Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

"Δεν μπορεί μικρές ομάδες να κρατούν σε ομηρία την οικονομία"

Offsite Team
- 03.06.2019

"Δεν μπορεί μικρές ομάδες να κρατούν σε ομηρία την οικονομία"

Thumbnail
ΟΕΒ και ΚΕΒΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες

Το θέμα της ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδες υπηρεσίες, της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους δημόσιους υπαλλήλους, της έλλειψης δυναμικού από πολλούς τομείς της οικονομίας και το ΓεΣΥ, ήταν τα θέματα που συζήτησαν σήμερα οι ηγεσίες των Οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τους Υπουργούς Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Λακκοτρύπη, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η πορεία ανάπτυξης της οικονομίας. Όπως σημείωσε ο κ. Προδρόμου, συζητήθηκε η συνεχιζόμενη αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, με ποιους τρόπους μπορεί να ενισχυθεί η αναπτυξιακή αυτή πορεία και ακούστηκαν εισηγήσεις από πλευράς των οργανώσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, για τα προβλήματα που αρχίζουν να διαφαίνονται ως προς την επάρκεια του εργατικού δυναμικού στην οικονομία που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, και άλλα επιμέρους ζητήματα και εισηγήσεις που καταγράφονται και θα μελετηθούν.

 

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για το θέμα της ρύθμισης των απεργιών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι όντως επαναφέρθηκε το θέμα για την ενάσκηση του δικαιώματος της απεργίας ειδικά για κάποιους τομείς που θεωρούνται ουσιώδεις υπηρεσίες. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πρόσφατα συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για αυτό το θέμα και υπάρχει συναντίληψη ότι με τη συμφωνία που υπάρχει από το 2004 για τη ρύθμιση των απεργιών, εφόσον αυτή τηρείται, μπορεί να εξευρεθεί μια ικανοποιητική λύση.

 

Όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάστηκε τις προηγούμενες μέρες για αυτά που συμβαίνουν στην ΑΗΚ, και η συναντίληψη που φαίνεται να υπάρχει για τη ρύθμιση της συμφωνίας του 2004, μπορεί να δώσει απαντήσεις. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε, «επιφυλάχθηκε να δούμε τη συμφωνία αυτή να λειτουργεί. Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή σε εποχές που ήταν άλλη η Κυβέρνηση είχε επιτευχθεί προκειμένου να μη γίνει νομοθετική ρύθμιση».  

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι ο Πρόεδρος είχε ζητήσει να γίνει διάλογος για το θέμα της ρύθμισης των απεργιών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο διάλογος προβλέπεται από εκείνη τη συμφωνία του 2004 και διάλογος θα γίνει».  

Σε ερώτηση για το θέμα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ανάμεσα στους λήπτες δημοσίων βοηθημάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, σημειώνοντας πως κάποια πράγματα που επισημαίνονται και από τις οργανώσεις λαμβάνονται υπόψη.  

«Το γεγονός ότι σε μια οικονομία που για χρόνια τώρα μεγαλώνει με ρυθμό 4% είναι επόμενο να χρειάζεται διαρκώς μεγαλύτερη απασχόληση. Αυτό έχει την πολύ ευχάριστη πλευρά του ότι η ανεργία έχει μειωθεί και μειώνεται διαρκώς, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να εξευρεθούν και τρόποι να μην γίνει προβληματική η ανάπτυξη διότι δεν θα υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό. Ακούστηκαν εισηγήσεις, η Κυβέρνηση εξετάζει διάφορες ιδέες και όταν υπάρξουν αποφάσεις θα γνωστοποιηθούν», είπε.  

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ίσως μια τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να ενοχοποιήσει λήπτες του ΕΕΕ ότι ενώ μπορούν να δουλεύουν, δεν το κάνουν, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Το ότι η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες Υπηρεσίες παίρνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις είναι ενσωματωμένο στο ίδιο το σύστημα και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας που παρακολουθούν την εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού συστήματος του ΕΕΕ, ως οφείλουν λαμβάνουν υπόψη τους τα δεδομένα», είπε.  

Καταλήγοντας, ανέφερε πως δεν θέλουμε να εξελιχθεί η  Κύπρος σε ένα χώρο όπου θα δοθεί κίνητρο για να μην εργάζονται οι άνθρωποι, «αλλά ταυτόχρονα σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε οι ευάλωτες ομάδες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο να έχουν αυτή τη στήριξη που αυτή η Κυβέρνηση για πρώτη φορά έχει εξασφαλίσει».  

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε πως με τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς συζήτησαν το κοινό έγγραφο των δύο οργανώσεων που αφορούν θέματα της οικονομίας και το οποίο είναι χωρισμένο σε έξι ενότητες.  

Κυρίως ασχοληθήκαμε, πρόσθεσε, με τις επιπτώσεις από την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου σε σχέση με τις απαιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, και εξέφρασαν την απόλυτη θέση ΟΕΒ και ΚΕΒΕ πως δεν μπορεί να γίνεται δυσμενής διάκριση των ιδιωτών έναντι των δημοσίων υπαλλήλων.  

Οσον αφορά το ΓεΣΥ, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως θα δώσουν χρόνο για να δουν πώς θα προχωρήσει και αν θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες εντός του συγκεκριμένου προϋπολογισμού.  

Επίσης έθεσαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη θέματα που αφορούν την ελάφρυνση των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τα συνεχώς αυξανόμενα κόστη που πηγάζουν κυρίως από τη συνεχή αύξηση του εργατικού κόστους.  

Σε σχέση με τη μόνιμη απαίτηση ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, και σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο της ΟΕΒ Γιώργο Πέτρου, αυτός είπε πως η κατάσταση που επικράτησε πρόσφατα δεν μπορεί να συνεχιστεί και ευτυχώς, όπως σημείωσε, που επενέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συντεχνίες "επανήλθαν στα λογικά τους", αναφερόμενος σε εξαγγελίες για λήψη μέτρων.  

«Δεν μπορεί μικρές ομάδες, οι οποίες μπορούν να ελέγξουν την οικονομία, να αποφασίζουν όποτε και όταν θέλουν και να νεκρώνει η οικονομία. Αυτά τα ζητήματα δεν θα σταματήσουμε ποτέ να τα εισηγούμαστε και να τα στηρίζουμε», είπε.  

Ο κ. Αγκαστινιώτης για το συγκεκριμένο θέμα της ρύθμισης των απεργιών, υπογράμμισε τη θέση ότι κανείς δεν μπορεί να κρατά σε ομηρία την οικονομία, εκμεταλλευόμενος τη θέση την οποία έχει ως εργαζόμενος. «Κανείς, μα κανείς, δεν θα επιτρέψουμε να κρατά σε ομηρία την οικονομία της Κύπρου, είτε αυτοί ονομάζονται εργάτες των λιμανιών, της ΑΗΚ ή οποιουδήποτε άλλου κλάδου», είπε.  

Ο κ. Πέτρου αναφερόμενος στο θέμα του εργατικού δυναμικού, είπε πως υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία αλλά και σε άλλους τομείς και αν δεν υπάρξει σύντομα λύση, η ανάπτυξη στην Κύπρο θα τερματιστεί.  

Ερωτηθείς πώς κατά τις Οργανώσεις μπορεί να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Πέτρου είπε πως έχουν ζητήσει να δοθούν άδειες να μπορούν όσοι αιτούνται προσωπικό να μπορούν να το φέρουν από το εξωτερικό. Σε σχέση και με το ΕΕΕ, είπε πως οι 3,5 χιλιάδες λήπτες από τις 24,5 χιλιάδες στο σύνολο, οι οποίοι μπορούν να εργοδοτηθούν, θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν και να διοχετευτούν σε βιομηχανίες ή όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες. «Βρήκαμε κατανόηση και είναι κάτι που θα συζητηθεί στο Υπουργικό για να βρεθούν λύσεις», πρόσθεσε.  

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Αγκαστινιώτης είπε για το συγκεκριμένο θέμα ότι η έλλειψη δυναμικού αποτελεί το μεγαλύτερο τροχοπέδη για τη συνέχιση του ρυθμού αύξησης της κυπριακής οικονομίας. Εξέφρασε την άποψη πως υπάρχουν λήπτες ΕΕΕ που δεν είναι διατεθειμένοι να το χάσουν και να δουλέψουν σε οποιοδήποτε κομμάτι της οικονομίας. «Η Κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πιο αυστηρή στην εποπτεία αυτού του μέτρου ώστε να το παίρνουν αυτοί που πραγματικά το δικαιούνται και πραγματικά έχουν ανάγκη», είπε.  

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Υπουργοί που ήταν παρόντες στη συνάντηση άκουσαν με προσοχή τις θέσεις των Οργανώσεων και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα.

Home