Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΔΗΚΟ: Στηρίζει το κλείσιμο οδοφραγμάτων

Offsite Team
- 05.03.2020

ΔΗΚΟ: Στηρίζει το κλείσιμο οδοφραγμάτων

Thumbnail
Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την υποστελέχωση

Πολιτικές ευθύνες όσον αφορά την μη έγκαιρη προετοιμασία για την κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των οδοφραγμάτων, βλέπει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος που στηρίζει όμως την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο εάν ο λόγος ήταν στο πρόβλημα στελέχωσης και αποτελεσματικού ελέγχου όλων των οδοφραγμάτων.

 

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι  ο Υπουργός Υγείας τους ανέφερε ότι ο λόγος κλεισίματος των 4 οδοφραγμάτων οφείλεται στα προβλήματα στελέχωσης για να γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι, είπε ο κ. Παπαδόπουλος αναφέροντας ότι εάν αυτός είναι ο λόγος κι ευσταθούν όσα είπε ο Υπουργός, τότε «ορθά προχώρησε η κυβέρνηση στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος αυτής της ιστορίας».

 

Εγείρονται πολλά ερωτήματα για ποιο λόγο δεν μπόρεσε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε να υπάρχει επαρκής στελέχωση των οδοφραγμάτων και να μην οδηγηθούμε στο κλείσιμό τους, με αποτέλεσμα να το αξιοποιεί αυτό η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε. «Επομένως εμείς θεωρούμε ότι για την υποστελέχωση των οδοφραγμάτων υπάρχουν πολιτικές ευθύνες». Διαχρονικά, συνέχισε, υπάρχει υποστελέχωση στα οδοφράγματα, με αποτέλεσμα να μην διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Όχι μόνο πρόσφατα για τα θέματα δημόσιας υγείας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση και την εξακρίβωση της ταυτότητας αυτών που περνούν από τα οδοφράγματα καθημερινά, όπως είπε.

 

Δεν πρέπει να μας απασχολούν οι διακινήσεις μόνο από τις νόμιμες διόδους και τις πύλες εισόδου, όχι μόνο οι έλεγχοι στα οδοφράγματα, αλλά και η διακίνηση από περιοχές που δεν ελέγχονται, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιάσει τις εισηγήσεις της κυβέρνησης για το πως θα αντιμετωπισθεί το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Πριν λίγους μήνες, είπε, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης είχαν παρουσιαστεί στην Επιτροπή Νομικών και στην Εσωτερικών της Βουλής, παρουσιάζοντας τότε κάποιες εισηγήσεις που δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα. Με αποτέλεσμα, συνέχισε, το πρόβλημα όχι μόνο να μην έχει αντιμετωπισθεί, αλλά να διογκώνεται.

 

«Οφείλουμε να σημειώσουμε με ιδιαίτερη ανησυχία, ότι τα δεδομένα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει περιγράψει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Μόνο οι αιτητές πολιτικού ασύλου που έχουν πάρει άσυλο κι εκείνοι που εκκρεμούν είτε επειδή δεν έχουν εξετασθεί οι αιτήσεις, είτε επειδή βρίσκονται στα δικαστήρια, όλοι αυτοί ανέρχονται στο 3,8% του πληθυσμού μας». Αυτό το ποσοστό, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν περιλαμβάνει τους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν μπει στον κόπο να υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.  

Πρόκειται για αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι του πληθυσμού της χώρας, εντός της ΕΕ, πρόσθεσε. «Και δεν βλέπουμε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».  

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι δεν συμφωνεί με το περιεχόμενό της. Υπάρχει, είπε, ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής που καθορίζει ότι η αποκλειστική κυριαρχία για τους κανόνες όσον αφορά την διέλευση είναι υπό την σκέπη της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πουθενά στον Κανονισμό, συνέχισε, δεν προνοείται η διαβούλευση με την τ/κ πλευρά, σε Τεχνικές Επιτροπές ή αλλού.  

Η νομική πτυχή αυτού του ζητήματος είναι υπό την κυριαρχία και τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ λέγοντας ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι νομικά, είναι πολιτικά. Εγιναν συγκεκριμένοι χειρισμοί που επιδείνωσαν τα πολιτικά δεδομένα έναντι της ε/κ πλευράς, σημείωσε φέροντας το παράδειγμα της υποστελέχωσης για το οποίο επανέλαβε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Θεωρεί επιπλέον, είπε, λανθασμένη κίνηση να συζητηθεί αυτό το θέμα Τεχνικών Επιτροπών και σε επίπεδο ηγετών δύο κοινοτήτων. «Γιατί είναι αυτές τις συναντήσεις που επικαλείται η άλλη πλευρά για να διαβάλλει την δική μας πλευρά για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος που αφορά την δημόσια υγεία».  

Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου

 

Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο  για το τί έπραξε μέχρι σήμερα η τ/κ, τουρκική πλευρά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ως αντίδραση στις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας.  

Συμφωνεί, είπε, με τις αντιδράσεις που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης, τις επιστολές που έχουν σταλεί προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά «πιστεύουμε ότι τα μέτρα και οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι ικανοποιητικές για να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις». Ως ΔΗΚΟ, είπε, επανέφερε την εισήγηση του Τάσσου Παπαδόπουλου για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ με αντάλλαγμα την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.  

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι η χρονική στιγμή για να επαναφέρουμε αυτή την πρόταση που είχε υιοθετηθεί και από την ίδια την ΕΕ», συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

Home