Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν κατέληξαν με συνενώσεις Δήμων - Σε νέα συνεδρία οι εξελίξεις

Offsite Team -
31.01.2022 - 17:38

Δεν κατέληξαν με συνενώσεις Δήμων - Σε νέα συνεδρία οι εξελίξεις

Ανοικτό και το θέμα των Δημοψηφισμάτων

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία ούτε κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών για τον τελικό αριθμό των Δήμων στα τρία νομοσχέδια για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα οδηγηθούν προς έγκριση σε ολοήμερη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι θέσεις των κομμάτων καταγράφηκαν, σήμερα, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών και θα επαναβεβαιωθούν, σε νέα συνεδρίαση, στις 10 Φεβρουαρίου, όπου δεν αποκλείεται να κατατεθούν και νέες προτάσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών η Επιτροπή Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει σήμερα την εξέταση του συνόλου των ζητημάτων που αναφύονται από τις τροπολογίες των κοινοβουλευτικών ομάδων, στο πακέτο των νομοθετημάτων που αφορούν την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως σημείωσε έχουν αποφασίσει ότι η Επιτροπή Εσωτερικών θα παραπέμψει τα Νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής, με πρόθεση αυτά να τεθούν ενώπιον της για ψήφιση στις 24 Φεβρουαρίου 2022, κατά πάσα πιθανότητα, σε ολοήμερη συνεδρίαση. 

Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα ζητήματα που ήταν ενώπιον της Επιτροπής για λήψη τελικής απόφασης, επί του παρόντος και επί της αρχής, διατηρείται η πρόνοια για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων. Αναφορικά με τα τοπικά δημοψηφίσματα, υπάρχουν συγκεκριμένες τροπολογίες, που προσδιορίζουν τα τοπικά δημοψηφίσματα στην κυριολεξία. Να είναι δηλαδή τοπικά, ανά κοινότητα ή ανά πόλη. 

Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση σύμφωνα με τον κύριο Δαμιανού  που λέει ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να γίνονται ανά σενάριο και να αφορά τις συγκεκριμένες συνενώσεις, αν είναι δηλαδή 20 οι Δήμοι να γίνουν 20 δημοψηφίσματα και βεβαίως υπάρχει και η θέση για μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εκλογής των αντιδημάρχων σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής έχει παραμείνει πρόνοια για εκλογή αντιδημάρχων από τα δημοτικά διαμερίσματα, από τα οποία προέρχονται.

Όσον αφορά την εκλογή δημοτικών συμβούλων έχει υπάρξει μια σημαντική προσθήκη στη συζήτηση, η οποία τελεί βέβαια υπό την έγκριση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων. Η πρόνοια αυτή, σε αντιδιαστολή με το υφιστάμενο σύστημα και για να διευκολύνουμε την εκλογή υποψηφίων μικρότερων κομμάτων με χαμηλότερα ποσοστά, προβλέπει ότι στη δεύτερη κατανομή δεν θα υπάρχει πλαφόν, ούτε και η προϋπόθεση κατάληψης έδρας από κόμματα που είχαν καταλάβει έδρα από την πρώτη κατανομή. 

Μέσα από τη συζήτηση και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για ενδεχόμενη μείωση δήμων σε όλες τις επαρχίες μένει ανοιχτό το ζήτημα των σεναρίων και του αριθμού των δήμων. Είναι ζητήματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο Τροπολογιών στην Ολομέλεια. Έχουν υπάρξει σημαντικές συγκλίσεις, κυρίως σε προσθήκες που έγιναν στα ίδια τα σενάρια, σε ό,τι αφορά κάποιες κοινότητες, ειδικότερα στην επαρχία της Πάφου, για να καταστούν πιο εύρωστοι, πιο αποτελεσματικοί και οικονομικά πιο βιώσιμοι κάποιοι δήμοι. 

Ο προβληματισμός για ενδεχόμενη μείωση δήμων από κοινοβουλευτικές ομάδες εκφράστηκε για το σύνολο των επαρχιών με τον Άριστο Δαμιανού να σημειώνει ότι θέση του ΑΚΕΛ, είναι ότι τα υφιστάμενα σενάρια εξυπηρετούν μια ισορροπία που υπάρχει: οικονομική, γεωγραφική και πολιτική, με την έννοια την εθνική. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ημικατεχόμενους δήμους, που προνοούνται στα σενάρια και υπάρχουν σκέψεις για διαφοροποιήσεις. Είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες δεν επήλθαν στην σημερινή συνεδρίαση. Έχουν όμως κατατεθεί από κόμματα συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα σενάρια όλων των επαρχιών. 

Για σκοπούς περαιτέρω βεβαιότητας σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο των κειμένων η Επιτροπή Εσωτερικών θα συνέλθει εκ νέου στις 10 Φεβρουαρίου με αποκλειστικό αντικείμενο την επιβεβαίωση του κειμένου των Νομοσχεδίων.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home