Διάνοιξη οδοφραγμάτων: Ιστορική μέρα για Δερύνεια και Απλίκι

Διάνοιξη οδοφραγμάτων: Ιστορική μέρα για Δερύνεια και Απλίκι

σήμερα η μεγάλη μέρα
Η διάνοιξη οδοφραγμάτων, ο διχασμός και οι προοπτικές

Βρισκόμαστε λίγες μόνο ώρες μακριά από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων σε Δερύνεια και Απλίκι-Λεύκα. 

15 χρόνια και 6 μήνες περίπου μετά την πρώτη διάνοιξη σημείων διέλευσης προς τα κατεχόμενα, τα οδοφράγματα αυτά ανεβάζουν τον αριθμό των ανοικτών διόδων από και προς τα κατεχόμενα σε 9 συνολικά. 

Τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 στις 12:00 το μεσημέρι, θα ανοίξει για πρώτη φορά το οδόφραγμα της Δερύνειας, το οποίο μαζί με το οδόφραγμα Απλικίου-Λεύκας, ανοίγουν μεν διόδους αλλά πυροδοτούν και σωρεία συζητήσεων ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία αλλά και στους πολίτες της Κύπρου. 

η πρώτη διάνοιξη

Η πρώτη διάνοιξη οδοφράγματων

Ήταν 23 Απριλίου 2003, όταν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Ραούφ Ντενκτάς αποφάσισε μονομερώς, να επιτρέψει τη δίοδο στις ελεύθερες περιοχές για τους Τουρκοκύπριους.

Οι Κύπριοι δεν λογάριαζαν τίποτα τις πρώτες μέρες της διάνοιξης. Τόσο μεγάλη ήταν η δίψα τους να δουν τα σπίτια τους μετά από 30 χρόνια, που δεν λογάριασαν ούτε την επίδειξη διαβατηρίων και ταυτοτήτων, ούτε τις ουρές των χιλιάδων συμπατριωτών μας που ήθελαν να περάσουν με το αυτοκίνητό τους και να δουν τα σπίτια τους. Υπήρχαν μάλιστα άνθρωποι που κοιμόντουσαν στη γραμμή, στα αυτοκίνητά τους, έτσι ώστε να έρθει η σειρά τους και να περάσουν στα κατεχόμενα. 

Ο Ραούφ Ντενκτάς προκάλεσε πανικό και έντονη διαμάχη με την κίνηση αυτή. Ο τότε Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλούσε για κινήσεις εντυπωσιασμού, ωστόσο κατανοούσε και τη δίψα των συμπολιτών μας να δουν τα σπίτια τους. 

Από τότε μέχρι και σήμερα σταδιακά λειτούργησαν και συνεχίζουν ναλειτουργούν οδοφράγματα στο Λήδρα Πάλας(πεζοί), Άγιο Δομέτιο, Πέργαμος, Στροβίλια, Λήδρας(πεζοί), Αστρομερίτη, Πύργο.

Υπάρχει μάλιστα και πολιτική σε σχέση με το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο κάθε πολίτης, ποια είναι τα δικαιώματα και τι απαγορεύεται να μεταφέρεις αν επισκεφτείς τα κατεχόμενα. 

Διαβάστε τι δικαιούστε και τι όχι ΕΔΩ 

έτοιμα όλα

"Όλα έτοιμα"

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Δερύνειας, Άντρο Καραγιάννη, μας επεσήμανε πως όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη μέρα, ενώ η Αστυνομία έχει ήδη στελεχώσει τα σημεία διέλευσης με αστυνομικούς. 

Μας ανέφερε επίσης πως δεν βλέπει κάτι που θα μπορούσε να πάει στραβά σε σχέση με τη διάνοιξη του οδοφράγματος και πως δεν θα πρέπει να αναμένουμε οποιεσδήποτε εκπλήξεις. 

Στις 12 το μεσημέρι, όπως είπε, η Αστυνομία θα δώσει κανονικά στην κυκλοφορία τον δρόμο που οδηγεί στο σημείο διέλευσης και όλα θα πάρουν το δρόμο τους. 

διχάζουν τα οδοφράγματα

Διχάζει η διάνοιξη

Στην ε/κ πλευρά από την πρώτη στιγμή η διάνοιξη οδοφραγμάτων ως γεγονός, δίχασε κόσμο και πολιτικές δυνάμεις. 

Υπήρχαν εξ αρχής πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θεώρησαν και θεωρούν πως η διάνοιξη οδοφραγμάτων απομακρύνει από τον τελικό στόχο που είναι η λύση του Κυπριακού, για διάφορους λόγους. 

Έντονη είναι η άποψη σε κάποια κόμματα, ότι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί έλεγχοι στα σημεία διέλευσης ή ακόμα και να κλείσουν τα οδοφράγματα. 

Από την άλλη, υπάρχει μερίδα κόσμου η οποία αποκαλεί συμπατριώτες μας προδότες, γιατί επιλέγουν να επισκέπτονται τα κατεχόμενα είτε για διακοπές, είτε για καζίνο, είτε για να αγοράσουν φάρμακα και καύσιμα. 

Το δεδομένο ωστόσο παραμένει ένα: Οι διελεύσεις χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, όπως επίσης και οι συναλλαγές. Υπάρχει μια μερίδα ελληνοκυπρίων οι οποίοι επιλέγουν να αξιοποιήσουν την επιλογή που τους δίνεται και να επισκέπτονται τα σπίτια τους, τα χωριά τους, στα κατεχόμενα και αδιαφορούν για το τι ο καθένας μπορεί να πει. 

Στο τέλος της μέρας όμως αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι το να καταφέρουν οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού. 

Home