Δημοσκόπηση: Χτυπά ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ, ντέρμπι για τρεις η έκτη έδρα

Στο όριο του στατιστικού λάθους η διαφορά ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, "η μάχη των μαχών" μεταξύ ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία-Οικολόγους

 

Σε απόσταση αναπνοής από το ΔΗΣΥ το ΑΚΕΛ και σκληρό ντέρμπι μεταξύ τριών κομμάτων για την έκτη έδρα, είναι τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Νεάπολις για την εκλογική συμπεριφορά, με τη συνδρομή της Strategico Consulting και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διεξήχθη μεταξύ 8ης και 13ης Μαΐου 2019, με δομημένο ερωτηματολόγιο, στο οποίο απάντησαν 800 άτομα, άνδρες και γυναίκες.

Στην πρόθεση ψήφου αν και επιβεβαιώνεται σε μια ακόμα έρευνα η πρωτιά του ΔΗΣΥ, εντούτοις αυτή τη φορά η ψαλίδα από το -δεύτερο- ΑΚΕΛ είναι μικρότερη από άλλες προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Ο ΔΗΣΥ καταλαμβάνει (με αναγωγή) ποσοστό 30% (με εύρος διακύμανσης 26 – 34%) και το ΑΚΕΛ 25,6% (21,6%-28,6%). Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το εύρος των ποσοστών των δύο κομμάτων (β. πίνακα), αλλά και το γεγονός ότι στη δημοσκόπηση δεν καταγράφεται η τάση των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων, τότε το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να προσπεράσει το ΔΗΣΥ είναι ανοιχτό, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση. 

Αντίθετα, ψηλά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, παρουσιάζεται το ΔΗΚΟ, το οποίο καταγράφει ποσοστό 12% (9-15%) και ουσιαστικά φαίνεται να κλειδώνει την τρίτη θέση, άνευ αντιπάλου. 

Από εκεί και πέρα, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στα «μικρότερα» κόμματα όπου προβλέπεται «η μάχη των μαχών» για την έκτη έδρα μεταξύ ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και συνεργασίας Συμμαχία-Οικολόγοι. Οι διαφορές των τριών κομμάτων είναι οριακές και εμπίπτουν σαφώς στο όριο του στατιστικού λάθους, αν και το ΕΛΑΜ έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα με 6,6% (5,1-8,1%). Ακολουθεί η συνεργασία Συμμαχία-Οικολόγοι με 5,3% (4,6-6,6%) και η ΕΔΕΚ με 5% (4,3-6,3%). Η ΔΗ.ΠΑ. και το ΓΙΑΣΕΜΙ καταγράφουν, με αναγωγή, 1,5% και 1,2% αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, πριν την αναγωγή, η αποχή φτάνει στο 15%, ενώ σημαντικό είναι ποσοστό του 11,3% που απέφυγε να τοποθετηθεί («δεν γνωρίζω/δεν απαντώ»), ενώ ένα 6,5% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν και μια σχετική ρευστότητα η οποία, λόγω και του χαρακτήρα των Ευρωεκλογών, ενδέχεται να φέρει μικρές ή μεγάλες ανατροπές στο τελικό αποτέλεσμα. 

Να σημειώσουμε ακόμη ότι στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Νεάπολις (όπως και σε όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις) δεν περιλαμβάνεται η πρόθεση ψήφου των Τουρκοκυπρίων, αν και εκτιμάται ότι περίπου 2-4% στα τελικά ποσοστά των ψήφων, θα προέλθουν από τις ψήφους των Τουρκοκυπρίων που υπολογίζονται να προσέλθουν στις κάλπες, αναλόγως πάντοτε και με το ποσοστό αποχής.  Επίσης, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Strategico Consulting Group, Χάρη Φ. Σοφοκλέους, οι ερωτηθέντες τοποθέτησαν τις Ευρωεκλογές «χαμηλότερες από άλλα εκλογικά επίπεδα» (Προεδρικές, Βουλευτικές, Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή του κριτηρίου ψήφου, στο οποίο κυριαρχεί η «ευρωπαϊκή κατεύθυνση».   

8