Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δήλωση ΑΚΕΛ για τις τροπολογίες στο Νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο

Offsite Team -
26.06.2019 - 12:52

Δήλωση ΑΚΕΛ για τις τροπολογίες στο Νομοσχέδιο Μενέντεζ - Ρούμπιο

Thumbnail
"Δυστυχώς δικαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι αυτό καθιστά τη χώρα μας πεδίο διεθνούς αντιπαράθεσης "

Δήλωση εξέδωσε ο Εκπροσώπος Τύπου του ΑΚΕΛ,  Στέφανος Στεφάνου, για τις τροπολογίες στο Νομοσχέδιο Μενέντεζ.

Αυτούσια η δήλωση:

Οι τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας στο πολυδιαφημισμένο Νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο, δυστυχώς δικαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι αυτό καθιστά τη χώρα μας πεδίο διεθνούς αντιπαράθεσης και θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της ΚΔ με άλλες χώρες, τις οποίες η Κύπρος χρειάζεται τουλάχιστον εξίσου με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, με τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν η άρση του άδικου εμπάργκο όπλων συνδέεται με τη συνέχιση της ανάληψης «αναγκαίων βημάτων για άρνηση πρόσβασης στα λιμάνια για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες, σε ρωσικά πολεμικά πλοία».

Οι τροπολογίες θέτουν επίσης ως όρο τη συνέχιση της συνεργασίας της κυβέρνησης της ΚΔ με τις ΗΠΑ στις «προσπάθειες για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους κανονισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Δεν χρειάζεται βαθιά ανάλυση για να διαπιστώσει κάποιος ότι με το Νομοσχέδιο και τις τροπολογίες που έγιναν:

1.    Είναι φανερό ότι όντως η κυβέρνηση έχει προσδέσει για τα καλά την Κύπρο στο άρμα των ΗΠΑ, αφού –όπως σημειώνεται στο λεκτικό των τροπολογιών- ήδη η κυβέρνηση κινείται στους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ τόσο στο θέμα του ξεπλύματος χρήματος όσο και στο θέμα της απαγόρευσης παραχώρησης διευκολύνσεων σε ρωσικά πολεμικά πλοία.

2.    Οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με μια πολύ σημαντική χώρα, όπως είναι η Ρωσία, μόνιμο μέλος του ΣΑ, απειλούνται πολύ σοβαρά. Θα ήταν καλό να μας εξηγήσει η κυβέρνηση, πώς με τέτοιους όρους μπορεί να εφαρμοστεί η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την οποία με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζει;

3.    Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση αποκρύβει πολλά από αυτά που συμφωνεί πίσω από κλειστές πόρτες με τους Αμερικανούς, για εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Από τη στιγμή που διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας, η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει στο λαό και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις τι πραγματικά έχει συμφωνήσει με τους Αμερικανούς.

Home