Δεν τα βρίσκουν οι Δήμοι μεταξύ τους για την μεταρρύθμιση τους

Χωρισμένοι οι Δήμοι για το ποια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί στην μεταρρύθμιση

Εντείνονται οι αντιδράσεις από Δήμους όσο πλησιάζει η ώρα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα δήμοι στην προσπάθεια τους να παραμείνουν εν ζωή προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.

Την συγκεκριμένη περίοδο φαίνεται ότι ανάμεσα σε δήμους υπάρχουν πολλές σκέψεις για το πως θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η άποψη ότι Δήμοι θα πρέπει να ενωθούν με γειτονικές κοινότητες σχηματίζοντας στην ουσία ένα νέο Δήμο. Το παράδειγμα αυτό έχει να κάνει εν πολλοίς με τις μελέτες που πραγματοποίησαν οι Δήμοι Ύψωνα και Γερμασόγειας.

Παράλληλα, υπάρχουν και Δήμοι οι οποίοι τονίζουν ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνένωση τους με άλλους Δήμους, φέρνοντας ενστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Αγίας Νάπας, με το Δήμαρχο να τονίζει επανειλημμένα ότι ο Δήμος αποτελεί «Brand name» για τον Τουρισμό, έχοντας αποκομίσει σημαντικά οφέλη.

Την συνένωση του με άλλο Δήμο φαίνεται να μην θέλει ούτε ο Δήμος Αθηένου προβάλλοντας μάλιστα ως δικαιολογία το γεγονός ότι αποτελεί Ακριτικό Δήμο, αλλά και ότι δεν θα υπάρξουν συνενώσεις κατεχόμενων Δήμων.

Μια τρίτη άποψη που υπάρχει είναι ότι από την στιγμή που θα υπάρξει συνένωση Δήμων, θα πρέπει σε αυτή να ενταχθούν και όσες κοινότητες βρίσκονται ανάμεσα σε Δήμους. Μάλιστα υπάρχουν και Δήμαρχοι οι οποίοι προτείνουν να γίνει και συνένωση Κοινοτήτων με την δημιουργία και νέων Δήμων.

Τέλος από Δήμους υπάρχει και η άποψη ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με δημοψηφίσματα κατά πόσο οι δημότες τους είναι υπέρ της όποιας συνένωσης. Υποστηρικτές αυτής της άποψης τονίζουν ότι θα έπρεπε πρώτα να ξεκίνα η μεταρρύθμιση με συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, για να διαφαινόταν πως θα λειτουργούσε καλύτερα η μεταρρύθμιση.

Σημειώνεται ότι όπως πληροφορείται η Offsite, το θέμα ενοποίησης κοινοτήτων με Δήμους προκαλεί την έντονη αντίδραση της Ένωσης Κοινοτήτων η οποία υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που γίνει αυτό, πιθανότατα θα υπάρξει θέμα με το νομοσχέδιο που αφορά την συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών κοινοτήτων.

8