Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΚΟ - έκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Επικίνδυνα & απαράδεκτα αυτά τα 3 σημεία

Offsite Team
- 30.01.2020

ΔΗΚΟ - έκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Επικίνδυνα & απαράδεκτα αυτά τα 3 σημεία

Thumbnail
Αποενοχοποίηση της Τουρκίας και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λέει το ΔΗΚΟ

Ως δυσάρεστη και αρνητική εξέλιξη κρίνει το ΔΗΚΟ το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Το ΔΗΚΟ μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, Παύλου Μυλωνά, αναφέρει πως το ψήφισμα δεν κάνει αναφορά στην συνεχιζόμενη παρανομία της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ όπως τονίζει σε αυτό υπάρχει και μια "εξωφρενική παράγραφος", όπως χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση του, που καλεί «τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας».

Παράλληλα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τρία απαράδεκτα και επικίνδυνα σημεία.

>> Διαβάστε επίσης για το ζήτημα: Ανησυχεί και το ΑΚΕΛ για τρία σημεία στην έκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ <<

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ:

"Δυσάρεστη και αρνητική εξέλιξη συνιστά το περιεχόμενο του ψηφίσματος  του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Το Ψήφισμα δεν κάνει αναφορά σε σχέση με τη συνεχιζόμενη παρανομία της Τουρκίας  στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτρέποντας την αποενοχοποίηση της.

Αντιθέτως, σε μία εξωφρενική παράγραφο, καλεί «τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας».

Ιδιαιτέρως επικίνδυνη είναι η προτροπή «για τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών». Με τον τρόπο αυτό το Ψήφισμα παραγνωρίζει μια βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, καθώς η Εθνική Φρουρά, ως θεσμός της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αναγκαστεί να πραγματοποιεί απευθείας επαφές, είτε με τον κατοχικό στρατό  χώρας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, είτε με τις παράνομες, λεγόμενες «τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Η νέα αυτή αρνητική εξέλιξη, αποτελεί απόρροια της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε συναινέσει στην αναβάθμιση των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, σε βαθμό που να αντικαθιστούν τους θεσμούς  Κράτους.   

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, το Ψήφισμα επιβεβαιώνει δυστυχώς τον εγκλωβισμό της Ε/κ πλευράς στο Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, τις λεγόμενες «συγκλίσεις» 2008-2012 και στο πλαίσιο Γκουτέρεζ. Τρία κείμενα που καταγράφουν τραγικές υποχωρήσεις της πλευράς μας.

Επειδή, τέλος, κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν επειδή αποτρέψαμε ακόμα χειρότερες αναφορές στο Ψήφισμα, είναι καλό να θυμούνται ότι ο περιορισμός της αποτυχίας, δεν συνιστά επιτυχία."

 

Μαρίνος Σιζόπουλος: Άκρως ανησυχητικά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Image result for ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρει σε ανακοίνωση του σχετικά με το ζήτημα πως "για όσο ακολουθούμε παθητική πολιτική και δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες ανατροπής σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, οι διολισθήσεις θα επαναλαμβάνονται".

Όπως αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση "με αφορμή το ψήφισμα το οποίο θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, από πλευράς ΕΔΕΚ πρέπει να διατυπώσουμε πως είναι άκρως ανησυχητικά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις φραστικές διατυπώσεις που επιχειρήθηκε να ενσωματωθούν και οι οποίες αναβάθμιζαν το κατοχικό καθεστώς". 

Παράλληλα όπως συνεχίζει "με αφορμή αυτό και με βάση το τελικό κείμενο από την πλευρά της ΕΔΕΚ οφείλουμε να σημειώσουμε τα πιο κάτω:

  • Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο η Βρετανία, η χώρα που είναι η γενεσιουργός αιτία του κυπριακού προβλήματος, να έχει και την ευθύνη της ετοιμασίας αυτών των ψηφισμάτων. Είναι λογικό πως από τη στιγμή που ανεχόμαστε αυτή την ενέργεια, η Βρετανία θα συνεχίζει να προωθεί ανενόχλητη τη δική της πολιτική η οποία ταυτίζεται, δυστυχώς, με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.
  • Το ότι ενώ κατ’ επανάληψη στις εκθέσεις του ΓΓ, και όχι μόνο, υπάρχουν αρνητικά στοιχεία τα οποία επιχειρούν να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος αλλά δεν παρατηρείται οποιαδήποτε ουσιαστική αντίδραση από τη δική μας πλευρά, άλλο τόσο θα παρατηρούνται προβλήματα. Όταν για παράδειγμα κατατίθενται προφορικά τα έξι σημεία του πλαισίου του ΓΓ και από τη δική μας πλευρά δεν ζητούμε αυτά να δοθούν γραπτώς για να υπάρχει ακριβής διατύπωση, δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών των σημείων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ όσο και με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, είναι γεγονός ότι η διολίσθηση του Κυπριακού θα συνεχίζει μέχρι που να καταλήξει σε μία επικίνδυνη ενδεχομένως λύση.
  • Είναι αδιανόητο να μην γίνεται αναφορά στην Τουρκία η οποία δημιουργεί τις εντάσεις και τα προβλήματα στην κυπριακή ΑΟΖ, ακολουθεί πειρατική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και παρεμποδίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά να καλούνται οι δύο πλευρές να αποφύγουν τις εντάσεις και ουσιαστικά να μπαίνουν στην ίδια μοίρα η Κυπριακή Δημοκρατία με το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία."

Ο κ. Σιζόπουλος κλείνει την ανακοίνωση του αναφέροντας πως "είναι κατανοητό πως για όσο ακολουθούμε παθητική πολιτική, δεν αναθεωρούμε την στρατηγική μας και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανατροπής σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αυτές οι διολισθήσεις θα επαναλαμβάνονται μέχρι την πλήρη επίτευξη των τουρκικών στόχων."

Λιλλήκας: Το σχέδιο ψηφίσματος στην ουσία δεν διαφέρει με τα προηγούμενα

Image result for ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας αναφέρει σε ανακοίνωση του πως "είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο τελικό κείμενο που αφορά στην παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, αφαιρέθηκε η παράγραφος που προωθούσε την «ιδέα» των απευθείας επαφών μεταξύ των επίσημων θεσμών της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και των παράνομων θεσμών του ψευδοκράτους και προδιάγραφε την Ταϊβανοποίηση των κατεχόμενων. Ως Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζουμε την συνέχιση της παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, την οποία θεωρούμε αναγκαία."

Παράλληλα τονίζει πως "όσον αφορά το σχέδιο ψηφίσματος, αυτό στην ουσία του δεν διαφέρει με προηγούμενα. Δηλαδή είναι άλλο ένα ψήφισμα το οποίο δεν καταγράφει τις Τουρκικές προκλήσεις, την ένταση που προκαλεί η Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την παραβίαση του Διεθνές Δικαίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι για άλλη μια φορά τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι αντικειμενικά. Κρατούν ίσες αποστάσεις και καλούν μάλιστα τους «ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκομένων μερών να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας», αποσιωπώντας το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι νόμιμο κράτος και οφείλει να προστατέψει τα δικαιώματά της." 

Όπως συνεχίζει στην ανακοίνωση του ο κ. Λιλλήκας, "καυτηριάζουμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα ένα σχέδιο ψηφίσματος που να καταγράφει ότι η Τουρκία με τη στάση της έχει πετύχει την στασιμότητα στο Κυπριακό, δημιουργεί τετελεσμένα και προβαίνει σε απειλητικές πράξεις, όπως η εισβολή της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ", ενώ κλείνοντας την ανακοίνωση του τονίζει πως "η συνέχιση της καταγραφής τέτοιων σχεδίων ψηφισμάτων προσδίδει μια πλαστή εικόνα για την Κύπρο και το Κυπριακό πρόβλημα, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τα επόμενα βήματά του στο Εθνικό μας πρόβλημα. Τέλος, διπλωματικές προσεγγίσεις και προσπάθειες πρέπει άμεσα να γίνουν προκειμένου στις 10 Ιουλίου 2020 όπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα υποβάλει την έκθεση του για τις καλές υπηρεσίες στο Κυπριακό, τουλάχιστον να καταγραφεί μια πιο ρεαλιστική εικόνα σε σχέση με την στάση της Τουρκίας."

 

Home