Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διεθνολόγος: Περιθώριο για αποκλιμάκωση της κρίσης με Oruc Reis

Offsite Team
- 13.08.2020

Διεθνολόγος: Περιθώριο για αποκλιμάκωση της κρίσης με Oruc Reis

Thumbnail
"Υπάρχει περιθώριο για αποκλιμάκωση της κρίσης μέσω της διπλωματίας"

Με την κάθοδο του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» η Τουρκία αμφισβητεί ουσιαστικά πλήρως την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας, σε όλο το εύρος μεταξύ του 28ου και 32ου μεσημβρινού, λέει ο διεθνολόγος και συνιδρυτής της ιστοσελίδας Geopolitical Cyprus, Γιάννης Ιωάννου, εκτιμώντας ωστόσο ότι υπάρχει περιθώριο για αποκλιμάκωση της κρίσης μέσω της διπλωματίας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι κατά πόσο θα υπάρξει αποκλιμάκωση ή αν η Τουρκία κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση, με την είσοδο του ερευνητικού πλοίου εντός της περιοχής που έχει οριοθετηθεί με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δυτικότερα του 26ου μεσημβρινού. «Πρακτικά αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση» είπε.

Η τουρκική navtex, η οποία εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα για σεισμογραφικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή λήγει στις 23 Αυγούστου, ενώ στις 24 Αυγούστου ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο, ο ελληνοτουρκικός διάλογος φαίνεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον αέρα, μετά την αντίδραση της Άγκυρας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών τους. Στις 27-28 Αυγούστου είναι επίσης προγραμματισμένη η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (σύνοδος Gymnich), που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στο Βερολίνο.

Αναλύοντας τις διπλωματικές διεργασίες που είναι σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει μια έντονη διπλωματική παρέμβαση προς την Άγκυρα, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση, με αποχώρηση πλέον του «Ορούτς Ρέις» από την περιοχή που δεσμεύει η τουρκική navtex. Αυτό θα μεταφραστεί ταυτόχρονα ως μια εξέλιξη που ευνοεί τον διάλογο, συμπλήρωσε.  

Όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει ντε φάκτο μια νέου είδους αμφισβήτηση, η οποία έρχεται ως αντίδραση στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «και ουσιαστικά αποσκοπεί στο να υπενθυμίσει τι διεκδικεί. Και αυτό που διεκδικεί είναι η υφαλοκρηπίδα».  

Για την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία έχει ανακοινωθεί για την Παρασκευή, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτό που πρέπει να αναμένεται είναι ένα κείμενο συμπερασμάτων που θα ζητά από την Άγκυρα να σταματήσει τις κινήσεις που προκαλούν ένταση στην περιοχή.  

Όσον αφορά την ανακοίνωση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο διεθνολόγος εκτιμά ότι αποτελεί μια έκφραση πρόταξης ισχύος, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα της γαλλικής στρατηγικής στην περιοχή μετά το Brexit. Αυτό διαφάνηκε πρόσφατα και στην περίπτωση του Λιβάνου, όπου υπήρξε άμεση γαλλική εμπλοκή, αλλά και στη Λιβύη, σε μια προσπάθεια διεμβόλησης του τουρκικού αναθεωρητισμού, είπε. Εκτίμησε ωστόσο ότι η γαλλική παρουσία δεν θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, σημειώνοντας πως η αποκλιμάκωση δεν μπορεί να επέλθει μέσω της ισχύος.  

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε τέλος και στο διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε την Τετάρτη την Τουρκία σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαλόγου με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. «Αυτή η κίνηση δείχνει και την τάση την οποία θα ακολουθήσει η ελληνική διπλωματία» επιδιώκοντας τόσο τον διάλογο σε διμερές επίπεδο με την Τουρκία, όσο και τον διάλογο με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής, είπε. «Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να δημιουργήσει κινητικότητα και στο Κυπριακό» κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home