ΔΗΚΟ: Ανησυχία και προβληματισμός για περιεχόμενο των εκθέσεων

Ανησυχία και προβληματισμός για την επιμονή του ΓΓ του ΟΗΕ στην τήρηση ίσων αποστάσεων, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό για το γεγονός ότι, ο ΓΓ του ΟΗΕ, για ακόμη μια φορά, αντί να επικρίνει την τουρκική πλευρά, διαμοιράζει τις ευθύνες και αφήνει, δυστυχώς, την Τουρκία στο απυρόβλητο. 

Παράλληλα προσθέτει ότι επανατονίζει ότι ο υπαίτιος για τα ζητήματα που καταγράφει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του και τα οποία επιμολύνουν τις προοπτικές στο Κυπριακό, ήταν και παραμένει η Τουρκία.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Την ώρα που η Τουρκία και το ψευδοκράτος παραβιάζουν τα ψηφίσματα και τους όρους εντολής των Ηνωμένων Εθνών προωθώντας τα "δυο κράτη" και την ώρα που με πολεμική ρητορική και απαράδεκτες, μονομερείς και παράνομες ενέργειες τορπιλίζουν την προοπτική λύσης, ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του για την ανανέωση της θητείας του ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιμένει να επιρρίπτει ίσες ευθύνες στις δύο πλευρές, για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει ανησυχία και προβληματισμό για το γεγονός ότι, ο ΓΓ του ΟΗΕ, για ακόμη μια φορά, αντί να επικρίνει την τουρκική πλευρά, διαμοιράζει τις ευθύνες και αφήνει, δυστυχώς, την Τουρκία στο απυρόβλητο. 

Είναι αδιανόητο να επιρρίπτονται ευθύνες στην πλευρά μας απο τη στιγμή που: 

  • Στο Κυπριακό, είναι η τουρκική πλευρά που διολισθαίνει απο τη συμφωνημένη βάση λύσης. 
  • Κατά μήκος της πράσινης γραμμής, είναι η τουρκική πλευρά που προκαλεί εντάσεις. 
  • Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, είναι η τουρκική πλευρά που παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, προχωρώντας μονομερώς σε νέα τετελεσμένα. 
  • Στο μεταναστευτικό, είναι η Τουρκία που συνεχίζει, προφανώς ανενόχλητη, τον υβριδικό της πόλεμο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα, επανατονίζει ότι ο υπαίτιος για τα ζητήματα που καταγράφει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του και τα οποία επιμολύνουν τις προοπτικές στο Κυπριακό, ήταν και παραμένει η Τουρκία. Συνεπώς προς την Τουρκία θα έπρεπε να επιρρίπτονται οι ευθύνες και ν' ασκούνται εκείνες οι πιέσεις προκειμένου, στο πλαίσιο των Η.Ε. και του διεθνούς δικαίου, ν' αρθεί το αδιέξοδο. 

Δυστυχώς, η επιμονή στην επίρριψη ίσων ευθυνών, οδηγεί σε περαιτέρω αποθράσυνση της τουρκικής πλευράς.