Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Δεν θα αρχίσει από το Κραν Μοντάνα η διαδικασία στην πενταμερή»

Offsite Team -
25.02.2021 - 14:36

«Δεν θα αρχίσει από το Κραν Μοντάνα η διαδικασία στην πενταμερή»

Thumbnail
Τι είπε ο «υπεξ»

Ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, είπε ότι η διαδικασία στην πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί στην Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου δεν πρέπει να αρχίσει και δεν θα αρχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα.

 

Ο κ. Ερτουγρούλογλου ανάφερε ακόμα ότι στόχος της συνάντησης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση ανάμεσα στις πλευρές και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να συζητηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά την πενταμερή, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

 

«Κατά τη συνάντηση 5+1 δεν θα υπάρχουν τα θέματα που υπήρχαν κατά τις ανεπιτυχείς διακοινοτικές συνομιλίες. Αυτή η συνάντηση δεν είναι η αρχή μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας με ανοικτό τέλος», είπε.

 

Πρόσθεσε ότι θα μεταβούν στην Γενεύη για να μην δώσουν την ευκαιρία σε εκείνους που επιθυμούν "να εκτρέψουν τη διαδικασία για να πετύχουν τον στόχο τους" και σημείωσε ότι μπορεί να μην καταστεί δυνατό να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινός στόχος σε μία συνάντηση και να χρειαστούν άλλες 2-3 συναντήσεις, όμως δεν θα ήταν «υγιής προσέγγιση» να παραταθεί αυτό σε βάθος χρόνου.  

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα αποδεχθούν να υπάρχει αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι που θα διεξαχθεί η συνάντηση 5+1 και πρόσθεσε ότι αν κάποιοι αξιώνουν την παρουσία της ΕΕ και  θέλουν να βρίσκονται στη "γειτονιά" στην οποία θα διεξάγεται η συνάντηση, μπορούν να βρίσκονται και να έχουν διμερείς επαφές σε χρόνο που δεν θα διεξάγεται η πενταμερής.  

Πρόσθεσε ότι λόγω της πείρας από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν «δικαιολογημένες αμφιβολίες» και ανάφερε ότι θα συμμετάσχουν στην συνάντηση με καλή θέληση για να δημιουργηθεί ευκαιρία για πρόοδο σε περίπτωση που και η άλλη πλευρά ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο.  

 

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από την πενταμερή και ότι «δεν είναι η μοναδική επιλογή των Τουρκοκυπρίων να γίνουν εταίροι με τους Ελληνοκύπριους».

ΚΥΠΕ

Home