Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δένδιας: Επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό στο αποδεκτό πλαίσιο

Offsite Team
- 06.12.2021

Δένδιας: Επανέναρξη διαλόγου για Κυπριακό στο αποδεκτό πλαίσιο

Να εγκαταλειφθούν οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό, στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο, που είναι αυτό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής που πραγματοποίησε σήμερα στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σημειώνοντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό αποτελούν ζητήματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες [της Τουρκίας] τόσο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει «να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο, το πλαίσιο που προδιαγράφεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τα ψηφίσματά του, δηλαδή τη Διζωνική και Δικοινοτική Ομοσπονδία».

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία, υπό την αυστηρή προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει κάποια στιγμή αυτά τα οποία διακηρύσσει προς διάφορους συνομιλητές της». «Ότι προσυπογράφει τον διάλογο, σε αυτό όμως το πλαίσιο, όχι έναν διάλογο προσχηματικό, εκτός πλαισίου, βασισμένο σε γενικότητες», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, αυτονόητη προϋπόθεση της επιτυχίας του διαλόγου με την Τουρκία «είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδος, το casus belli και, επίσης, ξαναλέω να υπάρχει αποδοχή του συγκεκριμένου πλαισίου».

Αναφερόμενος, στο casus belli, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία αποτελεί τη «μόνη χώρα στον πλανήτη, η οποία κατά πλήρη παράβαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών απειλεί γειτονική χώρα με πόλεμο και, μάλιστα, με τη σημείωση κάτω από το απαράδεκτο της απειλής, ότι η απειλή διατυπώνεται εάν η άλλη χώρα, η Ελλάδα δηλαδή, ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της».

«Αυτό πρέπει να φύγει από τη μέση. Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και προς το δικό της όφελος να αρθεί το casus belli», σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας «στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο», καθώς και στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με χώρες της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στη Λιβύη, στα Δυτικά Βαλκάνια, στις ελληνο-ρωσικές και ελληνο-βρετανικές σχέσεις.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Δένδιας ήταν και πρόσφατες Συμφωνίες που, όπως είπε, διαγράφουν το πλαίσιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτές με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της διπλωματικής δραστηριοποίησης σε περιοχές που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα εκτός άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι χώρες της Αφρικής.

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την οποία, όπως είπε, «αυτή τη στιγμή έχουμε 95 δεσμεύσεις». «[Ε]ίμαστε πάρα πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία. Δεν έχει εμφανιστεί δε αντίπαλός μας. Υπάρχουν δύο υποψήφιοι, εμείς και η Δανία.  Δεν υπάρχει αντίπαλός μας για δύο θέσεις προς το παρόν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home