήμα λόγου. 

Ο ΠτΔ αναλύοντας την πρόταση ανέφερε ότι ήταν προϊόν σοβαρού προβληματισμού μετά και την άρνηση Τατάρ και Τουρκίας να γίνει επανέναρξη του διαλόγου  εκτός εάν εκ των προτέρων αναγνωρίσει η ΚΔ την κυριαρχική ισότητα κατά τρόπον που δεν επιτρέπει την επανάληψη του διαλόγου. Μεταξύ άλλων είπε: ''Έχει ουσία και αυτό θα αναπτύξω και στον ΓΓ του ΟΗΕ. Την περασμένη εβδομάδα απέστειλα επιστολή στην οποία επαναλάμβανα τη θέση μου ότι εμμένω στα όσα έχουν συμφωνηθεί''

''Δεν ήταν δυνατό να αναπτύξω πλήρως, όπως και δεν έπραξα, τη σκέψη ή το σκεπτικό πίσω από την πρόταση επανόδου στο Σύνταγμα του 60. Δεν είναι επάνοδος για να δημιουργήσουμε το ενιαίο κράτος. Αυτό, δυστυχώς, εκ των πραγμάτων, εκ των γεγονότων, μια ιστορική,αδήριτη ανάγκη που υπαγόρευσε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλά από τη μετεξέλιξη, έχουμε δυστυχώς εκφύγει με τις προτάσεις που υποβάλλουν οι Τ/κ''.

 

Home