Δημοσκόπηση: Ντέρμπι ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, θρίλερ με αναποφάσιστους

Δημοσκόπηση: Ντέρμπι ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, θρίλερ με αναποφάσιστους

Σκηνικό αβεβαιότητας με ένα στους τρεις ψηφόφορους στον "αέρα" 11 μέρες πριν την κάλπη - Σφαγή για την έκτη έδρα 

Στο όριο του… στατιστικού λάθους βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση της Noverna που παρουσίασε απόψε Τετάρτη (15/5) ο τηλεοπτικός σταθμός Omega. Την ίδια ώρα, μαίνεται για τα καλά η μάχη για την έκτη έδρα μεταξύ ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ, με τη συνεργασία Συμμαχία – Οικολόγοι να βρίσκεται πίσω αλλά εντός του «πεδίου βολής». Αξιοσημείωτο επίσης, το δημοσκοπικό ναδίρ που καταγράφει η ΔΗΠΑ, την οποία ξεπερνά και το Κόμμα για Ζώα, σταθερά στην τρίτη θέση το ΔΗΚΟ. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους (29,8%) δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιους θα ψηφίσει, γεγονός που δημιουργεί μια εικόνα έντονης ρευστότητας και καθιστά απρόβλεπτο κάθε αποτέλεσμα. 

Πιο αναλυτικά, την τηλεφωνική δημοσκόπηση διενέργησε η εταιρεία Noverna για λογαριασμό του σταθμού Omega, με δείγμα 800 ατόμων την περίοδο 4 – 13 Μαΐου και όριο στατιστικού σφάλματος +- 3,1%. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης (χωρίς αναγωγή) ο ΔΗΣΥ διατηρεί την πρωτιά με ποσοστό 16,7% με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί 14,4%, γεγονός που σημαίνει ότι για πρώτη φορά, δημοσκοπικά, η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων πέφτει στο 2,3%. Αν και το αποτέλεσμα είναι χωρίς αναγωγή, να σημειώσουμε ότι στη δημοσκόπηση (όπως σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης που έγιναν ή θα γίνουν τις επόμενες μέρες) δεν καταγράφεται η πρόθεση ψήφου των Τουρκοκύπριων οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Εκτιμάται συναφώς ότι περίπου 2-4% στα τελικά ποσοστά των ψήφων (αναλόγως και με την αποχή), θα προέλθουν από τις ψήφους των Τουρκοκυπρίων

Από εκεί και πέρα, το ΔΗΚΟ παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση με ποσοστό 6,3% (χωρίς αναγωγή) και δεν φαίνεται να απειλείται, γεγονός που αναμένεται να ερμηνευθεί με την εκλογή ενός Ευρωβουλευτή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζεται για την έκτη και τελευταία έδρα, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες πέντε έδρες εκτιμάται ότι θα καταληφθούν από ΔΗΣΥ (2), ΑΚΕΛ (2) και ΔΗΚΟ (1). Το ΕΛΑΜ, σε μια ακόμα δημοσκόπηση, διατηρεί την τέταρτη θέση με ποσοστό 4,1% με την ΕΔΕΚ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής (3,7%). Πιο χαμηλά, βρίσκεται η συνεργασία της Συμμαχίας – Οικολόγων με ποσοστό 1,9% η οποία φαίνεται να χάνει δημοσκοπικά έδαφος στη μάχη της τελευταίας έδρας.

Εντύπωση πάντως προκαλεί η καθίζηση της Δημοκρατικής Παράταξης στην έρευνα της Noverna με ποσοστό 0,2%. Αξιοσημείωτο δε, ότι το Κόμμα για τα Ζώα λαμβάνει 0,7% και το Γιασεμί 0,4%. 

Εκείνο όμως που ξεχωρίζει και ενδέχεται να ανατρέψει πλήρως την εικόνα αυτή, είναι το μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας ψήφου που καταγράφεται. Περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους, σε ποσοστό το 29,8%, δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα να αποφασίσει ποιους θα ψηφίσει. Αυτό το εύρημα σε συνδυασμό με την πρόθεση ψήφου των Τουρκοκυπρίων, αλλά και το γεγονός ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει η λεγόμενη "κρυφή ψήφος" καθιστά κυριολεκτικά θρίλερ τις επικείμενες εκλογές. 

Home