Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διαμάχη Τουρκίας-Κατεχομένων: Έρχεται ανατροπή του Ακιντζί;

Offsite Team -
11.02.2020 - 08:45

Διαμάχη Τουρκίας-Κατεχομένων: Έρχεται ανατροπή του Ακιντζί;

Thumbnail
Το ποτάμι για την ανατροπή Ακιντζί φαίνεται να μη γυρίζει πίσω

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η σχέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με το καθεστώς Ερντογάν. Ποια φαίνεται να είναι τα επόμενα βήματα.

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να βρίσκεται η προσπάθεια των Τούρκων για αλλαγή καθεστώτος στα Κατεχόμενα. «Κόκκινο πανί» είναι για τους Τούρκους, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.

«Ποτέ δεν έχω συνεργαστεί με έναν τόσο ανέντιμο πολιτικό στη ζωή μου», επισήμανε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε αυτόν.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως το σενάριο προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία είναι φρικτό, και πως αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Τουρκίας.

«Αυτό είναι ένα σενάριο που θα διαλύσει την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου". Το υποστηρίζω αυτό και είναι κάτι που δεν το λέω για πρώτη φορά, γιατί αυτό είναι ένα πραγματικό συναίσθημα και σκέψη του τουρκοκυπριακού λαού», σημείωσε ο Ακιντζί μιλώντας στον Guardian.

«Μπορούμε να πάρουμε δύο δρόμους. Θα προωθήσουμε μια λύση και θα πετύχουμε, ή θα βρεθούμε σε μια πιο εξαρτημένη δομή ως τμήμα του βόρειου τμήματος του νησιού. Δεν δεχόμαστε να είμαστε μια μειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, ούτε δούλος των ηγεμόνων στην Τουρκία. Θέλουμε ανεξαρτησία και ελευθερία» είχε αναφέρει.

Το ποτάμι για την ανατροπή Ακιντζί φαίνεται να μη γυρίζει πίσω

Οι Τούρκοι φαίνεται ότι έχουν πολλά μαζεμένα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Η διαμάχη Ερντογάν – Ακιντζί ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο κατηγορώντας τον για «εισβολή» στην Αφρίν. Τότε, μάλιστα, η εφημερίδα έκανε παραλληλισμό με την τουρκική επιχείρηση «Αττίλας» στην Κύπρο, προκαλώντας την οργή του τουρκικού καθεστώτος. Μετά από αυτό, πάνω από 500 άτομα επιτέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδας. Ωστόσο, η εφημερίδα βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του Μουσταφά Ακιντζί, οποίος στήριξε τις δράσεις υπέρ της, καταδικάζοντας την επίθεση.

 «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ακιντζι συγκρούεται με την Άγκυρα. Αλλά αυτή τη φορά, αρνείται να πάρει πίσω τα όσα είπε και δημοσιευθήκαν στο Guardian, ότι η ένωση της Βόρειας Κύπρου με την Τουρκία δεν συμφέρει, ούτε τους Τουρκοκύπριους, ούτε την Άγκυρα, γιατί, τότε, η Βόρεια Κύπρος θα γίνει μια επαρχία της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει μιλήσει ο Ερντογάν και αναμένεται σε λίγο και η δική του καταγγελία», επισήμανε στο Sputnik ο Πρέσβης επί τιμή, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.

Ένα σενάριο για την εξέλιξη των πραγμάτων είναι η ανατροπή του Ακιντζί, ακόμα και με τα όπλα, σύμφωνα με τον κ. Χρυσανθόπουλο.

«Εκτιμώ ότι κατάσταση θα ενταθεί πολύ μεταξύ Ακιντζί και Άγκυρας και δεν αποκλείεται και επέμβαση του τουρκικού στρατού, για να απομακρύνει τον τουρκοκύπριο ηγέτη απο την εξουσια, αν και πιο εύκολο είναι να πάθει κάποιο "ατύχημα". Η Ελλάδα και η Κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθούν προσεκτικά, κυρίως, γιατί αφορά μια διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και ενός καθεστώτος που κανένας, πλην Τουρκίας, αναγνωρίζει. Το δημοσίευμα του Guardian παρουσιάζει τον Ακιντζί σαν αρχηγό Κράτους, που δεν είναι».

Παράλληλα, αναφέρεται στις ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβεί η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση στην περίπτωση αναταραχής στα Κατεχόμενα.

«Σε περίπτωση που σημειωθούν ταραχές στα Κατεχόμενα, θα μπορούσε τότε η κυπριακή κυβέρνηση να επέμβει, με την έννοια ότι θα προστατεύσει Τουρκοκυπρίους από τις δυνάμεις κατοχής. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των ταραχών, εάν σημειωθούν. Θα πρέπει, επίσης, να ληφθεί υπόψη, ότι σχεδόν όλοι οι Τουρκοκύπριοι φέρουν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυκλοφορούν ελευθέρα στην Ε.Ε. Σε περίπτωση ταραχών, θα πρέπει η Ελλάδα (εγγυήτρια δύναμη) και η Κυπριακή Δημοκρατία να καταγγείλουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, που παρανόμως κατέχει το βόρειο τμήμα της νήσου. Έτσι, θα φανεί, για μια ακόμα φορά, πόσο αφερέγγυα εγγυήτρια δύναμη είναι η Τουρκία και θα ενισχύσει την προσπάθεια της Αθήνας και της Λευκωσίας, να επιβληθούν στην Άγκυρα κυρώσεις από την Ε.Ε.», επισημαίνει ο κ. Χρυσανθόπουλος.

H Άγκυρα προσπαθεί να αποδoμήσει τον Ακιντζί, συμφωνεί από την πλευρά του, μιλώντας στο Sputnik, o Αντώνης Στυλιανού, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Αυτό φαίνεται ότι αποτελεί μια διαδικασία άμεσης επέμβασης της Τουρκίας στις εκλογές, που έχουν στα Κατεχόμενα τον Απρίλιο. Με άλλα λόγια, σε αυτές τις εκλογές, η Άγκυρα θα εργαστεί για να χάσει ο Ακιντζί. Είναι ένας μετριοπαθής τουρκοκύπριος πολιτικός, με τον οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει συζητήσει στο παρελθόν για την εξεύρεση μια λύσης. Σε σχέση με το Kυπριακό, δεν είναι εκείνος που έχει έντονες τουρκικές θέσεις. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της προσάρτησης φαίνεται να είναι σε κάποιο βαθμό στο μυαλό της Τουρκίας, κάτι που ο ίδιος δεν υποστηρίζει. Ο Ακιντζί φαίνεται ότι διατηρεί ένα προβάδισμα απέναντι στους άλλους υποψηφίους. Οπότε η Άγκυρα έχει δουλειά μπροστά της», τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει:

«Δεν αλλάζει κάτι αναφορικά με τη φαινομενική ρήξη Τουρκίας - Κατεχομένων για την Ελλλάδα. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων καθυστερήσεων στο ξεπάγωμα των συνομιλιών στο Κυπριακό».

Όποιος και αν εκλεγεί εκτός του Ακιντζί, θα κερδίσει ο Ερντογάν αναφέρει μέσα από την αρθογραφία του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ.

«Θα κερδίσει ο Μουσταφά Ακιντζί; Δεν μπορώ να ξέρω πόσο σίγουρος είναι ο ίδιος γι’ αυτό. Υπάρχει μια σκευωρία. Εναντίον του. Ο γόρδιος δεσμός θα λυθεί ουσιαστικά στον δεύτερο γύρο και τα πάντα κτίζονται με βάση αυτό. Και ο βασικός υπεργολάβος σε αυτή την υπόθεση είναι το Κόμμα της Αναγέννησης. Το κόμμα των εκ Τουρκίας. Σε αυτό δόθηκε η αποστολή να ανατρέψει τον Ακιντζί. Πώς; Στόχος του είναι να μειώσει όσο περισσότερο μπορεί τις ψήφους του Ερσίν Τατάρ στον πρώτο γύρο. Και στον δεύτερο γύρο να βγάλει τον υποψήφιο του CTP Τουφάν Ερχιουρμάν», επισημαίνει ο Λεβέντ και καταλήγει:

«Αν οι οπαδοί του CTP δεν δουν τη σκευωρία και δεν χαλάσουν το παιχνίδι που παίζεται, περιμένουν την κοινότητά μας πιο σκοτεινές μέρες από τις παρούσες. Πρέπει να χαλάσει αυτή η σκευωρία. Και δεν πρέπει να επιτραπεί να περάσει πιο πολύ στη χώρα μας ο φασίστας δικτάτορας Ταγίπ Ερντογάν!»

sputniknews.gr

Home